Hyppää pääsisältöön

Terroristi Carlosin eli Shakaalin maine kasvoi lähes legendaariseksi

Carlosina ja Shakaalina tunnettu Ilich Ramírez Sánchez oli aikansa etsityin ja pelätyin terroristi. Hänet yhdistettiin useisiin iskuihin, joissa menehtyi yli 80 ihmistä. Carlosin maine sai myyttisiä piirteitä, sillä hänen sanottiin olleen aina paikalla varmistamassa suunnittelemiensa iskujen toteutuminen, mutta onnistuneen joka kerta paeta.

Venezuealaissyntyinen Ilich Ramírez Sánchez otettiin kiinni Sudanissa elokuussa 1994 yli 20 vuoden takaa-ajon jälkeen. Monikasvoinen ja monilla nimillä tunnettu terroristi luovutettiin odottamaan oikeudenkäyntiä Ranskaan. Carlosta odotti tosin valmiiksi Ranskassa jo yksi poissaolevana annettu elinkautisrangaistus. Pelkästään Ranskassa Carlos oli surmannut 15 ihmistä.

Palestiinalaismieliseksi tiedetyn Carlosin yhdeksi tunnetuimmaksi terrorityöksi sanottiin ohjusiskua Pariisin Orlyn lentokentälle 1974. Wienissä 1975 Carlos otti panttivangiksi öljyntuottajamaiden järjestön Opecin ministereitä ja onnistui paeta 50 miljoonan dollarin lunnasrahojen kanssa. Myös useat 1980-luvulla Saksassa tehdyt pommi-iskut on pantu Carlosin vastuulle. Carlosia epäiltiin myös Münchenin olympiakylässä vuonna 1972 tapahtuneesta verilöylystä, jossa sai surmansa 11 israelilaisurheilijaa.

Vuosikymmenten aikana Carlosin ympärille oli liitetty monenlaista legendaa ja jopa mystiikkaa. Hänen kerrottiin aina olleen tapahtumapaikalla valvomassa suunnittelemansa iskun toteutusta, mutta viranomaisten harmiksi hän onnistui aina salaperäisesti katoamaan. Totuus ja taru ovat ruokkineet Carlosin kulttia läpi vuosien ja hänestä on tehty lukuisia kirjoja ja elokuvia, joissa sekoittuvat fakta ja fiktio.

Carlosia pidettiin pidätettynäkin erittäin vaarallisena, sillä hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin terrostijärjestöihin, kuten palestiinalaiseen PLFP:hen, japanilaiseen Punaiseen armeijaan ja Irlannin tasavaltalaisarmeijaan IRA:han.

Ranskan tiedustelupalvelut onnistuivat paikallistamaan pelätyn terroristin Sudaniin jo puoli vuotta ennen pidätystä, mutta sudanilaisviranomaisten taivuttelu vei aikaa. Carlos oli onnistunut pakoilemaan ympäri maailmaa parikymmentä vuotta. Välillä hänen väitettiin piileskelleen Meksikossa ja Iranissa ja jossain vaiheessa jopa Suomessa. Hänen sanottiin asuneen myös Syyrian valtion vieraana Damaskoksessa. Ainoastaan Unkari myönsi maan kommunistihallinnon antaneen Carlosille turvapaikan 1970- ja 1980-luvuilla. Itäblokin murtumisen myötä juhlimista harrastaneen Carlosin sanottiin menettäneen kuitenkin viimeisetkin ystävänsä.

Carlos tuomittiin loppuiäkseen vankilaan Ranskassa joulukuussa 1997 kolmesta murhasta. Oikeudessa hän ei uutisten mukaan osoittanut minkäänlaista katumusta, vaan kehuskeli aiheuttaneensa 83 ihmisen kuoleman. Kommunismin nimeen vannonut Carlos pui oikeudessa nyrkkiä vallankumouksen puolesta vielä tuomion jälkeenkin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto