Hyppää pääsisältöön

Haluatko olla monen kanssa - miten monisuhteisuus toimii?

YleX Etusivussa vierailivat tänään monisuhteiset Joonas ja Melissa.

Polyamoristit Joonas Mäkinen ja Melissa YleX Etusivun vieraina

Polyamoria eli monisuhteisuus on elämäntapa, jossa ihmisuhteisiin suhtaudutaan vapaamielisesti - suhteita saa olla usempia samanaikaisesti. Monisuhteisuusyhdistyksen puheenjohtaja Joonas Mäkinen sanoo, että ihannetilanteessa kaikki tietävät toisistaan.

- Olen sen kannalla, että kukaan ei puhu selän takana mitään ja kumppanit tietävät toisistaan.

Mäkisen mukaan kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä avoimesti monisuhteisia kuin hän. Avoimessa suhteessa on hänen mielestään paljon hyviä puolia.

- Jos mun tyttöystävä olisi kiinnostunut jostain toisesta miehestä ja menisi sen kanssa viettämään aikaa - vaikka harrastamaan seksiäkin - niin kyse ei ole vain siitä, että se on ok, vaan se on mahtavaa.

- Kun henkilö tulee onnelliseksi siitä, että se on jonkun kanssa - se palaa takaisin iloa säteillen ja silloin se välittyy muillekin kumppaneille. Se on aivan mahtava tilanne.

Toinen polyamoristi, Melissa, on samaa mieltä.

- Todellakin. Jos mä rakastan jotain ihmistä, niin silloin haluan sille kaikkea hyvää. Jos se tulee onnelliseksi siitä, että se harrastaa seksiä jonkun toisen kanssa tai käy treffeillä - flirttailee, ihan mitä vaan - niin hyvä. Mä haluan mun rakastetulle vain kaikkea hyvää.

Miten polysuhde saa alkunsa?

- Se syntyy samalla tavalla kuin monosuhde. Jos on kiinnostunut jostain henkilöstä ja homma toimii, niin sitten ihmiset alkavat olla yhdessä. Sitten voi tulla toinen henkilö kuvioihin, Mäkinen kertoo.

Yhdistyksellä on jäseniä muutamia kymmeniä ja siitä eivät ole monet vielä kuulleet. Joonas kertoo saaneensa positiivisia viestejä erilaisissa elämäntilanteissa olevilta ihmisiltä, kun hän on esiintynyt julkisuudessa. Noissa viesteissä on tullut esille muun muassa helpotus siitä, ettei olekaan yksin maailmassa monisuhteisuutensa kanssa.

Valtio voisi laventaa suhtautumistaan polyamoriaan Joonaksen mielestä, koska se tekisi monia ihmisiä onnelliseksi. Yhdistyksen toimintasuunnitelmassa ei kuitenkaan aseteta vaatimuksia valtion suuntaan.

Joonas elää tällä hetkellä parisuhteessa naisen kanssa, jolla on samaan aikaan aviomies ja lapsi eli perhe - miten homma toimii, tietääkö suku? Onko mustasukkaisuudella sijaa polyamoriassa? Kuuntele lisää alta olevasta YleX Etusivun haastattelusta.