Hyppää pääsisältöön

Kajsa Wikman löysi tilkuista ja netistä luovuutensa

Kajsa Wikman. Kuva: YLE/Jyrki Valkama

Helsingissä asuva Kajsa on 35-vuotias kahden lapsen äiti, taidekäsityöläinen, yksinyrittäjä ja bloggaaja. Kun Kajsa aloitti bloggaamisen, hän ei kehdannut kertoa siitä oikein kellekään. Vuonna 2006 bloggaamista pidettiin Suomessa vielä nuorten tyttöjen päiväkirjakirjoitteluna. Nykyään Kajsan blogia luetaan erityisesti Jenkeissä, jossa hän julkaisi myös kirjan,  Scandinavian stiches/Kajsan Iloiset tilkut.

Kansantaiteen kiinnostus sai Kajsan aikoinaan opiskelemaan etnologiaa ja folkloristiikkaa. Hän työskenteli myös tutkijana Åbo Akademissa, kunnes äitiyslomalla rakas käsityöharrastus täytti urahaaveet. Kajsa ryhtyi tilkkutaiteilijaksi ja perusti oman yrityksen. Tilkkutöistä ja Syko-tuotemerkistä ja -blogista tuli päätyö vuonna 2008. Kajsan luomuksia on nähty näyttelyissä ja niitä myydään Etsyn lisäksi käsityö- ja verkkokaupoissa.

Kajsa Wikman. Kuva: Viivi Lehtonen

Kajsa haaveili jo nuorena luovasta työstä. Luovuus ei kuitenkaan löytynyt helposti, vaikka jo lapsuudenkodissa oli tarjolla paljon lankoja ja kankaita, joilla lapset saivat leikkiä.

- Minulla oli aina ollut sellainen tunne, että haluan tehdä käsillä ja olla luova, mutta kesti aika kauan ennen kuin tiesin mitä se oli. Nuorempana etsin ehkä liian syvältä.

Sitten Kajsa löysi luovuuteensa väreistä ja tilkuista.

- Ei taiteen tarvitse olla tummaa ja tuskallista, taide voi olla tällaista elämänmyönteistä ja positiivista. Taiteellinen tavoitteeni on saada ihmiset hymyilemään, muistuttaa Kajsa.

Teoksissaan hän toteuttaa myös kierrätysideologiaa eli käyttää vanhoja materiaaleja. Tämä on eettinen mutta myös taloudellinen valinta. Toinen Kajsaa lähellä oleva teema on käsityöläisyyden ja naisyrittäjyyden arvostuksen nostaminen. Kajsassa on aimo annos hyvää Martta-henkeä, jolla hän pitää sekä omia että kanssasisartensa puolia. Kajsa on muun muassa luennoinut muille kädentaitajille sosiaalisen median käyttämisen hyödyistä. Naisyrittäjien porukalla on yhdessä koluttu myös käsityömessuja sekä pidetty pop-up-kauppoja.

syko.typepad.com/syko

Lukijat:15 500 /kk. USA: 41%, Suomi 10%, Saksa 8% ja Britit 6%.
Blogin nimi Syko = sy=ommella ja k(o)= kajsa. Tai Syko(mpaniet).

Blogistania toivottaa:

Kajsalle pitkää uraa luovuuden parissa ja uusia kirjaprojekteja.


Katso Blogistania TV2 ke 11.4. klo 19.30

 


 Kurkkaa Blogistania-kuvauksiin. Kuvat: Viivi Lehtonen

Linkit:

Kommentit