Hyppää pääsisältöön

Kasvien jalostusta seksin toivossa

Bower bird nest kowanyama

Mies, luuletko olevasi ainoa selkärankainen, joka jalostaa kasveja seksin toivossa? Uusimman tutkimustiedon mukaan olet pahasti väärässä, sillä lavastajalinnulla on täsmälleen samat kujeet. Tämä on ensimmäinen kerta kun tutkijat toteavat, että jokin muu kuin ihminen kasvattaa kasveja muuksi kuin ravinnoksi.

Lavastajalinnulla ei tosin ole varsinaista jalostussuunnitelmaa, mutta lopputuloksena on kirkkaampia ja näyttävämpiä kasveja. Koiras rakentaa risuista eräänlaisen lavasteen, jolla se houkuttelee naaraita. Lavaste koristellaan kirkkailla kukilla ja hedelmillä.

Tutkijoita alkoi ihmetyttää, että miksi erään kasvin kukat ja hedelmät ovat lavastajalintujen pesien ympärillä huomattavasti näyttävämpiä kuin muualla. Vastaus oli, että lavastajalinnun tuomat hedelmät ovat itäneet, ja alkaneet kasvaa pesän vieressä, luoden kestävän koristeen linnun tarpeisiin.

Jalostus tapahtuu siis siten, että lintu valitsee komeimmat hedelmät, jotka se tuo pesälleen ja siivotessaan lavasteen ympärystän risuista ja ruohosta se luo kasville otolliset olosuhteet. Lintu käyttää samaa lavastetta jopa kymmenen vuotta. 

Lavastajalintunaaraat ovat hyvin valikoivia parittelukumppanin suhteen. Vain parhaat esillepanot kelpaavat. Näin ollen osa koiraista jää kokonaan ilman parittelukumppania ja osa koiraista parittelee usean naaraan kanssa. Tutkijat seuraavat mielenkiinnolla, että miten linnun ja kasvin suhde jatkossa kehittyy.


Tulokset julkaistaan Current Biology-lehdessä.

Kommentit
 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.