Hyppää pääsisältöön

Kansallisteatterin ensi-iltoja

Vuodesta 1872 alkaen on koko kansan palvelukseen asettuneen teatterin näyttämöillä nähty ja kuultu suuria tunteita, kaiken kokoisia juonenkulkuja ja pienen pieniä finessejä suomeksi.

Perustamisestaan alkaen on keskeinen osa Kansallisteatterin toimintaa ollut kaikin voimin tukea omaa kotimaista näytelmäkirjallisuuttamme.

Ote on pitänyt: ohjelmisto on suosinut suomalaista. Niinpä vaikkapa draamakirjallisuutemme isän, Aleksis Kiven teoksista Seitsemän veljestä, Nummisuutarit, Kullervo ja Kihlaus kuuluvat teatterin eniten esitettyjen näytelmien joukkoon.

Maailmankirjallisuuden klassikoista esitetyimpiä ovat olleet Shakespearen, Tshehovin, Molièren ja Gogolin teokset.

Vuonna 1954 käyttöön vihitty Pieni näyttämö puolestaan katsoi alusta alkaen merta edemmäs: aivan ensimmäiseksi siellä esitettiin rohkeasti uusinta uutta, avantgardistista ulkomaista draamaa.

2000-luvun suomalaisnäytelmistä puhutuimpia ovat olleet Kristian Smedsin Tuntematon sotilas sekä Sofi Oksasen Puhdistus.

Teksti: Petra Himberg

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto