Hyppää pääsisältöön

Näissä tapauksissa poliisi saa tutkia laukkusi ja kysyä henkkareita

Vaikka keskustelu on tällä viikolla kääntynyt perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Erosen blogin hihamerkkiviittauksiin, on taustalla kuitenkin se että vähemmistövaltuutettu on huolissaan siitä, että poliisi kysyy perustelematta henkilöpapereita ulkomaalaisilta näyttäviltä henkilöiltä.

Laukun tonkiminen

Etusivun haastattelussa rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kertoi, että yksittäisen tehtävän suorittamiseksi on poliisilla oikeus saada tiedot nimestä, henkilötunnuksesta ja kansalaisuudesta.

- Eli pitää olla yksittäinen tehtävä, yksilöity tehtävä. Silloin ainoastaan on tämä oikeus. Ei voi kaikilta vastaantulijoilta tai edes tietyn näköisiltä vastaantulijoilta ilman yksittäistä tehtävää vaatia henkilöllisyyden todistamista, Tolvanen sanoo.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan laukkujen ja vaatteiden tarkastamista sääntelee pakkokeinolaki.

- Kysymys on henkilön tarkastuksesta, joka pääsääntöisesti edellyttää rikosepäilyä tai sitten löytyy järjestyksen valvontaa koskevista säännöksistä normeja, jotka oikeuttaa esimerkiksi julkiseen huvitilaisuuteen tulevien osalta tietynlaiset tarkastukset. Niissäkin pitää olla yksittäinen normi. Aina pitää lakiin perustua, jos henkilön laukkua tai vaatteita aletaan tarkastaa, Tolvanen sanoo.

Tolvanen jatkaa, että pitää olla rikosepäily tai epäily siitä että henkilöllä on hallussaan jotain kiellettyjä aineita kuten esimerkiksi alkoholia ala-ikäisellä, jos vaatteita tai laukkua aletaan tutkia.

Henkilöpapereiden kysymisessä on myös useita tapauksia, jolloin poliisilla on oikeus vaatia niitä näyttämään.

- Jos on järjestyshäiriö jossain paikalla, niin siinä voi olla poliisilla oikeus kysyä kaikkien henkilötiedot. Jos kadulla on jotakin pahoinpidelty, niin siinä voidaan henkilötiedot kysyä paikallaolijoilta koska he voivat olla todistajia tai asianomistajia. Kaikilta julkiseen huvitapahtumaan tulevilta ei voi massamenettelynä pääsääntöisesti vaatia henkilötodistusten esittämistä. Siinä pitää olla toimivaltaperuste. Yleensä se on järjestyshäiriön selvittäminen, tai ehkäiseminen tai epäillyn rikoksen selvittäminen joka tämän toimivallan antaa.

Vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee yhteydenottoja, joiden mukaan poliisi ratsaa ulkomaalaisen näköisiä henkilöitä kertomatta perusteluita. Jos tällaisia tapauksia on ollut, niin Tolvanen ei menettelyä hyväksy.

- Minä en pidä sitä asianmukaisena, eikä se ole poliisilain mukainenkaan. Kyllä minusta tämä olisi syytä selvittää. Siinähän ei muuta keinoa kuin tehdä kantelu laillisuusvalvojille, tulee lähinnä eduskunnan oikeusasiamies mieleen. Minusta ihan poliisinkin oikeusturvan kannalta olisi hyvä että joku selvittäisi tämän menettelyn asianmukaisuuden. Siinä on yksittäinen poliisimies aika hankalassa asemassa, jos esimies määrää että tällaisia tarkastuksia pitää tehdä. Kaikkien osapuolten etu olisi se, että tämmöisen menettelyn asianmukaisuus selvitettäisiin.