Hyppää pääsisältöön

Silmäys vampyyrien ravintotalouteen

Olen ymmärtänyt, että vampyyrien ravintotaloutta leimaavat ainakin nämä kolme seikkaa: Ensiksikin se, että ihmisen veri on vampyyreille välttämätön ravinnonlähde, toiseksi se, että vampyyrit eivät vampyroi toisiaan, ts. he eivät ime verta toisistaan vaan kuppaavat hurmetta  ainoastaan taviksista, ja kolmanneksi, että kun vampyyri puree tavista, tästä tulee vampyyri.

Tämän lisäksi vampyyrien arkea rytmittää heliofobia jonka perusteena kai on se, että auringonvalo on vampyyreille vahingollista. Auringonvalon ohella vampyyrit ilmeisesti kavahtavat valkosipulia, ja kuten taviksille, myös vampyyrille on kohtalokasta jos joku iskee puisen vaarnan sydämestä lävitse, vaikkapa kiinteistövälittäjä joka himoitsee vampyyrin taloa myyntiin mutta vampyyri sanoo että enkä myy, että ulos täältä akka. Niin siihen kiinteistö­välittäjä, että katotaanko!, ja holauttaa vaarnan läpi että häh häh hää!

Mielestäni vampyyrien arjessa kiinteistövälittäjiäkin kovempi haaste on kestävän kehityksen ravintotalous.

Jotta asia on helpompi ymmärtää, kuvitellaan, että maapallon väestömäärä on vain kaksitoista henkeä, ja ajatellaan että heistä kaksi on vampyyreja, muut kymmenen taviksia.

 - Saadakseen ravintoa nämä kaksi vampyyriä iskevät hampaansa kymmenestä taviksesta kahteen ja imevät vereä. Potrista taviksista vitamiineja ja voimaa irtoaakin.

Mutta päivä se on huomennakin. Tulee huominen ja vampyyreille nälkä - ja hups, nytpä vampyyreja onkin 4, eikä 2, koska eilen kupatuista kahdesta taviksesta tuli vampyyreja ja taviksia on nyt 8. Niinpä neljä vampyyria käy kahdeksan taviksen kimppuun, ja kohta taas massuttavat vampyyrit iloissansa, kun on maha täynnä ja mieli hyvä. Kelpaakos sen päälle köllötellä!

Mutta seuraavana päivänä nälkä tulee uudelleen - ja nälkäisiä vampyyrejä on nyt 8, mutta taviksia vain 4. Neljä vampyyria saa mahansa täyteen - loput eivät saa mitään, koska taviksia ei ole enää yhtään ja viimeisen verenimennän jälkeen vampyyreja on 12, eli koko minimaailmamme populaatio koostuu nyt vampyyreista.

Jos tosiaan olen oikein ymmärtänyt, että vampyyrit eivät ime verta toisistaan, ja jos taviksesta tulee vampyyri kun vampyyri puree tätä, niin loogisesti ajatellen useampi vampyyri ei voi käyttää samaa tavista ravinnonlähteenä.

Esimerkkimme osoitti, että vampyyrien ja tavisten suhdeluku muuttuu niin nopeasti, koska se muuttuu kahdesta suunnasta - eli sen ohella että vampyyrien määrä lisääntyy, tavisten määrä pienenee.

Ja kun, parhaan käsitykseni mukaan, missä hyvänsä ei-äärettömässä vampyyri-tavis -ekosysteemissä jossain, kiihtyvällä vauhdilla lähestyvässä pisteessä alkaa vampyyrejä olla enemmän kuin taviksia, niin a) vampyyreille tulee väistämättä hemmetinmoinen tappelu taviksista ja b) kohta on vain pelkkiä vampyyreja missään.

Miten siis on mahdollista, että koko maailman väestö ei jo ole vampyyreita? Ainoa mieleen nouseva selitys on se, että vampyyrit käyvät ryöstöretkillä Punaisen Ristin veripussivarastossa - Sillä tavalla vampyyrit saavat aitoa verta, mutta koska imetty veripussi ei muutu vampyyriksi, vampyyrien määrä ei siltä osin kasva eikä tavismäärä liioin pienene - mikä selittää myös sen ettemme iltahämärissä näe taviksista taistelevien vampyyrien keskinäisiä kahakoita kadunkulmissa tämän tästä.

Tästä opimme, että a) eineksillä on mielekäs rooli myös vampyyrien ravintotaloudessa, ja b) verenluovuttaminen Punaiselle Ristille on järkevää hyvin, hyvin, hyvin monessa mielessä.

Kuunteletko mieluummin? Kuuntele tästä:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat