Hyppää pääsisältöön

Titanic innoitti lauluntekijöitä

Titanicin turma on innoittanut laulujen ja viisujen kirjoittajia. Suurkatastrofit olivat arkkiveisujen suosittuja aiheita. Erityisesti rahvaalle kansanosalle suunnattuja arkkiveisuja levitettiin yksittäisille arkeille painettuina. Toreilla arkkiveisujen kaupustelijat lauloivat niitä markkinointimielessä.

Surman laiva, kuolon pursi
kyynelitten kylvömies
laskettihin lainehille, mielin ylpein kukaties
Ilovirsin, hurraahuudoin
kansa kaikki tervehti
ihmisneron tekelettä, kummastellen katseli

Kokkolalaisen kuulijan lähettämän arkkiveisun "Titanic-laivan kamala tuho" esittää Jyrki Mäntylä. Kansanrunousarkistosta kerrotaan, että Titanic-aiheisia arkkiveisuja on löydetty neljä erilaista.

Aavan Atlannin ulapoita
kiiti Titanic innoissaan
ei se säikkynyt aallokoita
eikä hyökyjä ollenkaan

Laitilalainen Tuure Salminen on lähettänyt Ylelle äänitteen, jossa hän laulaa viisun Titanicin tuhosta. Hän laulaa lapsena oppimansa viisun, jota ei ole kuullut muitten laulavan.

Kuuluisin suomalainen Titanic-aiheinen kappale on varmastikin Frederikin Titanic, jolla hän osallistui vuoden 1981 euroviisukarsintaan. Kappale oli kansan suosikki, mutta raati valitsi kuitenkin Riki Sorsan Suomen euroviisuedustajaksi.

Teksti: Sampo Sauri

Lue lisää:

Titanicilta pelastunut Millvina Dean vuonna 2009.

Titanicin viimeinen selviytyjä

Southamptonilainen Millvina Dean oli viimeinen elossa ollut höyrylaiva Titanicin kohtalokkaalta neitsytmatkalta pelastunut. Hän oli myös aluksen nuorin matkustaja.

Lue lisää:

Titanic-aiheinen seinämaalaus Irlannissa.

Hän ei selviytynyt Titanicilta

Kirvesmies Jalmari Vienola väitti olleensa siirtolaisena Titanicin kyydissä matkalla Amerikkaan, ja pelastaneensa itsensä lisäksi muitakin. Uskomaton tarina ei kuitenkaan ole totta.

Lue lisää:

Samuli Edelmann laulaa (2008).

Samuli Edelmann: Käyn kohti sinua

Samuli Edelmann tulkitsee Ilmestyskirjan tekstiin pohjautuvan virren Käyn kohti sinua, oi Herrani. Sanotaan, että se oli viimeinen kappale, jonka Titanicin muusikot soittivat ennen aluksen uppoamista vuonna 1912.

Lue lisää:

Pohjoisnavan valloituskuviin lainattiin pätkä Titanic-elokuvasta

Kesällä 2007 paljastui, että osa Venäjän naparetken uutiskuvista oli lainattu Titanic-elokuvasta. Koululainen Waltteri Seretin sai huomiostaan journalistipalkinnon.

Lue lisää:

Titanicilta selviytynyt Anna Turja kertoo uppoamisyöstä

Eletään vuotta 1912, kun 18-vuotias Anna Turja päättää muuttaa sisarensa luokse Amerikkaan. Anna lähtee satojen muiden suomalaisten tapaan Pohjanmaalta kohti Hankoa ja sieltä edelleen Southamptoniin. Oulaisista lähteneellä Annalla on lippu neitsytmatkalle 10.4.1912 lähtevälle Titanicille.

Kommentit