Hyppää pääsisältöön

Karvakuonot pirtutrokarien jäljillä

Eno-Elmeri, Ransu ja Riku Karvakuono pureutuvat Suomen historiaan. Tarkastelussa on monia legendoja synnyttänyt kieltolain aika.

Vuonna 1919 voimaan tulleelle kieltolaille ja kansalaisten täysraittiudelle asetettiin suuria toiveita. Kuitenkin heti alussa laki osoittautui epäonnistuneeksi. Lakia oli mahdotonta valvoa. Kotipoltto ja salakuljetus kukoistivat ja ennen kaikkea kansalaisten moraali heikkeni, sillä viinaan liittyviä rikoksia ei pidetty juuri minään.

Eno-Elmeri lukee uutisen suuresta pirtutakavarikosta, jonka perusteella kansalaisten lainkunnioitus todella oli heikentynyt. "Lehtitiedot kertovat Kuopion satamassa tehdyssä takavarikossa löytyneen sata kanisteria pirtua. Lastia purkaneiden satamatyömiesten kertoman mukaan kanistereita oli paatissa vain yhdeksänkymmentä kappaletta. Poliisin antamien tietojen mukaan pirtukanistereita oli kuitenkin vain kahdensankymmentä".

Vuosina 1919-1932 voimassa ollut kieltolaki on jäänyt monine legendoineen ihmisten muistiin. Karvakuonot valottavat kieltolain synnyttämää salakuljetustoimintaa esittämällä kuvaelman "Oikeuden käsi iskee". Kuvaelmassa Suomen etsityin ja pelätyin salakuljettaja Frans Arpinaama saa tuta ettei rikos kannata.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto