Hyppää pääsisältöön

Tutkimus kehittää Alzheimer-diagnostiikkaa

Stock photo: Old couple by kipcurry

 

Alzheimerin tauti on hermoston rappeumasairaus, joka usein tunnistetaan vasta dementia-vaiheessa. 

Lääkäri Gabriela Spulberin väitöstutkimuksen perusteella aivojen magneettikuvien automaattiset analyysimenetelmät mahdollistavat Alzheimerin taudin tarkemman diagnosoinnin, ja jo taudin alkuvaiheessa. Tutkimuksessa kehitettiin myös monimuuttujamittari, jonka avulla voidaan arvioida yksittäisen potilaan sairastumisriskiä.

Väittelijä tutki aivojen rakenteellisia muutoksia lievää henkisten kykyjen heikkenemistä sairastavilla ihmisillä.  Tutkimuksessa käytettiin aivojen magneettikuvien (MRI) automaattisia analyysimenetelmiä ja kehitettiin mittareita potilastyöhön sekä tutkimuskäyttöön. (Koko      aivokudoksen atrofian eli kutistuman etenemistä mitattiin toistuvilla MRI-tutkimuksilla.)  
Tutkimuksessa pystyttiin ennustamaan, ketkä todennäköisimmen sairastuivat Alzheimerin tautiin.

Patologiset muutokset vaihtelevat aivokuoren eri alueilla, ja muutokset jäävät usein pimentoon, kun arvioidaan koko aivokudoksen surkastumaa.  Alzheimeria ennakoivia harmaan aineen alueellisia  muutoksia tutkittiin magneettikuvia analysoimalla.  Etenevässä taudissa aivojen kutistuma oli voimakasta limbisessä lohkossa sekä otsa- ja takaraivolohkoissa. Muutokset voitiin todeta jo 2 vuotta ennen Alzheimer-diagnoosia.

Tutkimustulosten mukaan rakenteellisen MRI:n automaattiset analyysimenetelmät sopivat dementiaa ennakoivan lievän muistisairauden arviointiin. Näin päästään nykyistä nopeammin diagnoosiin ja Alzheimerin taudin hoito voidaan aloittaa aikaisemin.
Kuvantamis- ja analyysimenetelmien standardisointi on vielä tarpeen, jotta päästään käytännön potilastyöhön.

Tutkittavina oli sekä vakaata että etenevää kognitiivista heikkenemistä sairastavia ihmisiä ennen taudin etenemistä Alzheimerin taudiksi.
 Neurologian alaan kuuluva väitös tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa/Kuopiossa 27.4.2012

 • Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä

  Mutta aina kun hämmästyt, voit olla fiksumpi kuin aivosi!

  Ihmisen tietoisuus on herkkä häiriintymään. Siksi aivot suojelevat meitä viimeiseen asti kaikelta turhalta tiedolta. Aivosi siis tietävät enemmän kuin sinä, mutta ne ovat myös ennakkoluuloiset luonnostaan, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. Istut kirjoittamassa. Kotona on rauhallista. Tuli rätisee uunissa ja tiskikone hurisee taustalla.

 • Testaa osaisitko tulkita aivokuvia! - Nämä tutut merkit on yllättävän hankala tunnistaa

  Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita.

  TT-kuvausta eli tietokonetomografiaa käytetään sairaaloissa päivittäin. Tässä leikkimielisessä testissä sinä voit kokeilla, miten hyvin osaat analysoida TT-kuvia. Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita, joten niille ei käy huonosti, vaikka vastaisitkin väärin, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan.

 • Ruotsalaistutkijoiden järisyttävä ajatus: Aiheuttavatko suolistomikrobit syömishäiriöitä?

  Piileekö syömishäiriöiden syy suolistossa?

  Suolistomikrobeja tutkitaan kiivaasti. Niiden rooli näyttäisi olevan elimistömme toiminnan kannalta paljon luultua suurempi. Nyt tutkijat pohtivat, piileekö suolistossamme syy myös syömishäiriöihin. Aiemmissa tutkimuksissa suolistomikrobit on yhdistetty esimerkiksi liikakiloihin, diabeteksen syntyyn, Alzheimerin taudin kehittymiseen ja masennukseen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä

  Mutta aina kun hämmästyt, voit olla fiksumpi kuin aivosi!

  Ihmisen tietoisuus on herkkä häiriintymään. Siksi aivot suojelevat meitä viimeiseen asti kaikelta turhalta tiedolta. Aivosi siis tietävät enemmän kuin sinä, mutta ne ovat myös ennakkoluuloiset luonnostaan, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. Istut kirjoittamassa. Kotona on rauhallista. Tuli rätisee uunissa ja tiskikone hurisee taustalla.

 • Päätyykö mikromuovi juomaveteesi?

  Päätyykö mikromuovi juomaveteesi?

  Mikromuovia on löydetty Suomen järvistä. Samoista järvistä, joista otamme juomavettä. On mahdollista, että kaikkein pienimmät mikromuovipartikkelit pääsevät puhdistamojen läpi juomaveteen. Uuden norjalaisselvityksen mukaan autoilu on suurin mikromuovin lähde.

 • Ruotsalaistutkijoiden järisyttävä ajatus: Aiheuttavatko suolistomikrobit syömishäiriöitä?

  Piileekö syömishäiriöiden syy suolistossa?

  Suolistomikrobeja tutkitaan kiivaasti. Niiden rooli näyttäisi olevan elimistömme toiminnan kannalta paljon luultua suurempi. Nyt tutkijat pohtivat, piileekö suolistossamme syy myös syömishäiriöihin. Aiemmissa tutkimuksissa suolistomikrobit on yhdistetty esimerkiksi liikakiloihin, diabeteksen syntyyn, Alzheimerin taudin kehittymiseen ja masennukseen.

 • Testaa osaisitko tulkita aivokuvia! - Nämä tutut merkit on yllättävän hankala tunnistaa

  Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita.

  TT-kuvausta eli tietokonetomografiaa käytetään sairaaloissa päivittäin. Tässä leikkimielisessä testissä sinä voit kokeilla, miten hyvin osaat analysoida TT-kuvia. Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita, joten niille ei käy huonosti, vaikka vastaisitkin väärin, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan.