Hyppää pääsisältöön

Häiriköivä nuoriso haminalaisten harmina

Haminassa Etelä-Poitsilan lähiössä hyvät neuvot olivat kalliit, kun kaupunginosan nuoret panivat elämän risaiseksi ja terrorisoivat lähiön asukkaita. Dramatisoidussa dokumentissa nähdään kuinka Poitsilan kauhukakarat muuttuivat eri tahojen yhteistyön tuloksena lainkuuliaisiksi kansalaisiksi.

Haminalaisen Poitsilan kaupunginosan nuorisotoimi, sosiaali- ja kouluviranomaiset sekä poliisi ja ennen kaikkea lähiön asukkaat olivat hätää kärsimässä, kun paikallisten nuorten turhautuneisuus purkautui väkivaltaisena ja välinpitämättömäna käytöksenä.

Nuorisoporukan maleksiminen kirjaston, kioskin ja kaupan kulmilla koettiin häiritseväksi, varsinkin kun siihen liittyi kovaäänistä huutelua, mopojen päristelyä ja muuta häirintää. Poliisikin jouduttiin usein kutsumaan paikalle.

Poitsilan kirjaston työntekijöiltä menivät lopullisesti hermot yhden nuorista huristellessa mopollaan sisään kirjastoon. Kirjastolta päätettiin ottaa yhteyttä nuorisotoimeen ja sieltä lähdettiin keskustelemaan nuorten kanssa mitä tilanteen ratkaisemiseksi voitaisiin tehdä. Nuoret kertoivat ettei lähiöstä löydy heille kokoontumispaikkaa eikä oikein tekemistäkään.

Tilanne oli hälyyttävä. Nuorisotoimi, sosiaali- ja kouluviranomaiset sekä poliisi istuivat saman pöydän ääreen ja kolmessa viikossa nuorille järjestettiin kerhotoimintaa Poitsilan koulun tiloihin. Häiriköivien nuorten ja poliisin välejä parannettiin yhteiselle lentopalloturnaukselle. Lopulta yhteistyö aikuisten ja nuorten välillä toimi ja keinot häiriköinnin lopettamiseksi löydettiin. Kaupunginosaa ei tuntisi enää entiseksi.

Tekti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto