Hyppää pääsisältöön

Lupa käydä vieraissa!

Lupa käydä vieraissa! Kuva: stock.xcnhg

Itse olen parisuhteissani hyvin yksioikoinen: Kun rakastun kumppaniini, en halua muita. Toki joskus, kun tapaan oikein charmantin ja fiksun miehen, kiusaus käy mielessä. Mutta vakavissani en ole edes harkinnut ottavani vierasta miestä viereeni, jos olen parisuhteessa toisen kanssa.

Kaikille asia ei ole näin yksiselitteinen. Rakkaus yhteen ihmiseen ei välttämättä rajoita rakkautta muihin. Ja jos kyse on seksistä, miksi sitä pitäisi harrastaa vain yhden ihmisen kanssa parisuhteessakaan? Entä jos pelisäännöistä on sovittu etukäteen yhdessä? Tätä sietää miettiä, sillä yhä useampi kokee elämänsä aikana ainakin yhden avoimen suhteen.

Avoin suhde elämäntapana

Tuttu pariskunta kertoo, että heillä molemmat saavat käydä vapaasti harrastamassa seksiä muidenkin kanssa, kunhan yhden yön hoitoja ei sekoiteta yhteiseen arkeen tai ystäväpiiriin. Asiasta ei sen kummemmin kotona puhuta.

Micu, 31v., puolestaan on helsinkiläinen mies, jonka mielestä avoin suhde on hyvä suhde.

– Ihannekuvani suhteesta on sellainen, että en ole velvoitettu mihinkään, vaan saan tehdä asioita vapaasta tahdostani. Avoin suhde antaa täyden vapauden tutustua muihinkin ihmisiin täysillä ja vailla pelkoa siitä, että tyttöystävä tulee mustasukkaiseksi asioista, joita ei välttämättä edes tule tapahtumaan.

Miehen pitkät parisuhteet ovat olleet kuin mitkä tahansa perinteisemmät kahdenkeskiset liitot, joissa eletään, nukutaan ja jaetaan arki yhdessä. Vapaus on avainsana näiden suhteiden avoimuutta arvioidessa.

– Pitää olla vapaus tavata muita, jos kiinnostava ihminen sattuu vastaan. Vaikka vapautta ei käyttäisi, niin se pitää olla olemassa ainakin alkuun. Ehkä sitten myöhemmin, kun suhde on kunnolla vakiintunut, halu tavata muita saattaa hiipua, ja suhde voi lopulta muistuttaa perinteistä yksiavioista suhdetta.

Kysymykseen milloin suhde on tarpeeksi vakiintunut, Micu ei osaa vastata. Se riippuu suhteen luonteesta ja laadusta.

Miculla on ollut myös perinteisempi pitkä suhde, jossa molemmat olivat uskollisia vain toisilleen. Ajatukset uskollisuudesta liittyvät Miculla ennen kaikkea oikeaan, hitaasti kypsyvään rakkauteen.

– Rakkaus tulee ajan kanssa, ja se muuttaa kaiken. Jos alkuun osaa kärsivällisesti rakastaa muitakin, huomaa kyllä ketä rakastaa eniten ja kenen seurassa parhaiten viihtyy.

Lopulliseen yksiavioisuuden auvoon Micu ei kuitenkaan usko.

– Jos rakastaa aidosti ja toisen kanssa on pelisäännöt sovittu, en usko, että kovin moni muukaan mies kieltäytyisi vaihtelun mahdollisuudesta. Se on vähän sama kuin jos aina söisi vain omenoita. Vaikka ne on tosi hyviä, välillä on kiva maistaa myös appelsiiniä.

Mustat sukat ja muita paheita

Suurin osa Micun aikaisemmista suhteista on kaatunut tyttöystävien mustasukkaisuuteen. Naiset ovat halunneet seurustella, vaikka Micu on selvästi kertonut kannattavansa vain avointa suhdetta.

