Hyppää pääsisältöön

Häiriköivä nuoriso haminalaisten harmina

Haminassa Etelä-Poitsilan lähiössä hyvät neuvot olivat kalliit, kun kaupunginosan nuoret panivat elämän risaiseksi ja terrorisoivat lähiön asukkaita. Dramatisoidussa dokumentissa nähdään kuinka Poitsilan kauhukakarat muuttuivat eri tahojen yhteistyön tuloksena lainkuuliaisiksi kansalaisiksi.

Haminalaisen Poitsilan kaupunginosan nuorisotoimi, sosiaali- ja kouluviranomaiset sekä poliisi ja ennen kaikkea lähiön asukkaat olivat hätää kärsimässä, kun paikallisten nuorten turhautuneisuus purkautui väkivaltaisena ja välinpitämättömäna käytöksenä.

Nuorisoporukan maleksiminen kirjaston, kioskin ja kaupan kulmilla koettiin häiritseväksi, varsinkin kun siihen liittyi kovaäänistä huutelua, mopojen päristelyä ja muuta häirintää. Poliisikin jouduttiin usein kutsumaan paikalle.

Poitsilan kirjaston työntekijöiltä menivät lopullisesti hermot yhden nuorista huristellessa mopollaan sisään kirjastoon. Kirjastolta päätettiin ottaa yhteyttä nuorisotoimeen ja sieltä lähdettiin keskustelemaan nuorten kanssa mitä tilanteen ratkaisemiseksi voitaisiin tehdä. Nuoret kertoivat ettei lähiöstä löydy heille kokoontumispaikkaa eikä oikein tekemistäkään.

Tilanne oli hälyyttävä. Nuorisotoimi, sosiaali- ja kouluviranomaiset sekä poliisi istuivat saman pöydän ääreen ja kolmessa viikossa nuorille järjestettiin kerhotoimintaa Poitsilan koulun tiloihin. Häiriköivien nuorten ja poliisin välejä parannettiin yhteiselle lentopalloturnaukselle. Lopulta yhteistyö aikuisten ja nuorten välillä toimi ja keinot häiriköinnin lopettamiseksi löydettiin. Kaupunginosaa ei tuntisi enää entiseksi.

Tekti: Emilia Kemppi

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto