Hyppää pääsisältöön

Karvakuonot pirtutrokarien jäljillä

Eno-Elmeri, Ransu ja Riku Karvakuono pureutuvat Suomen historiaan. Tarkastelussa on monia legendoja synnyttänyt kieltolain aika.

Vuonna 1919 voimaan tulleelle kieltolaille ja kansalaisten täysraittiudelle asetettiin suuria toiveita. Kuitenkin heti alussa laki osoittautui epäonnistuneeksi. Lakia oli mahdotonta valvoa. Kotipoltto ja salakuljetus kukoistivat ja ennen kaikkea kansalaisten moraali heikkeni, sillä viinaan liittyviä rikoksia ei pidetty juuri minään.

Eno-Elmeri lukee uutisen suuresta pirtutakavarikosta, jonka perusteella kansalaisten lainkunnioitus todella oli heikentynyt. "Lehtitiedot kertovat Kuopion satamassa tehdyssä takavarikossa löytyneen sata kanisteria pirtua. Lastia purkaneiden satamatyömiesten kertoman mukaan kanistereita oli paatissa vain yhdeksänkymmentä kappaletta. Poliisin antamien tietojen mukaan pirtukanistereita oli kuitenkin vain kahdensankymmentä".

Vuosina 1919-1932 voimassa ollut kieltolaki on jäänyt monine legendoineen ihmisten muistiin. Karvakuonot valottavat kieltolain synnyttämää salakuljetustoimintaa esittämällä kuvaelman "Oikeuden käsi iskee". Kuvaelmassa Suomen etsityin ja pelätyin salakuljettaja Frans Arpinaama saa tuta ettei rikos kannata.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto