Kolme kovaa testasi joka kodin yleisjauhoja eli puolikarkeita vehnäjauhoja. Idea testiin tuli katsojalta, innokkaalla kotileipojalla oli huonoja kokemuksia joistakin kaupan omista jauhomerkeistä. Testiin otettiinkin kaksi kaupan merkkiä ja kaksi brändituotetta. Kaupan merkit ottivat kirkkaasti testin kärkisijat - jauhoja sokkoina testanneiden suureksi yllätykseksi!
Testaajina oli yksi opiskelija ja kaksi opettajaa Helsingin palvelualojen oppilaitoksen eli HELPA:n leipuri-kondiittorilinjalta.
Opettajat Miia Repo ja Jarmo Nygård nauttivat työstään, koska siinä näkee kättensä jäljen. Kolmas testaaja, Sara Buono, opiskelee ensimmäistä vuotta.
- Pidän käytännönläheisestä työstä ja suvussani on leipuritaustaa, Sara kertoo.
Violetit vai oranssit jauhot?
Jauhoja testattiin sokkona, eli niistä puhuttiin värikoodeilla, ja testaajat saivat tietää merkit vasta tulosten selvittyä. He tiesivät vain, että mukana on erilaisia ja eri hintaisia jauhoja.
Testijauhot olivat suunnilleen samanikäisiä. Päiväyksissä oli enintään viiden viikon ero. Leipomuksiksi valittiin venäläistyyppiset baba-pääsiäispullat resepti löytyy täältä.
Kolme kovaa tarkisti tulokset leipomalla vielä piimälimppuja, jotka myös kohotettiin hiivalla. Limput makeutettiin siirapilla, ei imeltämällä. Jauhojen väliset erot eivät kuitenkaan enää muuttuneet.
Yllättävät erot
Testaajat arvelivat etukäteen, että suuria eroja ei jauhoista löydy. Näin ei käynyt. Eroja löytyi jo värin, tuoksun ja kosketeltavan koostumuksen perusteella.
Taikinan sitkossa Emännän jauhot aiheuttivat pettymyksen. Ne olisivat vaatineet baba-reseptiin lisää jauhoja, tai sitten selvästi pidempää vaivausaikaa. Rainbow'n, Euro Shopperin ja Liperin luomun jauhoissa sitko muodostui hyvin.
Taikinan kohotusvaiheessa Euro Shopper ja Rainbow kirivät jo selvästi kahden muun jauhon edelle.
Vinkkejä amatööreille
Kotileipureille testaajilla oli antaa useita vinkkejä.
- Suola vaivataan aivan viimeiseksi taikinaan, koska suola rikkoo sitkoa, Miia Repo vinkkaa.
Myös rasva lisätään hiivataikinaan mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa.
- En suosittele perinteistä kangasliinaa taikinan päälle, kun taikina lepää tai kohoaa. Liinan kanssa taikinaan muodostuu kalvo ja kosteutta haihtuu turhaan. Muovinen päällyste on parempi, Jarmo Nygård neuvoo.
Kotileipureita kehotettiin hankkimaan yleiskone, jos hiivataikinoita leipoo paljon. Käsin vaivaamalla taikinaan ei tahdo saada kunnon sitkoa.
Tarkkana karkeusasteen kanssa
Moni ostaa "tavallista vehnäjauhoa". Vehnäjauhoissa on kuitenkin melkoisia eroja karkeusasteen mukaan. Jauhatusasteen nimeämiseen ei ole yhteisiä sääntöjä, joten kaupan jauhopusseista löytyy monenlaisia ilmauksia.
Puolikarkea jauho sopii parhaiten hiivataikinoihin - kun tarvitaan sitkoa. Suurusteena, esimerkiksi kastikkeissa se paakkuuntuu helposti.
Erikoisvehnäjauhoa suositellaan, kun haetaan mureutta, siis esimerkiksi kakkuihin ja pikkuleipiin. Se on puolikarkeita karkeampaa. "Suomen suosituin jauho" Sunnuntai jäi erikoisvehnäjauhona tästä testistä pois.
Jos leivonnaisen kuohkeus on tärkeintä, kannattaa käyttää karkeita vehnäjauhoja, esimerkiksi kääretorttuihin ja kakkupohjiin.
Tulokset
Jauhot | Pisteet | Hinta/2 kg pussi |
Euro Shopper | 4,7 | 0,99 |
Rainbow | 4,3 | 0,99 |
Liperin Myllyn luomu | 2,3 | 2,65 |
Myllyn paras Emännän puolikarkea | 2 | 1,39 |
Euro Shopper vehnäjauhot

- myynti: K-ryhmän kaupat
- valmistusmaa: Viro
- ainekset: vehnäjauho (Viro) ja jauhonparanne (E300, askorbiinihappo)
+ hyvä leipoutuvuus
+ kohosi testissä lähes yhtä hyvin kuin Rainbow
+ valmiissa paistoksessa huokoinen rakenne
+ testaajien mielestä täyteläisin maku
- taikina jäi hiukan löysäksi
Rainbow / puolikarkea vehnäjauho

- myynti: S-ryhmän kaupat
- valmistaja: Helsingin Mylly (valmistaja kilpailutetaan vuosittain)
- ainekset: vehnäjauho ja jauhonparanne (E300, askorbiinihappo)
- Joutsenmerkki eli vähintään 75% aineksista suomalaisia
+ erittäin hyvä leipoutuvuus
+ kohosi testissä parhaiten
+ valmiissa paistoksessa huokoinen rakenne
+ miellyttävä maku (leivottu tuote)
- hiivaleipäjauhomainen, käteen aavistuksen paakkuuntuvaa
Liperin Myllyn luomujauho

- myynti: S-ketjun kaupat, Itä-Suomessa myös muita
- valmistaja: Liperin Mylly
- ainekset: vehnäjauho (luomujauhoissa sallitaan jauhonparanne, mutta näissä jauhoissa sitä ei ole)
- Joutsenmerkki eli vähintään 75% aineksista suomalaisia (valmistajan mukaan jauhot 100% Suomesta)
+ hyvä leipoutuvuus
- kohosi testissä huonosti (ei jauhonparannetta)
- leivottu tuote jäi tilavuudeltaan pieneksi ja hiukan kuivaksi
- pullataikinaksi liian leipämäinen maku (leivottu tuote)
Voimakas tuoksu, toi mieleen metvurstin. Tummempi kuin muut testijauhot
ja maku erottui voimakkaimpana.
Emännän puolikarkea vehnäjauho

- Valmistaja: Myllyn Paras
- Ainekset: vehnäjauho ja jauhonparanne (E300, askorbiinihappo)
- Avainlippu eli kotimaisuusaste vähintään 50% (valmistajan mukaan suomalaista vehnää "mahdollisimman paljon")
- Testijauhoista korkein proteiinipitoisuus
+ hyvä maku (leivottu tuote)
- taikina jäi löysäksi
- kohosi testissä huonosti
- leivottu tuote jäi tilavuudeltaan pieneksi
Muokattu 22.9.2014: Ulkoasun korjauksia