Hyppää pääsisältöön

Jurkan suvussa teatteri on ennen kaikkea

Eino ja Emmi Jurkan lapsista ja lapsenlapsista on kasvanut merkittävä teatterisuku, jonka vaikutukset suomalaiseen näyttämötaiteeseen ovat kiistattomat. Etenkin Sakari, Vappu ja Jussi Jurkka ovat tehneet ikimuistoisia roolisuorituksia niin televisiossa kuin valkokankaallakin.

Teatterilla on ollut Jurkan suvun jäsenten elämässä suuri rooli. Eikä vähiten siksi, että Emmi Jurkka, teatterisuvun kantaäiti, ei jättänyt teatteria hetkeksikään elämästään. Vappu Jurkka muistelee, kuinka kaduilla kävellessäänkin Emmi teki harjoituksia. Hän saattoi muun muassa harjoittaa ääntään, mikä sai perässä tulevat lapset Vapun ja Jussin hieman nolostuneina jättäytymään jälkeen äidistään.

Intohimoisella suhteella teatteriin on ollut myös hintansa. Vappu Jurkka toteaakin Jurkan suvusta tehdystä dokumentissa, että hän kasvoi veljiensä Sakarin ja Jussin kanssa yksin. Vanhemmilla ei ollut aikaa eikä aina mielenkiintoakaan lapsiaan kohtaan.

Uuden polven Jurkat allekirjoittavat monet vanhempiensa väitteistä suvun teatterikeskeisyydestä. Mutta heille edeltävät polvet ovat olleet loistavia draaman tekijöitä ja välittäjiä, jotka jättivät sukunsa tuleville polville perinnöksi rakkauden näyttämötaiteeseen.

Lue lisää:

Vappu Jurkka Maarit Tastulan haastateltavana Punainen lanka -ohjelmassa 2001

Vappu Jurkka muistelee

Näyttelijä Vappu Jurkka kertoo elämästään teatterisuvussa ja äidistään näyttelijä Emmi Jurkasta. Vappu ajautui näyttelijäksi, vaikka ei siitä lapsena haaveillutkaan.