Hyppää pääsisältöön

Vogue-tanssia catwalkillaHouse-musiikin biitti antaa rytmiä, kun Anneli Kanninen poseeraa ryhmänsä kanssa. Liikkeet ja eleet ovat kuin suoraan catwalkilta.

Freestyleen eli improvisaatioon perustuva vogue on lähtöisin New Yorkin kaduilta ja kaupungin homoklubeilta. Tanssi kehittyi itseilmaisun tarpeeseen: piireissä ihannoitiin malli- ja muotimaailmaa ja klubeilla haluttiin myös itse näyttää hyvältä.

Newyorkilaiset ovat tanssineet vogueta jo ainakin1970-luvulta lähtien. Euroopassa vogue-tanssin teki tunnetuksi Madonna samannimisellä musiikkivideollaan Vogue.

Oman elämän supermalli

– Vogue on tanssilajina visuaalinen ja ilmaisuvoimainen. Se ottaa vaikutteita muotimaailmasta, mutta myös akrobatiasta, taistelulajeista, joogasta sekä eri tanssilajeista, helsinkiläisessä Dance.fi-tanssikoulussa vogueta opettava Anneli Kanninen selvittää.

YLE Akuutti– Voguing on siitä hyvä tanssi, että jokainen voi olla oman elämänsä supermalli. Voguing on oikeastaan tosi helppo laji, koska sinun ei tarvitse näyttää keneltäkään muulta kuin itseltäsi.

Suomessa vogue-tanssi on saavuttanut suosiota vasta parin viime vuoden aikana, sen jälkeen kun tänne saatiin vierailevia lajin taitajia opettamaan. Nykyisin maassa on jo satoja vogue-tanssin harrastajia. Tanssitunneilla voi käydä pääkaupunkiseudun lisäksi myös Jyväskylässä ja voguingiin on saanut aika ajoin oppia myös Lahdessa ja Oulussa.

Mallikävelyä ja poseerauksia

Vaikka voguing on inspiroitunut muodista ja mallimaailmasta, on se myös hyvä liikuntalaji.

– Tanssitunneilla tehdään käsitekniikkaa, venytellään ja sen jälkeen, riippuen voguingin alalajeista, tehdään enemmän mallikävelyä ja poseerauksia tai sitten tehdään koreografiaa tai haastavampaa akrobatiaa, Anneli Kanninen kuvailee.

– Siinä saa tosi hyvät käsivarret, jos haluaa päästä kesäkuntoon. Se on ihan kuntoilumielessä hyvä laji, koska siinä tehdään kokonaisvaltaisesti erilaisia liikkeitä.

YLE AkuuttiVogue-tanssi kohottaa myös itsetuntoa, sillä se perustuu oman itsensä esiin tuomiseen positiivisella tavalla. Jokainen löytää oman tapansa ilmaista itseään ja tanssia vogueta, vakuuttaa Anneli Kanninen.

– Jos olen vaikka tosi notkea, niin totta kai tuon enemmän esille sitä, että näin notkea olen. Joku toinen voi poseerata tosi mahtavan näköisesti. Olen itse päässyt ulos kuorestani, kun olen alkanut voguaamaan. Sen näkee ihmisten asennosta, hymystä ja koko olemuksesta, että voguing antaa ihmiselle hyvän itsetunnon, Kanninen toteaa.

Miehistä poseerausta

Anneli Kanninen ei keksi ainuttakaan ryhmää, jolle vogue ei sopisi.

– Tämä sopii myös miehille, koska kaikki liikkeet, jotka mimmit tekevät naisellisesti voi tehdä myös tosi miehekkäästi. Voi myös leikkiä vähän rooleilla, naisporukalla voidaan harjoitella, miten miehet kävelevät ja miten ollaan tosi miehekkäästi.

YLE AkuuttiSalissa harjoitteleekin mallikävelyä myös muutama mies. Musiikkia tutkiva Eino Partanen kertoo aloittaneensa tunnit house-musiikin houkuttelemana.

– Koska olen mies, on minulle aina ollut koordinaatio hirveän hankalaa ja haastavaa. Se on yksi asia, joka on hirveän paljon muuttunut tässä. Se näkyy kadulla kävelemisessä, ryhdissä, asioihin törmäämisessä. Enää en ole hakannut kertaakaan varpaitani tuolin jalkoihin, naurahtaa Partanen ja kertoo voguen olevan hyvä apu toimistotyössä kipeytyvälle selälle.

Jenni Witikkala on harrastanut vogue-tanssia yli kaksi vuotta.

– Menin tunneille uteliaisuuttani ja hurahdin heti. Sen jälkeen vogue on ollut olennainen osa päivärutiinejani. Se on antanut paljon rohkeutta ja voimaa olla oma naisellinen itseni, Witikkala hehkuttaa.

Emma Leppoa taas viehättää se, että vogue on niin erilaista kuin muut katutanssilajit.

– Se on niin naisellista ja esiintyvää. Siinä voi heittäytyä johonkin rooliin ja tehdä ihan mitä vaan. Se on sen takia tosi, tosi kivaa.

Toimittaja: LEA FROLOFF