Hyppää pääsisältöön

Poliisi ja Cannonball-pomo kiistelivät saman pöydän ääressä: "Tässä asiassa olemme valmiit rikkomaan lakia"

YleX Etusivu sai torstaina entisen poliisin ja moottoripyöräjengi MC Cannonballin presidentin harvinaiseen yhteishaastatteluun. Nykyinen kansanedustaja Tom Packalen ja Cannonball-pomo Make olivat hyvin eri linjoilla liivikiellon ja tunnuksellisten jengitilojen kieltämisestä.

MC Cannonball-presidentti Make ja Tom Packalen Etusivussa // Kuva: YleX

Liivikielto nousi terminä esiin, kun viimeksi maaliskuussa poliisi joutui turvautumaan järeisiin toimenpiteisiin United Brotherhood -jengin tiloissa tapahtuneen ammuskelun jälkeen. Tapahtuman jälkeen kaksi nykyistä kansanedustajaa ja entistä poliisia, perussuomalaisten Tom Packalen ja kokoomuskansanedustaja Kari Tolvanen vaativat liivikieltoa ja tunnuksellisten jengitilojen kieltämistä.

- Liivit ovat meille sisäisesti tärkeitä, tiedämme niiden perusteella kuka on kuka. Samoin, jos menemme kerhovierailulle, niin on kiva tietää kenen kanssa puhuu, Cannonball-pomo Make kertoi YleX:lle.

- En ainakaan itse taipuisi liivikieltoon ihan noin vain. Ilman muuta olisimme valmiita siinä asiassa rikkomaan lakia. Jokainen saa pukeutua niin kuin haluaa, Make jatkoi.

Liivikielto, eli pukeutumiseen puuttuminen, on saanut jo rikosoikeudenasiantuntijat varpailleen. Poliisin näkökulmasta liivit ovat kuitenkin useammin rikoksentekoväline kuin pelkästään vaate, johon pukeudutaan.

- Näitä liivejä käytetään rikoksentekovälineinä esimerkiksi velanperinnässä. Se on yksi tapa uhata. Jos tavallinen ihminen menee perimään jotain velkaa, joutuu ottamaan pesäpallomailan mukaan. Nämä jengit tulevat vain liiveissään, ja käyttävät sitä liiviä pelotteena. Tavallinen ihminen maksaa herkästi, jos on liivit vastassa, Packalen kommentoi.

Jos Packalen saisi vallan käsiinsä, olisi hän valmis kieltämään niin sanotut prosentti-moottoripyöräjengit, eli rikollisjengit kokonaan. Cannonball-pomo Make painotti tiukasti, ettei esimerkiksi hänen kerhonsa ole rikolliskerho.

- Me olemme moottoripyöräkerho. Poliisin näkemys siitä, että teemme suunnitellusti tai organisoidusti jotain, on väärä. Me pyrimme enemmän rauhoittamaan jäseniämme kuin johtamaan tällaista toimintaa. 

- Mä liikun aina nämä liivit päällä. Olen ollut lasteni kanssa Linnanmäellä liivit päällä, enkä ole koskaan ketään ohittanut jonossa tai mitään. Eikä kukaan ole joutunut pelkäämään, Make puolusti jengitunnuksiaan.