Hyppää pääsisältöön

Terroristi Carlosin eli Shakaalin maine kasvoi lähes legendaariseksi

Carlosina ja Shakaalina tunnettu Ilich Ramírez Sánchez oli aikansa etsityin ja pelätyin terroristi. Hänet yhdistettiin useisiin iskuihin, joissa menehtyi yli 80 ihmistä. Carlosin maine sai myyttisiä piirteitä, sillä hänen sanottiin olleen aina paikalla varmistamassa suunnittelemiensa iskujen toteutuminen, mutta onnistuneen joka kerta paeta.

Venezuealaissyntyinen Ilich Ramírez Sánchez otettiin kiinni Sudanissa elokuussa 1994 yli 20 vuoden takaa-ajon jälkeen. Monikasvoinen ja monilla nimillä tunnettu terroristi luovutettiin odottamaan oikeudenkäyntiä Ranskaan. Carlosta odotti tosin valmiiksi Ranskassa jo yksi poissaolevana annettu elinkautisrangaistus. Pelkästään Ranskassa Carlos oli surmannut 15 ihmistä.

Palestiinalaismieliseksi tiedetyn Carlosin yhdeksi tunnetuimmaksi terrorityöksi sanottiin ohjusiskua Pariisin Orlyn lentokentälle 1974. Wienissä 1975 Carlos otti panttivangiksi öljyntuottajamaiden järjestön Opecin ministereitä ja onnistui paeta 50 miljoonan dollarin lunnasrahojen kanssa. Myös useat 1980-luvulla Saksassa tehdyt pommi-iskut on pantu Carlosin vastuulle. Carlosia epäiltiin myös Münchenin olympiakylässä vuonna 1972 tapahtuneesta verilöylystä, jossa sai surmansa 11 israelilaisurheilijaa.

Vuosikymmenten aikana Carlosin ympärille oli liitetty monenlaista legendaa ja jopa mystiikkaa. Hänen kerrottiin aina olleen tapahtumapaikalla valvomassa suunnittelemansa iskun toteutusta, mutta viranomaisten harmiksi hän onnistui aina salaperäisesti katoamaan. Totuus ja taru ovat ruokkineet Carlosin kulttia läpi vuosien ja hänestä on tehty lukuisia kirjoja ja elokuvia, joissa sekoittuvat fakta ja fiktio.

Carlosia pidettiin pidätettynäkin erittäin vaarallisena, sillä hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin terrostijärjestöihin, kuten palestiinalaiseen PLFP:hen, japanilaiseen Punaiseen armeijaan ja Irlannin tasavaltalaisarmeijaan IRA:han.

Ranskan tiedustelupalvelut onnistuivat paikallistamaan pelätyn terroristin Sudaniin jo puoli vuotta ennen pidätystä, mutta sudanilaisviranomaisten taivuttelu vei aikaa. Carlos oli onnistunut pakoilemaan ympäri maailmaa parikymmentä vuotta. Välillä hänen väitettiin piileskelleen Meksikossa ja Iranissa ja jossain vaiheessa jopa Suomessa. Hänen sanottiin asuneen myös Syyrian valtion vieraana Damaskoksessa. Ainoastaan Unkari myönsi maan kommunistihallinnon antaneen Carlosille turvapaikan 1970- ja 1980-luvuilla. Itäblokin murtumisen myötä juhlimista harrastaneen Carlosin sanottiin menettäneen kuitenkin viimeisetkin ystävänsä.

Carlos tuomittiin loppuiäkseen vankilaan Ranskassa joulukuussa 1997 kolmesta murhasta. Oikeudessa hän ei uutisten mukaan osoittanut minkäänlaista katumusta, vaan kehuskeli aiheuttaneensa 83 ihmisen kuoleman. Kommunismin nimeen vannonut Carlos pui oikeudessa nyrkkiä vallankumouksen puolesta vielä tuomion jälkeenkin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto