Hyppää pääsisältöön

Kasvien jalostusta seksin toivossa

Bower bird nest kowanyama

Mies, luuletko olevasi ainoa selkärankainen, joka jalostaa kasveja seksin toivossa? Uusimman tutkimustiedon mukaan olet pahasti väärässä, sillä lavastajalinnulla on täsmälleen samat kujeet. Tämä on ensimmäinen kerta kun tutkijat toteavat, että jokin muu kuin ihminen kasvattaa kasveja muuksi kuin ravinnoksi.

Lavastajalinnulla ei tosin ole varsinaista jalostussuunnitelmaa, mutta lopputuloksena on kirkkaampia ja näyttävämpiä kasveja. Koiras rakentaa risuista eräänlaisen lavasteen, jolla se houkuttelee naaraita. Lavaste koristellaan kirkkailla kukilla ja hedelmillä.

Tutkijoita alkoi ihmetyttää, että miksi erään kasvin kukat ja hedelmät ovat lavastajalintujen pesien ympärillä huomattavasti näyttävämpiä kuin muualla. Vastaus oli, että lavastajalinnun tuomat hedelmät ovat itäneet, ja alkaneet kasvaa pesän vieressä, luoden kestävän koristeen linnun tarpeisiin.

Jalostus tapahtuu siis siten, että lintu valitsee komeimmat hedelmät, jotka se tuo pesälleen ja siivotessaan lavasteen ympärystän risuista ja ruohosta se luo kasville otolliset olosuhteet. Lintu käyttää samaa lavastetta jopa kymmenen vuotta. 

Lavastajalintunaaraat ovat hyvin valikoivia parittelukumppanin suhteen. Vain parhaat esillepanot kelpaavat. Näin ollen osa koiraista jää kokonaan ilman parittelukumppania ja osa koiraista parittelee usean naaraan kanssa. Tutkijat seuraavat mielenkiinnolla, että miten linnun ja kasvin suhde jatkossa kehittyy.


Tulokset julkaistaan Current Biology-lehdessä.

Kommentit