Hyppää pääsisältöön

Keksintöjen ketju 2: Taskulaskin ja auringonpimennykset

Keksinnöt syntyvät usein eriskummallisten sattumien myötä. Tuskin tiesi Aristoteleskään olevansa valokuvauksen keksimisen alkulähteillä seuratessaan auringonpimennyksen aiheuttamia valoilmiöitä.

Puoli seitsemän -ohjelman tiedesarjassa, Keksintöjen ketjussa, kuljetaan takaperoinen aikamatka keksintöjen alkulähteille. Reitin varrella tapaamme Einsteinin, natsit ja Babylonian orjat.

Osa 2: Taskulaskin

Taskulaskin on yksi harvoista arjen kapistuksista, jotka käyttävät aurinkoenergiaa. Aurinko ja auringon pimentyminen on antanut tiedemiehille inspiraatiota vuosituhansien ajan. Keksintöjen ketjussa selviää, että historian ensimmäisen auringonpimennyksen kirjasivat assyrialaiset 15. kesäkuuta vuonna 763 eKr. Päivämäärä on ollut mahdollista selvittää jälkikäteen auringonpimennyksien tarkan jaksollisuuden avulla. Erityisesti historioitsijoille auringonpimennykset ovat käyttökelpoinen työkalu, koska ne auttavat ankkuroimaan muita tapahtumia kronologiseen järjestykseen esihistoriallisten tapahtumien ketjussa. Auringonpimennys on tapahtuma, joka harvoin jää huomaamatta ja kirjaamatta.

 

Katso myös Keksintöjen ketju osa 1: Pölyä ja popcornia.

Grafiikasta vastaa Hans Weckman.

Uusimmat sisällöt - Tiede