Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Fiskars veti kaulaa kirvestestissä

Kotimainen Fiskars oli selvästi muita parempi Kuningaskuluttajan kirvestestissä. Yksikään kirves ei kuitenkaan saanut todella huonoa arviota.

Kirveitä testasi reipas miesporukka Kannonkoskelta Keski-Suomesta. Alpo Peltola, Jukka Kainulainen ja Pekka Termonen kokeilivat neljää halkomakirvettä tuoreisiin koivupölkkyihin, jotka olivat järeydeltään keskiluokkaa.

Porukka ei tarttunut ensi kertaa kirveen varteen.
- Kyllä kesäaikaan tuollainen kaksikymmentä mottia tulee hakattua klapua, sanoo Alpo Peltola.

Ja ovat muutkin testaajat saaneet ennenkin saunan lämpimäksi.

Valitsimme testiin nimenomaan puiden halkomiseen tarkoitettuja kirveitä. Tämä tarkoittaa sitä, että kiilamainen terä levenee jyrkästi.

Testikirveiden paino oli parista kilosta ylöspäin. Fiskars X25 ja Biltema omaavat noin 70-senttiset varret. Finbulletissa ja Toolmatessa vartta on vajaat parikymmentä senttiä enemmän, joten niillä pitäisi pärjätä tosi jämerän tavaran kanssa.

Testi jatkuu syksyllä

Testaajien mielestä nyt pilkottuun tavaraan riitti hyvin testin lyhytvartisemmatkin kirveet. Järeimmät koivut olivat halkaisijaltaan noin 20 senttisiä.

Fiskars oli testaajien mielestä selvästi muita parempi. Jopa isojen, noin metristen pölkkyjen halkominen sujui Fiskarsilla paremmin kuin parilla isommalla kilpakumppanilla.

Testaajia ei närästänyt edes se, että 66 euron Fiskars maksaa huimasti enemmän kuin muut testikirveet.

- Jos sitä käytetään kymmenen vuotta, niin ei hintaa ole paljon per pilkottu puu, tuumi Kolme kovaa.

Fiskarsin menestystä saattoi auttaa se, että Fiskars-kirveet ovat raadille entuudestaan tuttuja. Tokihan työväline on silloin lähtöruudussa muita edellä.

Mutta Fiskarsin etumatka saattaa kuroutua umpeen. Kolme kovaa jatkavat testikirveiden käyttöä koko kesän ajan. Kun pisteet jaetaan uudestaan syksyllä, saattavat sijoitukset muuttua. Sitten selviää myös kestävyydessä mahdollisesti ilmenneet erot.

Verrokkina vipukirves

Testissämme on eräänlaisena verrokkina niin sanottu vipukirves, joka on suomalaisen keksijän luomus

Vipukirves maksaa paljon, noin 200 euroa, mutta lupaukset ovat myös suuria.

Vipukirves on keksijänsä mukaan aivan uudenlainen kirves ja sillä pitäisi saada paljon lisää halkaisuvoimaa perinteisiin kirveisiin verrattuna.

Vipukirveen parempi halkaisukyky perustuu epätasapainoiseen terään. Kun terä osuu puuhun, se kääntyy ja toimii samalla vipuna. Lyöntitekniikkaa on erilainen perinteisiin kirveisiin verrattuna: otetta pitää löysätä terän osuessa puuhun.

- Tarvitsemme lisää harjoitusta, raati tuumi muutaman kokeilun jälkeen.

Niinpä pisteytämme vipukirvestä vasta syksyllä testin kakkososassa.

Fiskars

+ halkaisuvoima
+ PTFE- pinnoite (tunnetaan teflonina) vähentää kitkaa
+ turvallisen oloinen varsi, päässä pykälä
+ ei jumiudu, uppoaa hyvin

Pituus 72 cm, terä 1,8 kg yht. 2,5 kg.

Toolmate

+ kokoa ja painoa riittää, kun niitä tarvitaan
- voima voi loppua kesken vähäväkisemmällä. Älä osta tätä, jos patti ei riitä!

Pituus 89 cm, terä 2,5 kg, yht. 3,7 kg.

Biltema

+ tällä pärjää varsin hyvin, jos pölkyt eivät ole sitkeimmästä ja järeimmästä päästä
+ tuoreet 20-senttiset koivut menivät halki ilman isoja ongelmia
- terä turhan jyrkkä

Pituus 70 cm, terä 2 kg, yht. 2,7 kg.

Finbullet

+ varren pito hyvä
- Terän painopiste ylhäällä, mikä voi aiheuttaa epävakautta
- turhan pitkävartinen ja kömpelö nyt tehtyyn urakkaan

Pituus 89 cm, paino yht. 3,1 kg.

Kirvestestin 1. vaiheen tulokset:

Malli Pisteet (1-5) Hinta
FISKARS X25 4,7 66 e
TOOLMATE 3,0 16 e
BILTEMA halkaisukirves 2 kg 2,7 20 e
FINNBULLET 2,7 17 e

Lauri Miettinen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.