Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kolmen kovan testissä itseruskettavat suihkeet

Näihin aikoihin paksujen talvivaatteiden alta paljastuvat kalmankalpeat käsivarret ja sääret. Itseruskettavilla tuotteilla iholle saa hiukan väriä jo ennen kuin aurinko alkaa porottaa. Kunkun kolme kovaa testasi itseruskettavat suihkeet.

Rusketus kätevästi käsin koskematta

Testattavaksi valitsimme itseruskettavia suihkeita ja sprayta. Toiveenamme oli, että ruskettavan aineen voisi suihkia suoraan pullosta iholle, käsiä likaamatta.

Testattavat suihkeet ovat Garnier, Guerlain, L´Oréal ja St.Tropez.

Testiryhmäksi lupautui kolme Helsinki Roller Derby-seuran jäsentä, Mirja Kolttola, Ina Airola ja Pauliina Brandt.

Roller derby on naisten joukkuelaji, jossa liikutaan rullaluistimilla. Talviaikaan peliä pelataan urheiluhalleissa, mutta kesällä pelaajat liikkuvat rullaluistimilla myös ulkona. Itseruskettaville saattaisi olla tarvetta.

- Käsivarsisuojat ja säärisuojukset tekevät ulkona liikkuessa rusketusrajoja. Ehkä itseruskettavilla voisi tasoittaa väriä, arvailee Mirja.

Testiryhmä saa tuotteet viikoksi kotiin kokeilua varten.

Purkin pyöritystä

Kun spraytä suihkuttaa sääriin, pulloa pitää voida käännellä ja väännellä eri suuntiin. Muuten pohkeen puolelle ei ulotu!

Guerlainin pullo tuottaa vaikeuksia. Suihke toimii kunnolla vain pystyasennossa.

- Kun purkkia kääntää eri asentoon, suihke alkaa vaahdota, näyttää Pauliina.

Ylösalaisin käännettynä Guerlainin purkista ei saa enää juuri mitään ulos. Suihkeen kunnolliseen levittämiseen tarvittaisiin avustaja!

L´Oréal Ja Garnierin pullot toimivat paljon paremmin. Niitä saa käännellä mihin asentoon tahansa ja suihke tulee tasaisena ulos.

St.Tropez osoittautuu aivan eri tuotteeksi kuin muut. Ruskettava aine ei leviä tasaisena sumuna, vaan lankeaa iholle selvästi näkyviksi, ruskeiksi läiskiksi.

- Vaikka tätä yrittäisi kuinka kaukaa suihkuttaa, se jää iholle kerroksiksi, jotka on pakko levittää kädellä, kertoo Ina.

St.Tropezin pakkauksessa kerrotaan, että se on ”sumute” ja että käsiä voi käyttää levittämiseen ”tarpeen vaatiessa.” Käytännössä ainetta ei kuitenkaan voi lainkaan levittää ilman käsiä. Testaamamme tuote ei siis ole lainkaan spray.

Uudella kauppakierroksella pari viikkoa myöhemmin kävi ilmi, että ST.tropezin tuotemerkillä myydään myös oikeaa spray-ruskettajaa. Testin aikaan sprayta ei kuitenkaan ollut kaupoissa.

Tasainen väri on vaikea saada

Oletimme etukäteen, että suihkeet leviäisivät iholle tasaisesti ja kauniisti. Käytännössä sprayllä oli kuitenkin erittäin vaikea saada aikaan tasaista väriä. Rusketus näkyy iholla vasta muutaman tunnin kuluttua. Suihkuttaessa ei siis täsmälleen voi nähdä, mihin suihke lankeaa.

- Mulla oli ensimmäisen levittämisen jälkeen ihan mielettömiä rajoja. Eivätkä ne kadonneet, vaikka yritin suihkuttaa päälle toista kerrosta, Mirja esittelee Garnierillä rusketettua käsivarttaan. Sääriin hän oli sprayannut läiskät L´Oréalilla.

- Kun se tulee näkyviin vasta myöhemmin, mitä on suihkutellut, niin se menee helposti vähän epätasaisesti, hän valittaa.

Pauliinan mielestä erityisesti Guerlain otti tiukasit kiinni ihon kuiviin kohtiin, varsinkin polviin ja kyynärpäihin.

- Täytyy olla tosi tarkkana, että kosteuttaa ihon tasaisesti. Muuten tulee läiskiä, hän sanoo.

Toisin kuin varsinaiset sprayt, St.Tropezin rusketus näkyy iholla heti. Mutta tasainen väri oli tälläkin tuotteella vaikea saada. Inan käsivarresta löytyy St.Tropezin jäljiltä läiskiä.

- Täytyy olla tosi tarkkana, että värin levittää käsillä tasaisesti. Muuten tulee läikkiä. Minäkään en jaksanut aina tarpeeksi keskittyä…

Vaalein väri on luonnollisin

Testaajat levittivät ruskettavia aineita iholleen viikon aikana 2-3 kerrosta. Värit haalistuivat ja muuttivat sävyään vähän eri tahtiin. Guerlainin väri oli kuitenkin selvästi vaalein. St.Tropez oli aluksi selvästi tummempi kuin muut, mutta väri tasaantui parissa päivässä.

Kauneimman värin sai Mirjan ja Pauliinan mielestä Guerlainilla.

- Tältä mun käsi näyttäisi normaalistikin kesällä, kun olen saanut vähän aurinkoa, Mirja esittelee käsivarttaan.

- Jos oppisin käyttämään purkkia, Guerlainilla saisin vamasti luonnollisimman sävyn, sanoo Pauliina.

Mirjan kakkossuosikki väreissä oli St.Tropez, Pauliinan L´Oréal.

Inalla oli pohjalla hiukan ulkomailta hankittua, haalistumassa olevaa aitoa rusketusta. Testituotteiden värisävyissä oli niin vähän eroja, että oman rusketuksen läpi se ei erottunut. Jos omaa rusketusta haluaisi pitää suihkeella yllä, mikä tahansa tuote kelpaisi ainakin värinsä puolesta.

Suihkeet vaativat harjoittelua

Testissä kaikki varsinaiset sprayt saivat yllättäen saman pistemäärän. Guerlainin väri oli paras, mutta L´Oréalin ja Gerlainin pullot paljon kätevämpiä. St.Tropez paini omassa sarjassaan.

Tuote Pisteet (1-5) Hinta
Garnier 2,7 13,90 e
Guerlain 2,7 55,90 e
L´Oréal 2,7 16,50 e
St. Tropez 1,7 52,50 e

Pisteet jäivät kaikilla tuotteilla mataliksi, nipin napin tyydyttävän tasolle. Testaajien mielestä suihkeita oli vaikea käyttää.

- Tosi vaikea oli suihketta saada levittymään tasaisesti ja joka paikkaan, summaa Pauliina.

- Kyllä muutaman viikon harjoittelisin ensin kotona, ennen kuin lähtisin terassille rusketusta esittelemään!

Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.