Hyppää pääsisältöön

Yes jengi. Mämmikästä ja pashaista hiljaista viikkoa!

Tää on uuden alku – tää pääsiäisen aika.

Jos ei vielä ole kevään ja uuden elämän symboleja ympäri kotia, niin äkkiä sisustamaan pääsiäistunnelmaa: rairuoho kasvamaan, pajun- ja koivunoksat maljakoihin, pääsiäismunia sinne tänne, narsissit ruukkuihin tai hiuksiin ja pääsiäisjänis sekä kasa tipuja pöydille.

On pääsiäinen. On myös pääsiäismuistoja.

Synkkää ja vakavaa oli Pitkäperjantain vietto 70- ja 80-luvuilla: Kotona oltiin hipihiljaa. Ei kyläilyjä, ei huveja, ei telkkaria, ei musiikkia. Radio avattiin, kun sieltä tuli pääsiäishartaus. Hurja konserttikokemus teinille. Elämystä kerrakseen.

Selkään saatiin heti aamusta, piiskasihan Pilatuskin Jeesuksen. Ja jos ruokapöydässä hikisukanmakuista, kuivaa ja sitkeää lammasta syödessä kasvoilla edes häivähti hymyn tapainen, oli pashat housussa. Kompattiin todellakin ristillä riippuvan Jeesuksen kärsimyksiä.

Pitkän perjantain tunnelma ja väri oli mustaakin mustempi.

Pääsiäispäivänä meininki vähän kirkastui ja muistettiin, että onhan pääsiäisessä sitä hyvänkin sanomaa eli sovitusta. Kärsimys muuttui paremmaksi. Sovitusta, jälleensyntymistä ja uuden alkua oli ilmassa. Uskalsi jo hengittää. Pääsiäinen toi kevään ja ensimmäiset sinivuokot.

Nykyään on Pääsiäisen vakavuus poissa. Kuinka moni tarinoi lapsilleen kristikunnan suurimmasta juhlasta ja sen sisällöstä? Sen hoitaa koulu.

Kotona keskitytään muniin, tipuihin ja pupuihin. Pääsiäissanan alkuperää voi kuitenkin kerrata pääsiäisenä: Pääsiäinen on hepreaksi pesah, pasah, arameaksi pasha ja kreikaksi paskha. Suomalainen papisto halusi välttää paskaa muistuttavan sanan ja keksi uudissanan pääsiäinen. Sillä viitattiin muun muassa pitkästä paastosta ja pitkästä talvesta pääsemiseen. Jessen kuoleman myötä päästiin myös synneistä.

Jos olisi otettu käyttöön vaikka kreikan paskhaa muistuttava sana niin viettäisimme nyt kenties paskiaista. Yes.

Hyvää, mämmikästä ja pashaista paskiaista vaan kaikille!

Linkit:

 • Vuoden ITE-taiteilija Paula Huhtanen halusi näyttää, että Kittilästäkin voi selvitä hengissä

  Kuusi kuvaa Paula Huhtasen elämästä.

  Kuvataiteilija Paula Huhtanen kurkisti lapsena Reidar Särestöniemen ateljeen avaimenreiästä ja sai nuorena piirtäjänä neuvoja Kalervo Palsalta. Lapsuuteen ja nuoruuteen Kittilässä loi varjonsa äidin ennenaikainen kuolema ja paikkakunnan henkinen kylmyys. Paula Huhtasesta kasvoi kuvantekijänä rohkea oman tiensä kulkija sekä myös vuoden 2020 ITE-taiteilija.

 • Arto Köykkä – Ate, ihminen jonka ammatti sattuu olemaan pappi

  Arto Köykkä ei puhu pappina olemisesta, jollei kysytä.

  Kappalainen, rovasti ja teologian tohtori Arto Köykkä on mieluiten koruttomasti pelkkä pappi. Hänen vastuualueenaan on Pirkkalan seurakunnan nuorisotyö, eikä etenkään siinä tehtävässä titteleitä kaivata. Nuorille ja monille seurakuntalaisille hän onkin Ate: ihminen, jonka ammatti nyt sattuu olemaan pappi.

 • Musiikin moniottelija Aija Puurtinen: ”Musiikillisesti olen saanut toteuttaa itseäni enemmän kuin osasin unelmoida”

  Tohtoritason laulaja Aija Puurtisella myös basistiura.

  Muusikko Aija Puurtisen laulu- ja soittotyyliä ei voi niputtaa yhden genren alle. Parhaiten hän viihtyy sekä esiintyjänä että laulajana omien sävellyksiensä musiikillisessa maailmassa. Aijan musiikissa elävät monenlaiset tyylit niin, että välillä siitä tunnistaa suomalaisen kansanmusiikin, folkin, puuvillapeltojen bluesin, soulin, gospelin, rockin tai jopa tangon vivahteita.

 • Ruokaprofessori Hely Tuorila: ”Afrikkalaiset hämmästelivät sitä, että kerään luonnosta sieniä”

  Hely Tuorila on aistinvaraisen ruokatutkimuksen professori.

  Aistinvaraisen ruokatutkimuksen emeritaprofessori Hely Tuorila opiskeli aikoinaan ravitsemustiedettä Helsingin yliopistossa, jotta hän voisi tehdä työtä ravintokemistinä kehitysmaissa. Suunnitelma ei ihan toteutunut, mutta nyt eläkeiässä Tuorila on kutsuttu Afrikkaan ylimääräiseksi professoriksi Pretorian yliopistoon. Suomessa häntä kutsuu Punkalaitumen mökkimetsä, jota intohimoinen sienestäjä rakastaa.