– Edelliset suhteet ovat kaatuneet toisen itsetunnon puutteen huipentamina mustasukkaisuuteen ja purkautuneet ikävinä kohtauksina, kun ensin ollaan eletty illuusiossa ja väitetty, että ”kyllä minä avoimeen suhteen kolaukset kestän". Tällainen suhde ei sovi ihmisille, joilla on heikko itsetunto.

Pettäjäksi Micu ei parisuhteessa suostu, sillä rehellisyys on hänelle tärkeää.

– Tilanteen pitää olla molemmille selvä. Avoimessa suhteessa kummallakaan ei ole velvoitetta kertoa joka jutusta, mutta minä en tee mitään tyttöystäväni selän takana ja totta kai kerron hänelle kaiken, minkä hän haluaa kuulla.

Micu ei penää oikeuksia vain itselleen, vaan avoimessa suhteessa Micu myöntää täyden vapauden myös tyttöystävälleen. Molemmilla on samat oikeudet, ja kumppanin päätöstä tutustua johonkuhun toiseen pitää Micun mielestä kunnioittaa.

– Parisuhteessa molemmat tietävät, jos heitä kohdellaan oikein eikä kummankaan tarvitse elää loukkaantumisen ja suhteen loppumisen pelossa. Jos vieraissa käymiset hoitaa turvallisesti ja hyvällä maulla ilman, että eksyy joka päivä uuden ihmisen seuraan, silloin toisen vapauden käydä vieraissa kestää. Minulle tyttöystäväni on ykköstyttö, ja hänen kanssaan jaan arjen. Kerran, pari vuodessa saatan tavata jonkun muun, johon haluan tutustua lähemmin.

Loppujen lopulta kysymys on Micun mukaan parisuhteen tasapainosta ja vaihtelusta.

Halu tavata muita alkaa tyytymättömyydestä, vaihtelu virkistää paikallaan polkevaa tai ennaltasuunniteltua arkea
– Ihminen tarvitsee yllätyksellisyyttä elämäänsä. Jos se pieni kaaoksen mahdollisuus puuttuu, elämä voi olla täydellistä mutta ennalta-arvattavaa. Halu tavata muita alkaa tyytymättömyydestä, vaihtelu virkistää paikallaan polkevaa tai ennaltasuunniteltua arkea, Micu kiteyttää ajatuksensa avoimesta suhteesta.

Rakkauden puutetta?

Perimmäinen kysymys on kuitenkin edelleen vastaamatta – toimiiko avoin suhde? Eräs ystävättäreni vannoi avoimien suhteiden nimeen, kunnes hän rakastui korviaan myöten, ja avoin parisuhde muuttui kuukaudessa täysin yksiavioiseksi. Pariskunta, joka salli toisilleen täyden vapauden, painii parhaillaan aviokriisin kourissa: Toinen puoliso otti ja rakastui seksikumppaniinsa.

Kysymykseni yllättää Micun, joka on jälleen pitkän parisuhteen jälkeen sinkku.

– En ole itse koskaan ollut pitkiä aikoja toimivassa avoimessa suhteessa... Mutta yritän parhaani puhua avoimen parisuhteen puolesta joka kerta. Kysymys ei ole rakkauden puutteesta, vaan sen jakamisesta, Micu selventää.Vapaa suhde. Kuva. Stock.xchng, GiniMiniGi

Micu tietää kokemuksesta, että arvomaailmojen on osuttava yhteen tässä asiassa. Avoin suhde ei toimi naisen kanssa, joka haluaa omistaa.

– Tyttöystäväni ovat saaneet enemmän huomiota kuin kukaan muu maailmassa, ja jos he silti loukkaantuvat rakkauden jakamisesta myös muille, on syytä harkita onko oikea ihminen kyseessä. Avointen suhteiden kautta löydän lopulta varmasti sen ihmisen, joka näkee maailman samalla tavalla kuin minä.

Ehkä toimivan avoimen suhteen arvoitus on siis lopulta vain terveessä itsetunnossa ja siinä, että voi rakastaa omistamatta.

Linkit:

Linda Lappalainen

Kommentit