Hyppää pääsisältöön

Suomenlinnan avovankilassa Jorma harjoittelee vapautta varten

Avovankiloissa vangin elämä on suljettuihin kivitaloihin verrattuna vapaampaa, mutta vaatii myös vangilta paljon. Toimittaja Riikka Rahi tutustui avovankilan arkeen vuonna 2009 Helsingin Suomenlinnassa. Suomenlinnalaisten Konnalaksi kutsumassa laitoksessa rangaistustaan suorittanut Jarmo opetteli elämää tulevaa vapautta varten.

Harva Suomenlinnassa vieraileva turisti tietää, että saaren sopukoissa on historiallisten nähtävyyksien lisäksi myös vankila. Suomenlinnan avovankila eli aiemmin työsiirtolana tunnettu paikka perustettiin vuonna 1971 Suomenlinnan peruskorjaus- ja entisöintitöitä varten. Vangit työskentelevät arkipäivisin ympäri saarta.

Tämän tarinan päähenkilö Jarmo työskentelee Kustaanmiekassa, jossa sijaitsee useampi makeanveden allas niitä peruja, kun Suomenlinnassa ei vielä ollut vesijohtovettä. Jarmo entisöi vesialtaita, puhdistaa kiviä ja auttaa sukeltajia. Työstä saa myös pientä palkkaa.

Jarmon mukaan suljetun laitoksen ja avovankilan elämää ei voi edes verrata. Suljetussa vankilassa vangit ovat hänen mukaansa elävältä haudattuina.

Jarmo kertoo, että vankeudessa arvot ja ajattelutapa ovat muuttuneet. Ihanteellisessa rangaistuspaikassa olisi hänen mukaansa ohjattua toimintaa, eikä vankia päästetä hautautumaan katkeruuteen. Avotaloja hän pitää oikeansuuntaisina rikosten sovituspaikkoina.

Vankeuden jälkeen Jarmo suuntaa tyttöystävän luo ja toivoo löytävänsä työtä. Jarmon mukaan vapautuessa on edessä hirveä kuilu, jos ei ole paikkaa minne mennä. Yhteiskunnassa on hänen mukaansa jotain vikaa, kun osa vangeista ei halua vankilasta pois. Osalla vaihtoehtona on palata samoille pimeille kujille, joista lähtikin ja edessä on lopulta taas paluu vankilaan.

Vankilasta vapautuneiden ei ole velvollisuus selvittää kenellekään pärjäämistään vapaudessa, eikä kattavaa vertailua eri rangaistusmuodon läpikäyneistä ole. Vangit itse ja Suomenlinnan avovankilan apulaisjohtaja Timo Salomäki ovat kuitenkin sitä mieltä, että avolaitoksista vapautuvilla on paremmat eväät vapauteen.

Teksti: Riikka Rahi ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit