Hyppää pääsisältöön

Hoidon vahingoittamat

Lääkkeidenjakotilanteet ovat sairaaloissa riskialtiita virheille.
Lääkkeidenjakotilanteet ovat sairaaloissa riskialtiita virheille. Lääkkeidenjakotilanteet ovat sairaaloissa riskialtiita virheille. Kuva: Yle, Mot hoitovirheet

Nelikymppinen eteläsuomalaismies menetti työkykynsä kymmenen vuotta sitten hoitovirheen vuoksi. Hän on siitä lähtien taistellut korvauksista. Hoitovirheisiin kuolee vuosittain 700 - 1 700 ihmistä, liikenteessä "vain" 300 ihmistä. Hoitovirheen uhriksi sairaalassa joutuu joka kymmenes potilas. Joka sadannelle hoitovirhe aiheuttaa vakavan haitan.

Luvut ovat niin hätkähdyttäviä, että THL aloitti viime syksynä Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelman, jonka tavoitteena on puolittaa hoitovirhekuolemat.

Suomessa on pakollinen potilasvakuutus, jonka pitäisi korvata hoitovirheestä aiheutunut haitta. Käytännössä vain alle kolmasosa hakijoista saa hoitovirheestä korvausta.

- Terveydenhuolto on senlaatuista toimintaa, että täysin asianmukainen toiminta voi johtaa äärimmillään katastrofaaliseen lopputulokseen. Kaikki mikä terveydenhuollossa on haitallista, ei missään nimessä ole hoitovirheitä eikä välttämättä tule korvattavaksi potilasvakuutuksesta, korvaus- ja vakuutuspäällikkö Reima Palonen Potilasvakuutuskeskuksesta sanoo.

Jos pahin tapahtuu, potilas jää usein korvaustaistelussa yksin.
- Näkemykseni mukaan Suomessa on vain muutamia juristeja, jotka ovat erikoistuneet potilaiden edun ajamiseen, puheenjohtaja Paavo Koistinen Suomen Potilasliitto ry:stä sanoo.

Haastateltavat

  • Jorma Tanner
  • Marina Kinnunen, laatupäällikkö, Vaasan keskussairaala
  • Marina Erhola, ylijohtaja, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL
  • Paavo Koistinen, puheenjohtaja, Suomen Potilasliitto ry
  • Reima Palonen, korvaus- ja vakuutuspäällikkö, Potilasvakuutuskeskus
  • Michael Saarikoski, oikeustieteen tohtori, asianajaja

Linkit