Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pyörän huoltovinkit

Pyörä
Pyörä Kuva: sxc.hu/Alexbruda tie

Kuningaskuluttaja tapasi Kumiluoti-liikkeen pyörämekaanikon Anna Jaakkolan, joka antoi vinkkejä talviunilta herätetyn pyörän huoltoon.

Missä pyörä olisi kannattanut säilyttää talven yli?

- Sisätiloissa. Kellarivarastossa pyörä säilyy parhaiten. Jos on pakko pitää ulkona, niin mieluiten katoksen alla.

Mitä pyörästä kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa?

- Tyhjien kumien pumppaaminen on ensimmäinen asia. Ja ketjun voitelu ja pyörän puhdistaminen.

Kuinka pitkälle pyörän voi itse huoltaa?

- Paljon voi tehdä itse. Riippuu vähän fillarista, kuinka monimutkainen vehje se on. Joku yksivaihteinen Jopo on hyvinkin helppo huoltaa itse. Se mitä voi itse tehdä, riippuu siitäkin, mitä työkaluja on.

Milloin pyörä kannattaa viedä ammattilaisen huoltoon?

- Jos vanteissa tuntuu klappia, tai siis pyörän napa hölskyy. Jos pyörät liikkuvat sivuttain, ne ovat liian löysällä. Toinen hälyttävä juttu on, jos polkimet heiluu sivulle. Sen korjaamiseen ei luultavasti itseltä löydy edes oikeita työkaluja.

Kuinka usein pyörälle pitäisi tehdä ns. määräaikaishuolto tehdä ammattilaisen kanssa?

- Melkeinpä kerran vuodessa. Riippuu, miten paljon sitä käyttää. Ja jos talven läpi ajaa, kannattaa keväällä tarkistuttaa pyörä. Ja kun pitää pyörän puhtaana, se kestää paljon kauemmin.

Miten pyörä menee rikki, jos sitä ei koskaan huolla?

- Nuo laakerit saattavat päästä löystymään ajan kuluessa. Ja jos pyörässä on joku löysällä, niin ajan mittaan se löystyy varmasti enemmän. Ja jos ajat tyhjillä kumeilla, niin vanteet menevät lommoille ja uudet vanteet on aika kalliita.

Keväällä moni miettii myös pyörän ostoa. Mitä kannattaa tarkistaa käytetystä pyörästä, kun sitä lähtee ostamaan?

- Semmoiset jutut tietysti ,mitkä on kalliita huoltaa. Kannattaa kokeilla, tuntuvatko polkimet jämäkiltä. Jos ne kovin lonksuu, ja pyörä tuntuu huteralta, niin kannattaa ehkä vähän miettiä. Vanteet kannattaa tarkistaa, ne saattavat olla vaikka halki, ja sellaisen pyörän kunnostaminen tulee aika kalliiksi. Ja tietysti kannattaa vähän koeajolla. Jos kaikki tuntuu vähän heiluvan, kannattaa ehkä jättää ostamatta.

Millaista pyörää et myisi kenellekään?

- Alle parinsadan hybridipyörät ovat vähän epäilyttäviä. Siinä on paljon osia ja luultavasti ne osat eivät ole kovin laadukkaita. Sellaista kyllä välttäisin.

Pieni keväthuolto

Tee-se-itse -huollolla pääsee jo pitkälle.

1. Pese pyörä miedolla pesuvedellä, johon lisätty esimerkiksi astianpesuainetta. Käytä apunasi tiski- ja hammasharjaa, niin pääset pesemään myös pienet kolot myös pieniin koloihin.

2. Pese ja puhdista huolella myös ketjut ja rattaat. Älä kuitenkaan käytä painepesuria, se voi vahingoittaa pyörän herkimpiä osia.

3. Öljyä ketjut pyöräöljyllä. Älä käytä ruokaöljyä, se vain kerää likaa ketjuihin ja rattaisiin.

4. Tarkista renkaiden ilmanpaine ja pumppaa ne täyteen. Yleensä kumit ovat tyhjentyneet säilytyksen aikana. Katso myös onko kumeissa halkeamia tai reikiä, jos on, vaihda kumit.

5. Tarkista kaikki ruuvit ja mutterit ja kiristä löysät pois.

6. Tee testiajo ja testaa jarrut ja vaihteet. Säädä ne kuntoon, vinkkejä mm. täältä.

7. Yritä heiluttaa renkaita ja polkimia. Jos renkaat tai polkimet heiluvat sivusuunnassa, vie pyörä ammattilaisen huoltoon.

8. Nauti pyöräilystä!

Muita hyviä vinkkisivustoja pyöränhuoltoon:

Kuvallinen esitys Slidesharesta
Nopsan huoltovinkit
Yle Olotilan keväthuoltovinkit

Muokkaus 3.4.2105: Muokattu ulkoasua.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.