Hyppää pääsisältöön

Uni paras lääke onJoko olisi aika herätä talviunilta?

Vai tuliko sitä nukuttua ollenkaan? Iso osa suomalaisista kärsii ainakin ajoittaisesta unettomuudesta. Tästä aiheutuu ikävän kokoinen univaje Suomen kansalle. Tokkuraiset tunaroivat liikenteessä ja töissä kuin yhden promillen humalassa.

YLE AkuuttiSyitä unettomuuteen on monia. Toisia vaivaavat työpaineet ja kiire, toisilla syyllinen löytyy pinnasängystä tai kuorsaavasta kumppanista. Tilanne on vakava, mutta Lahtista ja konekivääriä ei sentään avuksi kaivata – ainakaan vielä.

Unettomuutta aiheuttaa myös pelko unettomuudesta, tällöin oravanpyörä on valmis. Toisilla auttavat unilääkkeet, toiset nappaavat melatoniinia, ja vaiva on sitä myötä ohitettu.

Toisille lääkkeet eivät sovi. Ne aiheuttavat haittavaikutuksia, kuten riippuvuutta. Vaihtoehtoisia keinoja haetaan terapiasta, kamomillateestä, täydellisestä pimeydestä ja vaikkapa huoneen viilentämisestä.

Lampaiden lasku on keinona vanha, mutta käytännössä ihan onneton. Siinä ehtii laskea Suomen kaikki 126 000 lammasta ennen kuin uni tulee.

Unen tarve vaihtelee

YLE AkuuttiMaailma ei ole oikeudenmukainen. Toinen ihminen tarvitsee vuorokaudessa yli yhdeksän tuntia unta, kun toiset selviävät vain kuuden tunnin unilla. Kolmen tunnin ero päivittäisessä vapaa-ajassa kasvaa vuoden aikana yli tuhanneksi tunniksi.

Pitäisikö eroa tasoittaa työajalla? Matti Meikäläinen ilmoittaisi pomolleen, että hän nukkuu yössä kymmenen tuntia ja tarvitsee lyhyemmät työpäivät kuin kuusi tuntia nukkuva yleismies Jantunen. Siitähän se vasta soppa syntyisi.

Ongelman saa toki tehtyä monestakin asiasta. Unettomuudesta kärsivälle se on yksi ja sama nukkuisiko yössä kuusi vai yhdeksän tuntia, kun nyt ylipäätänsä jonkin verran saisi nukuttua.

Mutta kun ei saa. Sitten siinä silmänaluset mustana istutaan työpaikan aamupalaverissa. Ja eiköhän vaan joku innostu kertomaan millaisia unia sattui näkemään viime yönä. Muiden mukana on naurettava, vaikka oikeasti ei huvittaisi pätkän vertaa.

Uniolosuhteet muuttuneet

YLE AkuuttiYhden teorian mukaan uniongelmat johtuvat siitä, että nukkumisen olosuhteet ovat muuttuneet erilaisiksi kuin aikaisemmin. Metsästäjäihmiset nukkuivat ryhmissä ja kokivat olonsa turvalliseksi. Silloin ympäristö oli täynnä ääniä, mutta nyt yritetään nukkua yksinään täydellisen hiljaisuuden vallitessa.

Suomessa hiljaisuutta riittää. Liittyyköhän tämä siihen, että Suomessa on enemmän unettomuutta kuin muualla Euroopassa.

No, ei tämä juttu Suomen uniongelmia tainnut ratkaista. Mutta ainahan sitä voi yrittää löytää asioista myös ne hyvät puolet. Kun jättää nukkumisen vähemmälle, aika riittää monenmoisiin muihin kotkotuksiin.

Kukonlaulua odotellessa.

Toimittaja: MATTI AHOLA

Lue lisää:

Apua unettomuuteen haitallisten ajattelumallien muuttamisella

Väsykysely: joka toinen meistä kärsii väsymysoireista

Prisma Studio testasi: älylaitteiden sininen valo siirtää unirytmiä

Suomalaiset vinkkaavat: näin nukut paremmin

Älä usko näitä nukahtamisvinkkejä!

Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

10 hyvää syytä nukkua paremmin

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 27.11.2015