Hyppää pääsisältöön

Ifpi: kylänmiehet eivät voi manipuloida sinkkulistaa Spotify-klikeillä

Levy-yhtiöitä ja musiikkikustantajia edustava Ifpi ry kertoo, että musiikkistreamaukset vaikuttavat tästedes sinkkulistan sijoitukseen.

Jukka Pojan Älä tyri nyt -sinkku debytoi viime viikolla ykkösenä. // Kuva: Tomi Mikola

Biisin sijoitukseen viikottaisella sinkkulistalla vaikuttavat fyysisten levyjen lisäksi digitaaliset lataukset ja kuuntelu tilauspalvelusta - esimerkiksi Spotifystä. Musiikkituottajat - IFPI Finland ry:n Tommi Kyyrä kertoo, että listaa on turha yrittää manipuloida.

- Jos joku keksii, että laitetaan kaikki sukulaiset ja kylänmiehet toistolla kuuntelemaan 24 tuntia vuorokaudessa, niin siitä ei ole hirveästi hyötyä.

Hän kertoo, että jokaiselta kuuntelijalta kirjataan enintään kymmenen kuuntelua biisiä kohti. Kyyrä ei suostu paljastamaan kuinka suuret kuunteluluvut voisivat vaikuttaa listasijoitukseen.

- Ei se ole valtionsalaisuus, mutta emme sitä julkisesti ilmoita. Joku saattaisi siitä vetää vääriä johtopäätöksiä. Se on sellainen luku, että kun tilauspalveluita tulee jossain vaiheessa toivottavasti lisää, niin se tulee elämään sen mukaan.

Eli vaikka Spotifyn merkitys on tällä hetkellä suuri, sen asema ja vaikutus saattavat muuttua tulevaisuudessa. Tällä hetkellä ei myöskään ole väliä sillä, kuunnellaanko biisi maksullisen vai mainosrahoitteisen Spotifyn kautta. Tämäkin saattaa muuttua myöhemmin.

Sinkkulistaa on joskus kritisoitu siitä, että sinne on helppo ostaa itsensä, kun myyntimäärät ovat olleet niin pieniä.

- On kiinnostavaa, kun joku väittää tietävänsä, että sinkkulistalle pääsee pienellä myynnillä. Mistä ne määrät voi tietää, kun emme ole niitä kertoneet?

Singlejen keskimääräisiä myyntimääriä ei kerrota nytkään.

- Se vaihtelee hirveästi viikoittain ja vuodenaikojen mukaan. Loppuvuodesta kauppa käy vilkkaammin ihan riippuen siitä, onko kovia julkaisuja ulkona. Me ei olla yksittäisten biisien kohdalla annettu noita lukuja, vaikka se on tehtykin käytännössä aika hankalasti manipuloitavaksi.

Biisejä voi ostaa netistä luottokortilla vaikka satamäärin, mutta vain yksi ostos vaikuttaa singlelistaan.

Onko siis manipuoloimisen uhka syy siihen, että lukuja ei kerrota?

- Syy on lähinnä se, että pyrittäisiin välttämään sellaiset yritykset ja spekulaatio siitä.