Hyppää pääsisältöön

Kraatereissa vastaus Marsin elämään?

Stock photo: armageddon by bubor

Maan kraatereilla ja mahdollisella elämällä Marsissa ei äkkisiltään ole paljoa tekemistä keskenään. Edinburgin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin toista mieltä, sillä asteroidin iskeymä saattaa luoda turvasataman mikrobeille.


Asteroidin osuma tappaa tunnetusti kaiken pinnalla olevan. Samalla asteroidi kuitenkin iskee kallioperän säröille, jolloin syvälle pääsee vettä ja ravinteita, mikä on elämän edellytys. Mikrobit kykenevät tulemaan toimeen esimerkiksi kallioperässä olevan raudan avulla. Samalla ne ovat suojassa niin jääkausilta kuin lämmöltäkin.

 

Tutkijat porasivat USA:ssa 35 miljoonaa vuotta vanhaa kraateria kahden kilometrin syvyyteen saakka. Näytteistä ilmeni, että syvyydessä oli vilkasta mikrobitoimintaa, joka oli levittäytynyt epätasaisesti kallion halkeilun mukaan.