Hyppää pääsisältöön

Suomalainen sotakuvaaja kritisoi: Suomessa saa sodasta ihan väärän kuvan

YleX Etusivu sai torstaina vieraakseen sotakuvaaja Niklas Meltion, joka palasi juuri kuvauskeikalta räjähdysalttiista Syyriasta. Meltio on joutunut työssään näkemään paljon sellaista, joka ei suomalaisen median valokuvista välity.

Niklas Meltio // Kuva: YleX

- Syyriasta jäi sellainen fiilis, että tilanne on huono. Tilanne on ollut tällainen vuoden verran, eikä se tunnu muuttuvan, ellei kansainvälistä apua saada, Meltio kertoi Etusivun haastattelussa.

- Missä vain voi paukahtaa, milloin vain. Siinä ei ole mitään punaista lankaa. Tarkka-ampujia on joka paikassa ja ihmiset varovat niitä. Pitää tietää, mitä teitä voi käyttää milloinkin. Jatkuva terrori on ilmassa koko ajan. Epävarmuus näkyy, Meltio jatkoi.

Meltio liikkuu kuvauspaikoilla ihmisten seassa. Kuvaajaa kohtaan ei ole esiintynyt vihamielisyyttä.

- Kamera herättää välillä hämmennystä. Toisaalta he ovat aika tyytyväisiä siihen, että joku kansainvälisen median edustaja tulee paikalle, koska niitä ei muuten siellä paljon ole.

Sotakuvaajaksi Meltio on ajautunut kuin varkain. Ensimmäiset kuvauskeikat olivat mielenosoituksissa ja sen jälkeen tie on vienyt entistä kovempiin paikkoihin.

- Ensimmäinen sodan alla oleva paikka oli Irak, mutta sen perään menin Afganistaniin, jossa tein ihan sotakuvauksia. Sitä ei voi oikein opetella muualla kuin paikan päällä. Vaarallisinta aikaa ovat ne alkumetrit, kun kaikki on vielä uutta. Pitää vain lyöttäytyä sellaisten kollegoiden joukkoon, jotka jo osaavat homman.

- Pelkotila ei ole työssä vahvasti mukana, kun työhön keskittyminen vie sen pois. Jälkikäteen voi tulla sellaisia hetkiä, että miettii sitä, mitä on tullut tehtyä, Meltio kuvaili.

Kokeneen sotakuvaajan mielestä Suomessa annetaan sodista liian siloiteltu kuva.

- Täällä julkaistavan kuvamateriaalin julkaisukynnys on todella korkea. Suomessa näkee aika kilttejä kuvia. Sota on tosi rumaa, haisee pahalle, eikä ole mukavaa katsottavaa. Jos ei tätä voida näyttää sellaisena kuin se on, niin ei ihmisten kuva sodasta muutu elokuvien antamasta kuvasta juuri miksikään, Meltio kritisoi.

Kuuntele Niklas Meltion koko haastattelu alta.

Lähteet: YleX Etusivu