Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä pölypussittomat imurit - pienin pölysäiliö päihitti kookkaammat

Pölypussittomien imureiden testissä sekä pölysäiliön että itse imurin koko ratkaisi. Pienin oli kätevin.

Lapsiperheissä roskaa riittää, joten kolme kovaa ovat vantaalaisia äitejä, jotka tunnustautuvat himosiivoojiksi.

Mari Pääkkönen ja Susanna Parviainen siivoavat kahden pienen lapsen jäljiltä lähes päivittäin. Sipriina Tiaisella on neljä lasta, kolme koiraa, kissa, käärme, gekko ja mies, joten imuri laulaa vähintään joka toinen päivä. Lisäksi Sipriina toimii kotisiivoojana ja siivoaa myös muutamassa firmassa. Imureita testattiin kolmisen viikkoa.

Testattaviksi valittiin kolme HEPA-suodattimella varustettua kalliimpaa mallia, yli kolmesataa euroa maksavat Bosch ja Electrolux sekä yli neljä sataa maksava Dysonin allergiamalli. Edullisemmasta päästä vertailuun otettiin katsojan toivomuksesta Lidlin kausituote SilverCrest: kahdeksan kympin imuri, jossa on moottorin kaksoissuojasuodatin ja hygienia-poistoilmasuodatin.

BOSCH BG S62232
DYSON DC29 allergy
ELECTROLUX ULTRAPERFORMER ZUP 3840 CS
SILVERCREST MULTICYCLONE VACUUM CLEANER SMZS 1600 A1 (Lidl)

Pölysäiliö korvaa pölypussin

Testissä arvioitiin erityisesti pölysäiliön toimivuutta ja käyttömukavuutta, mutta myös imurin käyttöä ylipäätään. Testaajien mielestä kätevää ja helppokäyttöistä pölypussittomissa imureissa oli se, että ei tarvitse muistaa ostaa pölypusseja eikä roskikseen tarvitse viedä pölypusseja vaan pelkät roskat. Susannasta tämä oli luontoystävällistä. Siihen se sitten jäikin.

Hankaluus tuli pölysäiliön tyhjentämisestä. Yhdenkään testaajan mielestä se ei onnistunut ilman, että pölyä levisi huoneilmaan. Jopa osa roskista tippui lattialle. Varsinkin Boschin (3 l) ja SilverCrestin (2,5 l) säiliöt koettiin turhan isoiksi.

- Tuntui melkein, kuin olisi ottanut ison ämpärin ja yrittänyt sitä tyhjentää pieneen roskikseen, eli vähän mahdotonta, Susanna kommentoi Boschin pölysäiliötä.

SilverCrestin pölysäiliön voi tyhjentää kahdella tavalla, joko napista painamalla, jolloin säiliön pohja avautui tiputtaen sisällön roska-astiaan, tai irrottamalla säiliö kannesta ja kaatamalla sisältö roska-astiaan. Kumpikaan tapa ei kuitenkaan saanut siunausta. Sipriina keksikin tyhjentää säiliöt roskapussiin tiskialtaassa. Silloinkin kannattaisi vielä vetää pussi säiliön ympärille ja sulkea se heti perään, jotta pöly pysyisi roskapussissa.

Electroluxin ja Dysonin suhteellisen pienet pölysäiliöt (1,25 ja 2 litraa) koettiin sopivan kokoisiksi. Sipriinan mielestä Electroluxin säiliön kansi tosin kääntyi helposti säiliötä tyhjentäessä tielle. Vaikka säiliöt olivat suhteellisen pieniä, pölyä niihin kuitenkin mahtui. - Imuria pystyi käyttämään montakin päivää säiliötä tyhjentämättä, Susanna kertoi.

Electroluxin (vas) ja Dysonin säiliöt (oik) olivat testaajien mielestä sopivimpia kooltaan.

Läpinäkyvä säiliö

Sipriina (kuvassa vasemmalla) puolestaan ei voinut katsella pölyjä kauan. - En voi laittaa imuria kaapin sisälle ellen puhdista sitä, eli imuri tuli puhdistettua joka käytön jälkeen.

