Hyppää pääsisältöön

Kansallisteatteri vei suomalaisen näyttämötaiteen vertaistensa joukkoon

1950-luvulta alkaen on teatteri toiminut yhtenä suomalaisuuden käyntikorttina maailmalle. Suomalaista näyttämötaidetta maailmalle on vienyt etenkin Kansallisteatteri.

Kansallisteatteri teki ensimmäiset ulkomaanvierailunsa 1930-luvun lopulla, jolloin se vieraili Tukholmassa ja Tallinnassa. Varsinaisesti kulttuurivienti ja -tuonti käynnistyivät kuitenkin Arvi Kivimaan pääjohtajakaudella, jolloin teatteri teki 14 ulkomaanvierailua. Teatteri matkusti sekä länteen että itään, pääasiassa kuitenkin Keski-Eurooppaan. Ensimmäinen näistä vierailuista tehtiin Pariisiin 1955.

Suomen ja suomalaisen kulttuurin esitteleminen kansainvälisissä yhteyksissä oli Kansallisteatterissa suorastaan "kansalaisvelvollisuus" ja työtä maan hyväksi, kuten Arvi Kivimaa totesi teatterin toimintaa linjanneissa avajaispuheissaan. Tavoitteena oli osoittaa, että suomalainen näyttämötaide vertautui taiteellisesti tasaveroisena muiden, lähinnä eurooppalaisten maiden näyttämötaiteeseen.

Eniten kansainvälistä kiinnostusta herättivät Eino Kaliman ohjaukset Anton Tshehovin näytelmistä. Lokki sai ensi-iltansa 1950, juuri Kaliman jäädessä eläkkeelle Kansallisteatterin pääjohtajan työstä. Teatteri vieraili Lokilla Länsi-Berliinissä 1961, Pariisissa 1962, Moskovassa ja Leningradissa 1962 ja Lyypekissä 1963.

Myös monet tunnetut eurooppalaiset teatterit vierailivat Kansallisteatterissa. Helsingissä nähtiin niin Berliner Ensemble kuin Comédie Française.

Teksti: Hanna Korsberg

Keskustele