Hyppää pääsisältöön

Tehdäänkö nyt tulevaisuuden arvorakennuksia vai ABC-kaatopaikkoja?

SOK:n Oulun konttori

30-luvulla SOK oli merkittävä funktionalististen rakennusten levittäjä. SOK:lla oli jopa oma rakennusosasto, jonka johdossa oli tuo yllä olevan SOK:n Oulun konttorin suunnittelija Erkki Huttunen. Elettiin aikaa, jolloin rakennuksilla ei ollut elinkaarta eli rakennuksen oletettiin kestävän... kauan. Koska rakennukset eivät olleet "kertakäyttötavaroita", niin niiden suunnitteluun myös panostettiin. Huoltoasemia suunnittelivat nimekkäät arkkitehdit esimerkiksi Heikki ja Kaija Siren, jotka voittivat 1956 Shellin tyyppiaseman suunnittelukilpailun.

- Huoltoasema toi valon kylälle, kertoo Huoltoasema-kirjan kirjoittanut Jukka Vesterinen.

Huoltoasema oli arkkitehtuuriltaan merkittävä ja todellakin monessa kylässä illan ainoa "valopiste" oli huoltoasema.

Elementtirakentamisen yleistyttyä 60-luvulla rakennuksista tuli kertakäyttötavaroita. Näin kävi myös huoltoasemille. Osuusliike otti käyttöönsä tyyppirakennukset, joiden ei oletetakaan kestävän... kauan. Mitä tapahtuu, kun rakennus tukee elinkaarensa loppuun? Jaa, sama mikä 60-70-luvun elementtilähiöille, jotka oli tarkoitus purkaa, kun ne tulevat tiensä päähän, mutta joita se sitten purettukaan. Elementtitaloja korjataan, mutta koska niitä ei alun alkaenkaan oltu rakennettu kestämään kauan, niin ne rapistuvat.

Ristiretkellä hyvän rakentamisen puolesta

Osuusliikkeessä sananvalta on jäsenillä... hetkinen siis osuuskaupan edustajisto päättää siitä, miten esimerkiksi ABC-liikemyymäläketjua rakennetaan. Arkkitehti Jani Jansson on päättänyt ryhtyä ehdokkaaksi HOK-Elannon vaaleissa, koska hän näkee SOK:n hyvin merkittävänä toimijana yhteiskuntarakenteen muodostamisessa ja rakennetun ympäristön toteuttajana.

- Sen sijaan, että ihmiset valittavat kaavapäätöksistä jälkikäteen, niin kaavoituksessa tulisi mennä kansalaisaktivismin suuntaan eli ihmiset, siis S-ryhmän asiakasomistajat voisivat osallistua kaavoitukseen, sanoo Jansson. 

Pohdimme Jani Janssonin kanssa tätä kansalaisaktivismin mahdollisuutta ja huoltoasemarakentamisen trendiä Suomalainen huoltoasema -sarjan viimeisessä.

Mutta voivatko ihmiset vaikuttaa kaavoitukseen... esimerkiksi ABC-ketjun rakentumiseen? Kerro mielipiteesi ja ehdotuksesi. Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita. Käytän niitä myös radiolähetyksessä. 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen

    Kanojen avulla koulutustekniikka hioutuu tarkaksi.

    Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen Tässä on Kerttu, ihan tavallinen kotkottaja Nurmijärveltä. Sillä on kenties kananaivot – mutta niillä pystyy upeisiin suorituksiin. Katso vaikka! Rohkean luonteensa ansiosta Kerttu on saanut töitä läheisen Koirakoulu Vision kanakursseilta, kuten muutamat muut reippaat lajitoverinsa.

  • Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka

    Perimän epigenomi muuttuu ympäristön vaikutuksesta.

    Ihminen on kuin perimänsä. Geenimme ovat määrätty syntymähetkellä eivätkä ne muutu elämän aikana. Mutta miltä kuulostaa ajatus, että isoisäsi tai isoäitisi huonot elämäntavat ja kokemukset tulisivatkin näkyviin elämässäsi? Kenties suurempana riskinä vaikka 2-tyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille tai psyykkisille häiriöille.

Uusimmat sisällöt - Tiede