Siitä voi jo käytännöllisyys olla kaukana. Susannasta (oik.) taas oli kiva nähdä, mitä säiliöön meni. Jos sinne joutui vahingossa jotain sinne kuulumatonta, sen sai otettua saman tien pois.

Puhdistuksessa ei juuri eroja

Marin mielestä pölysäiliöiden puhdistus ei juurikaan eronnut toisistaan - vaikka SilverCrestin säiliötä ei voinutkaan huuhdella.

- Pölysäiliöihin jäi roskia kiinni, että piti kädellä avittaa, ja sitten pestä. Myös suodattimia pitää huuhdella säännöllisin väliajoin, mutta ne tuntuivat kuivuvan turhan kauan. Imuroimaan ei välttämättä päässyt heti seuraavana päivänä, kun suodatin oli vielä kostea.

Poistoilmassa selviä eroja

Dysonissa ja Electroluxissa ilma oli raikas. Boschin itsepuhdistava-suodatusjärjestelmä (kuva) ei tainnut toimia mallikelpoisesti kuten ei SilverCrestin poistoilmasuodatinkaan, sillä molemmista imureista levisi epämiellyttävä haju.

- Boschissa oli jopa semmoinen vähän jalkahikinen haju, joten oli epämiellyttävä samalla imuroida, Susanna kommentoi.

Imurien muut ominaisuudet vaikuttivat arviointiin

Lopulta imureiden muut ominaisuudet nousivat pölysäiliötä tärkeämmiksi. Electrolux keräsi pisteitä pienen kokonsa lisäksi etenkin imutehon säätimellä. Viisiportainen tehon säätö kätevästi imurin varressa helpotti työskentelyä. Marin mielestä imuri oli ylipäätään tehokkain ja helppokäyttöisin.

Bosch ja SilverCrest puolestaan olivat liian isoja, painavia ja kovaäänisiä. Electroluxin siivitti voittoon sekä pölysäiliön että koko imurin näppärin koko. Näiden liian suuri koko taas jätti Boschin ja SilverCrestin hännille. Dysonin suosiota verotti voittajaa kovempi ääni. Kalliimman hintaluokan edullisin imuri jyräsi.

Testitulos

Sijoitus Malli Pisteet (1-5) Hinta
1. ELECTROLUX 4,3 349 e
2. DYSON 3,3 469 e
3. BOSCH 2,2 390 e
4. SILVERCREST 2,1 80 e

Pölypussittomista imureista on usein tarjouksia, joten hinnat voivat vaihdella paljonkin kauppojen välillä, varsinkin verkkokaupoissa.

Bosch BG S62232

+ pölysäiliö helppo avata ja irrottaa
+ tehokas imu
- iso pölysäiliö (3 l)
- iso ja painava imuri (8.4 kg ilman varusteita)
- kova ääni
- paha haju imuroitaessa
- ei tehoa pitkänukkaisiin mattoihin

Dyson DC29 Allergy
+ sopivan kokoinen pölysäiliö (2 l)
+ litteä suutin
+ raikas ilma imuroinnin jälkeen
- imurin paksu putkivarsi
- äänekäs

Electrolux UltraPerformer ZUP3840CS

+ näppärimmän kokoinen pölysäiliö (1,25 l)
+ pölysäiliö helppo tyhjentää ja huuhdella
+ sopivan kokoinen ja kevyt imuri (6,92 kg)
+ imurin työntökahva
+ imutehon säätönäppäimet varressa
+ hiljainen ääni
+ raikas ilma imuroinnin jälkeen
+ tehokkain nukkamatoissa
- pölysäiliön kansi tiellä tyhjennettäessä
- iso suutin

Lidlin SilverCrest

+ pölysäiliö helppo avata
+ parkettisuutin
- iso pölysäiliö (2,5 l)
- pölysäiliötä ei voi huuhdella
- iso ja painava imuri (mitat: 46,5 x 34 x 30 cm )
- pölyn haju
- kova ääni
- huono imuteho nukkamatoissa

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva Asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.