Hyppää pääsisältöön

Rosa Liksomin Hytti nro 6 kertoo yksinäisyydestä, ystävyydestä ja Venäjästä

Finlandia-palkittu romaani Hytti nro 6 on kaunis kertomus yksinäisyydestä, ystävyydestä ja Venäjästä. Rosa Liksom tuntee hyvin kohteensa ja maalaa runollisella kielellä Venäjän historiasta suuren kertomuksen. Kirjailija Rosa Liksomia haastattelee Seppo Puttonen.

Tietolaatikko

Rosa Liksomin Hytti nro 6 voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon joulukuussa 2011. Voittajan valitsi Kom-teatterin johtaja Pekka Milonoff. Rosa Liksom oli tuolloin työskennellyt kirjailijana lähes 30 vuotta, ja hän oli ensi kertaa Finlandia-ehdokkaana.

Rosa Liksomin ( s. 1958 ) teoksia:
Yhden yön pysäkki ( 1985 )
BamaLama ( 1993 )
Kreisland ( 1996 )
Reitari ( 2002 )
Maa ( 2006 )
Hytti nro 6 ( 2011 )

Hajoava Neuvostoliitto ja hiljainen Suomi joutuvat sietämään toisiaan samaan ahtaaseen tilaan ahdettuina Rosa Liksomin romaanissa Hytti nro 6.

Tarinan henkilöt – suomalainen tyttö ja väkivaltainen venäläinen mies – matkustavat samassa junahytissä halki Siperian. Mies juo viinaa koko ajan, on väkivaltainen ja puhuu. Suomalainen tyttö ei puhu juuri ollenkaan.

Rosa Liksomin romaanissa päähenkilöt pysyvät paikallaan samassa hytissä, mutta muu maailma heidän ympärillään on jatkuvassa liikkeessä ja muuttuu. Tyttö ja mies näkevät matkansa aikana ränsistyneitä, surkeassa kunnossa olevia kaupunkeja. Matkalla heidän keskinäinen inhonsa alkaa laantua ja lopulta suhteeseen tulee pilkahdus ystävyyttä.

Teksti: Seppo Puttonen