Hyppää pääsisältöön

Titanicin viimeinen selviytyjä

Southamptonilainen Millvina Dean oli viimeinen elossa ollut höyrylaiva Titanicin kohtalokkaalta neitsytmatkalta pelastunut. Hän oli myös aluksen nuorin matkustaja.

Millvina Dean oli vain kymmenen viikkoa vanha noustessaan Southamptonissa vanhempiensa ja veljensä kanssa Titanicin kyytiin matkalle kohti Yhdysvaltoja.

Deanin isän serkku omisti tupakkakaupan Wichitassa, Kansasissa. Perhe päätti muuttaa Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa.

Onnettomuudesta Millvina Dean pelastui isänsä toimeliaisuuden ansiosta. "Vanhempani kuulivat rysähdyksen. Isäni kävi kannella katsomassa mitä oli tapahtunut. Hän sanoi että laiva on törmännyt jäävuoreen, ja käski äitiäni menemään lasten kanssa kannelle niin pian kuin mahdollista. Uskon että se pelasti meidät."

Useimmat laivan matkustajista reagoivat törmäykseen hitaasti koska uskoivat Titanicin olevan uppoamaton. Deanit kuitenkin pakenivat kolmannen luokan hytistään kannelle pian törmäyksen jälkeen. Naiset ja lapset saivat ensimmäiset paikat pelastusveneistä, niin myös Millvina äitinsä ja veljensä kanssa. Isä ei selviytynyt turmasta.

Aamu-tv:n haastattelu on viimeisiä Millvina Deanin antamia haastatteluja. Hän menehtyi 97-vuotiaana, vain kaksi kuukautta kyseisen haastattelun jälkeen.

Huolettoman elämänasenteensa Dean säilytti loppuun asti. "Rakastan merta ja olen matkustanut useilla laivoilla. En jossittele, vaan olen realisti. On turha murehtia asioista joille ei voi mitään."

Teksti: Sampo Sauri

Lue lisää:

Titanic-aiheinen seinämaalaus Irlannissa.

Hän ei selviytynyt Titanicilta

Kirvesmies Jalmari Vienola väitti olleensa siirtolaisena Titanicin kyydissä matkalla Amerikkaan, ja pelastaneensa itsensä lisäksi muitakin. Uskomaton tarina ei kuitenkaan ole totta.

Lue lisää:

Titanic går under

Titanic innoitti lauluntekijöitä

Titanicin turma on innoittanut laulujen ja viisujen kirjoittajia. Suurkatastrofit olivat arkkiveisujen suosittuja aiheita. Erityisesti rahvaalle kansanosalle suunnattuja arkkiveisuja levitettiin yksittäisille arkeille painettuina. Toreilla arkkiveisujen kaupustelijat lauloivat niitä markkinointimielessä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto