Hyppää pääsisältöön

Voiko kuka tahansa ryhtyä uskottavaksi ennustajaksi?

Muutama viikko sitten tässä blogissa etsittiin vapaaehtoisia "ennustusohjelman pilottiin". Se herätti kiinnostusta ja ilmoittautuneita tuli aika lailla.

Mutta herätti se aika ryöpyn arvosteluakin: epäiltiin, että nyt on otettu kritiikitön suhtautuminen moiseen hommaan. Ja asialla on vielä Ylen tiedetoimitus!

Nyt on aika valottaa hieman sitä, mistä siinä oli kysymys.

Taustalla oli professori Richard Wisemanin väite, että jokainen voi olla uskottava ennustaja. Se vaatii vain muutaman psykologiaan perustuvan tekniikan haltuun ottamisen.

Onko todella näin? Prisma Studio testasi Wisemanin opit tositilanteessa. Yksi toimittajista sai Wisemanilta oppitunnin ennustamisesta. Sen jälkeen pitää järjestää testi, jossa taidot pantiin tosissaan koetukselle ilman, että arvioijat tiesivät mistä oli kysymys. Se oli tuo "pilottiohjelma".

Testi nähdään Prisma Studiossa, mutta tässä taustaksi pieni katsaus Wisemanin tekniikoihin.

Richard Wiseman on Hertfordshiren yliopiston psykologian professori, joka on työskennellyt asiantuntijana mm. Myytinmurtajat- ja Mentalist–sarjoissa. Hän on tutkinut myös ennustajien toimintaa.  Ennustajilla hän tarkoittaa tällä tittelillä esiintyviä henkilöitä, jotka kertovat asiakkaille heidän elämästään ja tulevaisuudestaan hämmästyttävän tarkkoja asioita. Nyt ei puhuta siis sään tai talouden ennustamisesta, joissa tarvitaan ihan eri taitoja.

Tutkimusten pohjalta Wiseman on löytänyt joukon tekniikoita, joilla voi vakuuttaa toisen omista yliluonnollisista kyvyistään. Jos tekniikat toimivat, näillä konsteilla rakennetun "ennustuksen" avulla sinunkin pitäisi onnistua tällä alalla:

Imartelu

Kerro henkilölle se, mitä hän haluaa kuulla. Ja kukapa ei haluaisi kuulla olevansa esimerkiksi luova, tasapainoinen, älykäs, muiden mielestä kiinnostava ja inspiroiva.

Imartelu siis puree, sillä se on jokaisen mielestä totta.

Kaksisuuntaiset lauseet

Kuvaile tiettyä ominaisuutta ja sen täydellistä vastakohtaa. Kuten, että ”sinä arvostat joissain asioissa rutiineja, mutta toisaalta nautit spontaanisuudesta”. Kuulija keskittää huomionsa siihen osaan, joka sopii häneen.

Puhu epämääräisesti

Kokeile erilaisia lauseita, jotka voivat viitata mihin vain.  Jotain sellaista että ”saan vaikutelman merkittävästä muutoksesta, ehkä töissä tai jossain muualla….”. Jos ei osu, voit lisätä että ehkä tämä muutos on tulossa vasta tulevaisuudessa.

Kalastele tietoja

Katso miten kuulija reagoi puheisiisi. Jos sinulle vastataan tyhjällä katseella, siirry nopeasti eteenpäin. Mutta kun hymy tai nyökkäys irtoaa, jää siihen aiheeseen ja tarjoa yksityiskohtia.

Ennusta todennäköinen

Mainitse asioita, jotka sopivat useimpiin ihmisiin. Joku osuu kyllä kohdalleen. ”Näen sinun saavuttaneen jotain koulussa, ehkä jonkin palkinnon….” tai ”jotain tapahtui kaksi vuotta sitten, eikä vain, jonkinlainen muutos…”

Eri elämänvaiheessa ihmisillä on myös todennäköisesti samanlaisia haasteita, pienten lasten vanhemmat ovat huolissaan lasten terveydestä tai kasvatuksesta, ikääntyvät taas omasta terveydestään. Ennusta huolia näissä asioissa.

Turvaa selustasi

Jos ennustus menee pieleen, laajenna kommenttia niin, että puhumasi saattaakin koskettaa jotain läheistä ihmistä. Tai sitten se on tapahtumassa vasta tulevaisuudessa. Tai on tapahtunut kauan sitten. Jos kuulija on yhä ihan pihalla puheistasi, heitä vastuu hänelle ja sano, että asia jää hänen mietittäväkseen.

Wiseman selittää nämä tekniikat juuri suomennetussa kirjassaan Yliluonnollinen ilmiö” (Atena).

Jos tarkkoja ollaan, näiden tekniikoiden toimiminen ei todista sitä, että "oikeaa" ennustamista ei olisi olemassa. Jonkun asian olemattomuuden todistaminen aukottomasti kun on aina aikamoinen haaste. Mutta kuten tästä käy ilmi, Wiseman itse ei usko että ihminen voisi oikeasti tietää mitään ”yliluonnollisesti” toisesta ihmisestä.  Hänen mukaansa kysymys on vain tekniikasta, tietoisesta tai tiedostamattomasta.

Miten hyvin toimittajan ennustajantaidot menivät läpi koehenkilöillä? Se selviää 17.4. klo 20.00 TV1 esitettävästä Prisma Studion jaksossa. Toinen esitys on Teemalla 19.4. klo 20.00.

Tässä ennakkomaistiaisena pätkä tuosta jaksosta: