Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Halpamerkit yllättivät vehnäjauhotestissä

Leipomista
Leipomista Kuva: Yle kuvanauha taikina

Kolme kovaa testasi joka kodin yleisjauhoja eli puolikarkeita vehnäjauhoja. Idea testiin tuli katsojalta, innokkaalla kotileipojalla oli huonoja kokemuksia joistakin kaupan omista jauhomerkeistä. Testiin otettiinkin kaksi kaupan merkkiä ja kaksi brändituotetta. Kaupan merkit ottivat kirkkaasti testin kärkisijat - jauhoja sokkoina testanneiden suureksi yllätykseksi!

Testaajina oli yksi opiskelija ja kaksi opettajaa Helsingin palvelualojen oppilaitoksen eli HELPA:n leipuri-kondiittorilinjalta.

Opettajat Miia Repo ja Jarmo Nygård nauttivat työstään, koska siinä näkee kättensä jäljen. Kolmas testaaja, Sara Buono, opiskelee ensimmäistä vuotta.

- Pidän käytännönläheisestä työstä ja suvussani on leipuritaustaa, Sara kertoo.

Violetit vai oranssit jauhot?

Jauhoja testattiin sokkona, eli niistä puhuttiin värikoodeilla, ja testaajat saivat tietää merkit vasta tulosten selvittyä. He tiesivät vain, että mukana on erilaisia ja eri hintaisia jauhoja.

Testijauhot olivat suunnilleen samanikäisiä. Päiväyksissä oli enintään viiden viikon ero. Leipomuksiksi valittiin venäläistyyppiset baba-pääsiäispullat resepti löytyy täältä.

Kolme kovaa tarkisti tulokset leipomalla vielä piimälimppuja, jotka myös kohotettiin hiivalla. Limput makeutettiin siirapilla, ei imeltämällä. Jauhojen väliset erot eivät kuitenkaan enää muuttuneet.

Yllättävät erot

Testaajat arvelivat etukäteen, että suuria eroja ei jauhoista löydy. Näin ei käynyt. Eroja löytyi jo värin, tuoksun ja kosketeltavan koostumuksen perusteella.

Taikinan sitkossa Emännän jauhot aiheuttivat pettymyksen. Ne olisivat vaatineet baba-reseptiin lisää jauhoja, tai sitten selvästi pidempää vaivausaikaa. Rainbow'n, Euro Shopperin ja Liperin luomun jauhoissa sitko muodostui hyvin.
Taikinan kohotusvaiheessa Euro Shopper ja Rainbow kirivät jo selvästi kahden muun jauhon edelle.

Vinkkejä amatööreille

Kotileipureille testaajilla oli antaa useita vinkkejä.

- Suola vaivataan aivan viimeiseksi taikinaan, koska suola rikkoo sitkoa, Miia Repo vinkkaa.

Myös rasva lisätään hiivataikinaan mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa.

- En suosittele perinteistä kangasliinaa taikinan päälle, kun taikina lepää tai kohoaa. Liinan kanssa taikinaan muodostuu kalvo ja kosteutta haihtuu turhaan. Muovinen päällyste on parempi, Jarmo Nygård neuvoo.

Kotileipureita kehotettiin hankkimaan yleiskone, jos hiivataikinoita leipoo paljon. Käsin vaivaamalla taikinaan ei tahdo saada kunnon sitkoa.

Tarkkana karkeusasteen kanssa

Moni ostaa "tavallista vehnäjauhoa". Vehnäjauhoissa on kuitenkin melkoisia eroja karkeusasteen mukaan. Jauhatusasteen nimeämiseen ei ole yhteisiä sääntöjä, joten kaupan jauhopusseista löytyy monenlaisia ilmauksia.

Puolikarkea jauho sopii parhaiten hiivataikinoihin - kun tarvitaan sitkoa. Suurusteena, esimerkiksi kastikkeissa se paakkuuntuu helposti.

Erikoisvehnäjauhoa suositellaan, kun haetaan mureutta, siis esimerkiksi kakkuihin ja pikkuleipiin. Se on puolikarkeita karkeampaa. "Suomen suosituin jauho" Sunnuntai jäi erikoisvehnäjauhona tästä testistä pois.

Jos leivonnaisen kuohkeus on tärkeintä, kannattaa käyttää karkeita vehnäjauhoja, esimerkiksi kääretorttuihin ja kakkupohjiin.

Tulokset

Jauhot Pisteet Hinta/2 kg pussi
Euro Shopper 4,7 0,99
Rainbow 4,3 0,99
Liperin Myllyn luomu 2,3 2,65
Myllyn paras Emännän puolikarkea 2 1,39

Euro Shopper vehnäjauhot

 • myynti: K-ryhmän kaupat
 • valmistusmaa: Viro
 • ainekset: vehnäjauho (Viro) ja jauhonparanne (E300, askorbiinihappo)

+ hyvä leipoutuvuus
+ kohosi testissä lähes yhtä hyvin kuin Rainbow
+ valmiissa paistoksessa huokoinen rakenne
+ testaajien mielestä täyteläisin maku

- taikina jäi hiukan löysäksi

Rainbow / puolikarkea vehnäjauho

 • myynti: S-ryhmän kaupat
 • valmistaja: Helsingin Mylly (valmistaja kilpailutetaan vuosittain)
 • ainekset: vehnäjauho ja jauhonparanne (E300, askorbiinihappo)
 • Joutsenmerkki eli vähintään 75% aineksista suomalaisia

+ erittäin hyvä leipoutuvuus
+ kohosi testissä parhaiten
+ valmiissa paistoksessa huokoinen rakenne
+ miellyttävä maku (leivottu tuote)

- hiivaleipäjauhomainen, käteen aavistuksen paakkuuntuvaa

Liperin Myllyn luomujauho

 • myynti: S-ketjun kaupat, Itä-Suomessa myös muita
 • valmistaja: Liperin Mylly
 • ainekset: vehnäjauho (luomujauhoissa sallitaan jauhonparanne, mutta näissä jauhoissa sitä ei ole)
 • Joutsenmerkki eli vähintään 75% aineksista suomalaisia (valmistajan mukaan jauhot 100% Suomesta)

+ hyvä leipoutuvuus

- kohosi testissä huonosti (ei jauhonparannetta)
- leivottu tuote jäi tilavuudeltaan pieneksi ja hiukan kuivaksi
- pullataikinaksi liian leipämäinen maku (leivottu tuote)

Voimakas tuoksu, toi mieleen metvurstin. Tummempi kuin muut testijauhot
ja maku erottui voimakkaimpana.

Emännän puolikarkea vehnäjauho

 • Valmistaja: Myllyn Paras
 • Ainekset: vehnäjauho ja jauhonparanne (E300, askorbiinihappo)
 • Avainlippu eli kotimaisuusaste vähintään 50% (valmistajan mukaan suomalaista vehnää "mahdollisimman paljon")
 • Testijauhoista korkein proteiinipitoisuus

+ hyvä maku (leivottu tuote)

- taikina jäi löysäksi
- kohosi testissä huonosti
- leivottu tuote jäi tilavuudeltaan pieneksi

Muokattu 22.9.2014: Ulkoasun korjauksia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.