Hyppää pääsisältöön

Alkon pääjohtajat ja 70-vuotias viinakauppa

Ajankohtainen kakkonen onnitteli keväällä 2002 seitsemänkymmentä vuotta täyttänyttä Alkoa tapaamalla sekä sen entisen että nykyisen pääjohtajan.

Tietolaatikko

Heikki Koski toimi Oy Alko Ab:n pääjohtajana vuosina 1982-1994. Jaakko Uotila on toiminut Alkon johtajana vuodesta 2001.

Alkokaan ei ole entisensä. Nöyristelevästä jonotuksesta ja viinakorteista on vuosien kuluessa päädytty palveluhenkisiin lähikauppoihin. Palvelusta joudutaan kuitenkin maksamaan huippuhintaa korkean alkoholiveron vuoksi.

Vuonna 2002 valtion monopolin tuore johtaja Jaakko Uotila pohdiskeli toimittaja Salla Paajasen haastattelussa EU:n laajenemisen ja Viron mahdollisen EU-jäsenyyden vaikutuksia. Samaan aikaan Suomen hallitus mietti alkoholiveron alentamisen ajankohtaa.

Alko Oy:n entinen pääjohtaja, Heikki Koski oli jo omalla kaudellaan varoitellut laskemasta viinaveroa kertarysäyksellä ja jatkoi varoittelua lähes 10 vuotta myöhemmin.

Alkon entisen johtajan toiveita pienten askelten alennuspolitiikasta ei ilmeisesti ymmärretty kuunnella. Sillä vuonna 2004 vero laski ryminällä. Vuoden 2004 maaliskuun alussa alkoholiveroa alennettiin niin, että vähittäismyyntihinnat laskivat noin 20 prosenttia.
Kansanterveyslaitoksen tutkijoiden mukaan alkoholin hinnan lasku lisäsi viinan kulutusta ja alkoholin aiheuttamia terveyshaittoja. Vuoden 2008 jälkeen alkoholiveroa on taas korotettu tasaiseen tahtiin.

Teksti: Emilia Kemppi ja Ajankohtainen kakkonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto