Hyppää pääsisältöön

Häiriköivä nuoriso haminalaisten harmina

Haminassa Etelä-Poitsilan lähiössä hyvät neuvot olivat kalliit, kun kaupunginosan nuoret panivat elämän risaiseksi ja terrorisoivat lähiön asukkaita. Dramatisoidussa dokumentissa nähdään kuinka Poitsilan kauhukakarat muuttuivat eri tahojen yhteistyön tuloksena lainkuuliaisiksi kansalaisiksi.

Haminalaisen Poitsilan kaupunginosan nuorisotoimi, sosiaali- ja kouluviranomaiset sekä poliisi ja ennen kaikkea lähiön asukkaat olivat hätää kärsimässä, kun paikallisten nuorten turhautuneisuus purkautui väkivaltaisena ja välinpitämättömäna käytöksenä.

Nuorisoporukan maleksiminen kirjaston, kioskin ja kaupan kulmilla koettiin häiritseväksi, varsinkin kun siihen liittyi kovaäänistä huutelua, mopojen päristelyä ja muuta häirintää. Poliisikin jouduttiin usein kutsumaan paikalle.

Poitsilan kirjaston työntekijöiltä menivät lopullisesti hermot yhden nuorista huristellessa mopollaan sisään kirjastoon. Kirjastolta päätettiin ottaa yhteyttä nuorisotoimeen ja sieltä lähdettiin keskustelemaan nuorten kanssa mitä tilanteen ratkaisemiseksi voitaisiin tehdä. Nuoret kertoivat ettei lähiöstä löydy heille kokoontumispaikkaa eikä oikein tekemistäkään.

Tilanne oli hälyyttävä. Nuorisotoimi, sosiaali- ja kouluviranomaiset sekä poliisi istuivat saman pöydän ääreen ja kolmessa viikossa nuorille järjestettiin kerhotoimintaa Poitsilan koulun tiloihin. Häiriköivien nuorten ja poliisin välejä parannettiin yhteiselle lentopalloturnaukselle. Lopulta yhteistyö aikuisten ja nuorten välillä toimi ja keinot häiriköinnin lopettamiseksi löydettiin. Kaupunginosaa ei tuntisi enää entiseksi.

Tekti: Emilia Kemppi

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto