Hyppää pääsisältöön

Näin Nokia tuhoutui: käsikirjoitus

Timo Rothovius:
". . . siinä olis pitänyt kääriä hihat ja ryhtyä oikeesti töihin, mitä ne ei tehnyt . . "

Tim Shepherd:
". . .to re-establish its dominance in this market I think is something is what we're definitely not gonna see . . "

Ritva Siipi:
"Jos siellä kiehuu oikein kovasti, niin silloin voi tapahtua mitä vaan."

[MOT-tunnus]

Kriisiyritys Nokian yhtiökokous valitsee ensi viikon torstaina uuden hallituksen puheenjohtajan. Nokiaa kolmetoista vuotta hallinnut Jorma Ollila jättää yhtiön.

Yhtiöstä on kuultu jo pitkään synkkiä uutisia: puhelinmyynti takkuaa ja osakekurssi syöksyy. Toissa viikon tulosvaroituksen jälkeen kurssi sukelsi kolmeen euroon.

Tv-uutiset 6.5.2010/Jorma Ollila Nokian yhtiökokouksessa:
"On syytä painokkaasti todeta, että vuosi on ollut kaikkea muuta kuin tyydyttävä. Teillä osakkeenomistajilla on täysi syy olla tyytymättömiä Nokian osakkeen arvon kehittymiseen"

Grafiikka:
Nokian kurssi 6.5.2010: 8,94 euroa

Osakekurssi kiipesi kaikkien aikojen ennätykseensä eli lähes 65 euroon melkein tasan kaksitoista vuotta sitten. Tuhannen euron sijoitus Nokian osakkeisiin toukokuussa 2000 on nyt arvoltaan 46 euroa.

Timo Rothovius:
". . . tuskin nyt kukaan on silleen tehnyt, että on pistänyt kaikki rahansa just silloin huipulla ja nyt sitten myynyt, mutta niin kuin rahallisesti isoja menetyksiä varmasti on sillä tavalla, että monella on ollut silloin kymmenen vuotta sitten iso Nokia-salkku, joka nyt sitten on sulanut."

MOT:
"Millaisia muutoksia Nokian omistuspohjassa on tapahtunut viime vuosien aikana?"

Timo Rothovius:
"No se on nyt tän kriisin aikana, niin kuin oikeastaan kaikissa suomalaisissa osakkeissa niin on tapahtunut sillä tavalla, että ulkomaalaiset on myynyt ja suomalaiset on ostanut että se näkyy Nokiassakin aika selkeesti, että; sille on tullut hirveesti suomalaisia piensijoittajia omistajiksi. Ja sitten amerikkalaiset isot instituutiot on myynyt."

Helsinkiläinen eläkelänen Ritva Siipi on yksi Nokian lukemattomista pienosakkaista.

Ritva Siipi:
"No minä ostin ensimmäiset Nokia-osakkeet joskus 70-luvun alkupuolella, kun minulle oli avioeron jälkeen jäänyt vähän rahaa niin kuin tuota sen verran, että mä saatoin sijoittaa niitä johonkin sitten."
"Se oli sellainen sijoituskohde, jota minä ajattelin, että joka minun mielestäni pitäisi niin kuin tämän kurssinsa. En odottanut siltä mitään hyvin suuria nousuja sillä tavalla, mutta ajattelin, että se olisi semmoinen tota vakaa osake sellaiselle henkilölle, joka ajatteli niin kuin saada siitä tommoiset kohtalaiset osingot ja sitten mahdollisesti jossakin vaiheessa käyttää niitä vaikka pojan koulutukseen ja niin edelleen."

MOT:
"Oletteko te keskustellut muiden pienosakkaiden kanssa Nokian tilanteesta?"

Ritva Siipi:
"Olen, olen. Ja monet sellaiset henkilöt, joiden kanssa olen keskustellut, ovat olleet samaa mieltä minun kanssani siitä, että asiat ovat todella heikolla tasolla . . . Mä ihmettelen, että kuinka kauan näiden pienosakkaiden ja osakesäästäjien maltti säilyy pitää sijoituksensa Nokiassa."

NÄIN NOKIA TUHOUTUI

Nokia oli pitkään maailman suurin ja kaunein matkapuhelinten valmistaja. Nelisen vuotta sitten yhtiö alkoi yhtäkkiä hävitä kilpailijoilleen. Päätimme selvittää, mistä Nokian vaikeudet juontuvat.

Timo Rothovius:
"Pahin virhe? . . . Ehkä se on . . . melkein sanoisin että ylimielisyys, mistä ne itsekin varotteli silloin, kun ne oli huipulla, että se on yksi vaara mihin voidaan sortua että ylimielisyys, ja mä luulen että siihen ne sortu. Esimerkiksi silloin, kun Apple toi oman puhelimensa markkinoille, niin sitä vähäteltiin että ei tosta ole mihinkään, että hyvä vaan että tulee lisää kilpailijoitakin, että se auttaa meitäkin."

Nokian älypuhelinten suunnittelujohtaja Kevin Shields Nokian omalla videolla:
”. . . yllätämme Lumian käyttäjät joka käänteessä. It looks awesome!"

Kovasta hehkutuksesta huolimatta Nokian uudet Lumia-puhelimet ovat myyneet odotuksia kehnommin. Edullisissa peruspuhelimissa Nokia on lisäksi alkanut hävitä hakukoneyhtiö Googlen ohjelmistoa käyttäville halpavalmistajille. Siemensin kanssa perustettu verkkolaitevalmistaja Nokia Siemens Network on myös pahoissa vaikeuksissa. Nokiassa onkin miltei koko ajan käynnissä yt-neuvotteluita henkilöstön vähentämiseksi.

Timo Rothovius:
"He ei ollenkaan ymmärtänyt, että se voi kääntyä näin radikaalisti kuin se on nyt kääntynyt. Että siinä olis pitänyt kääriä hihat ja ryhtyä oikeesti töihin, mitä ne ei tehnyt. He luotti siihen, että kun he on olleet aikaisemminkin niin ylivoimaisia, niin se jatkuu samanlaisena tästä eteenpäin."

Nokia on kansainvälisesti tunnetuin suomalaisyritys. Sitä seuraa suuri joukko finanssiyritysten ja tutkimusyhtiöiden analyytikoita. He tutkivat sijoittajien puolesta Nokian ja markkinoiden tilannetta ja tulevaisuutta mahdollisimman tarkasti.

Nokian vallanvaihdon kunniaksi MOT lähti selvittämään asiantuntijoiden voimin, missä tilassa Nokia on ja mikä on 61-vuotiaan Jorma Ollilan perintö seuraavalle sukupolvelle.

Teimme Nokiaa seuraavien analyytikoiden keskuudessa kyselytutkimuksen. Tavoitimme 37 analyytikkoa – 21 heistä osallistui sähköpostitse tehtyyn kymmenkohtaiseen selvitykseen.

Kun analyytikoiden vastauksia alkoi saapua toimitukseen, yllätyimme. Vastausten perusteella Nokia on todella pahassa jamassa, eikä se tule enää koskaan nousemaan puhelinmarkkinoiden ykköseksi.

1) ”Nokia on oman menestyksensä uhri. Yhtiö; oli (aiemmin) selvästi perinteisiä kilpailijoitaan vahvempi, ja siitä tuli ylimielinen ja hölmö.”

Kysyimme analyytikoilta muun muassa, miten hyvät mahdollisuudet Nokialla on nousta takaisin rahakkaiden älypuhelinmarkkinoiden ykköseksi. Yksikään analyytikko ei pidä mahdollisuuksia erittäin hyvinä. Kaksikymmentä prosenttia pitää mahdollisuuksia hyvinä ja 35 prosenttia kohtuullisina. Lähes puolet analyytikoista on sitä mieltä, että Nokialla ei ole mitään mahdollisuuksia nousta uudelleen markkinaykköseksi.

Timo Rothovius:
". . . ei varmaan kukaan enää odota, että siitä tulisi markkinajohtaja älypuhelimissa, että kyllä se on nyt tästä eteenpäin mä uskon kolmen kimppaan, että siellä on Android, Apple ja sitten Windows Phone. Ja niin kuin aikaisemmin sanoin, että jos Nokia pääsee 20 prosenttiin markkinaosuudessa älypuhelimissa, niin se on mun mielestä todella hyvä saavutus, todella hyvä . . . Ei siitä tule semmoista markkinajohtajaa kuin se oli viis vuotta sitten, se on käytännössä mahdotonta."

Grafiikka:
Android = Googlen tarjoama ohjelmisto älypuhelimiin

Windows Phone = Microsoftin tarjoama ohjelmisto älypuhelimiin

Entinen nokialainen Tomi Ahonen toimii Hongkongissa matkapuhelinalan konsulttina ja kirjailijana. Tunnettu yhdysvaltalainen talouslehti Forbes valitsi äskettäin Ahosen maailman vaikutusvaltaisimmaksi mobiilialan asiantuntijaksi.

Tomi Ahonen:
"Nokialla ei mielestäni ole lähitulevaisuudessa mitään mahdollisuutta päästä ykköseksi, pysäyttämään tämän myynnin kasvun, että viime aikojen laskusuunta pitäisi pystyä tasoittamaan ehkä saada pieneen kasvuun, mutta Nokialla laitevalmistaja mielestäni ei ole mitään mahdollisuuksia älypuhelimissa ykköseksi, ei edes kakkoseksi."

MOT:n selvityksen tulokset olivat niin kurjat, että päätimme lähteä kasvotusten kysymään analyytikoilta apua niiden tulkintaan.

Nokiaa seuraavat analyytikot työskentelevät etenkin Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Vaikka viime vuosien finanssikaaos on rokottanut Britannian pääkaupunkia, se on edelleen Euroopan tärkein rahoitusalan yritysten keskus. Lähdimme siis Lontooseen.

Neil Mawston toimii johtajana ja analyytikkona Strategy Analytics -konsulttiyrityksessä. Tapaamme hänet Lontoon finanssialueella Cityssä. Tapaamispaikkana on Counting House, joka 1800-luvulla rakennettiin pankiksi. Nyttemmin se toimii pubina.

MOT:
"Fourty five per cent of analysts say Nokia will not reach the number one position in smartphones again. How would you comment on this?"

Neil Mawston:
"I think it's going to be very difficult for Nokia to return to the number one spot. History shows typically that if you fall from from number one to the number three position as Nokia currently is, then it is very difficult to return back to that number one position. So I think the chances are slim, but it can be done, this market moves very fast and can change very suddenly."

Canalys-konsulttiyhtiön analyytikko Tim Shepherd on synkempi.

Tim Shepherd:
". . . to re-establish its dominance in this market I think is something is what we're definitely not gonna see, and the positions that Samsung are in, with their huge marketing budgets they're putting to their products, with Apple in the market here as well, with clearly a very savvy marketing approach and a strong product attributes, as well as some of the Chinese vendors, the strength of Huawei and ZTE, this is a really competitive space, and the idea that from Nokia's current position that they can re-establish the foothold, the dominance of the market they once had, I think is highly unlikely."

Grafiikka:
Huawei ja ZTE = kiinalaisia puhelinvalmistajia

Nokia on kärsinyt etenkin Applen takia. Apple on noussut hiljattain kuolleen perustajansa Steve Jobsin voimin erittäin tehokkaaksi markkinoijaksi. Hyvän tuotemielikuvan ansiosta Apple pystyy myymään iPhone-puhelimia roimilla katteilla. Applen osuus markkinoista ja alan voitoista on noussut samaa tahtia kuin Nokian asema on murentunut.

2) "Nokia on menettänyt vuodessa valtavasti asemiaan myynnissä ja tuotemielikuvissa. Se pystyy kilpailemaan, mutta todennäköisesti siitä ei koskaan enää; tule markkinaykköstä."

3) "Applen johto on jo liian suuri, ja Googlen johto on myös tavoittamaton."

Nokian viime aikojen tärkeimmät päätökset ovat koskeneet puhelinten käyttöjärjestelmiä;. Käyttöjärjestelmä on kehittyneen älypuhelimen toimintaa ohjaava perusohjelmisto, ja se määrää, miten puhelin toimii ja miten edistyneitä ominaisuuksia siinä on. Internetiin kytkeytyvät älypuhelimet ovat nopeasti vallanneet suuren osan markkinoista: viime vuonna Suomessa jo joka toinen ostettu puhelin oli älypuhelin.

Nokia päätti reilu vuosi sitten hylätä älypuhelimissa omat käyttöjärjestelmänsä Symbianin ja Meegon ja siirtyä käyttämään yhdysvaltalaisen Microsoftin Windows Phone -ohjelmistoa.

Grafiikka:
Symbian ja Meego = Nokian ohjelmistoja älypuhelimiin

Windows Phone = Microsoftin ohjelmisto älypuhelimiin

Jorma Ollila A-plussassa 16.2.2011:
"Kyllä näitä meidän kosijoita oli muitakin. Tämä oli erittäin hyvä tilanne Nokian kannalta, koska kiinnostavia yhteistyökumppaneita oli meidän oven takana kolkuttamassa viimeisen kuuden kuukauden aikana, ja me olimme se, joka pääsimme katsomaan, et mistä me saamme hyvän sopimuksen, ja Microsoft oli se, joka tarjosi erittäin hyvän vaihtoehdon."

MOT:n selvityksessä valtaosa Nokiaa seuraavista analyytikoista on sitä mieltä, että yhtiön olisi pitänyt luopua omista käyttöjärjestelmistään jo aiemmin. Kaksi kolmesta katsoo, että Nokia toimi myöhässä. Vain viidennes analyytikoista pitää aikataulua oikeana.

Grafiikka

4) "Symbianin säilyttäminen johtui Nokian ylpeydestä, ja ylpeys tappoi Nokian."

5) "Historia osoittaa, että Symbian oli perustavalla tavalla 'rikki', eikä se pystynyt kilpailemaan Applen ja Androidin kaltaisten uusien käyttöjärjestelmien kanssa. Symbianin alamäki oli jatkunut jo vuosia, mutta Nokian johto ei ollut valmis tunnustamaan sen puutteita."

Tim Shepherd:
". . . what was wrong with Symbian as a platform, was partly that it just wasn't progressing, it wasn't moving on fast enough, the user interface was kind of old and tired and it hadn't been updated with sufficient speed and swiftness."

Opiskelijapolitiikassa ja yhdysvaltalaisessa Citibankissa toiminut Jorma Ollila tuli Nokiaan vuonna 1985 johtamaan yhtiön ulkomaantoimintoja. Seitsemässä vuodessa Ollila nousi Suomen tärkeimmän yrityksen toimitusjohtajaksi. Hän oli 41-vuotias.

Ollila tv-uutisille 5.11.1972:
”Niin sanoisin, että tänä vuonna tämä taistelu oli erityisen kova, viime ja toissa vuonnahan ratkaisuun päädyttiin sentään melkoisen nopeasti ja suhteellisen selkeässä yhteisymmärryksessä.”

Pyysimme analyytikoita arvioimaan Ollilan menestystä niiltä kolmeltatoista vuodelta, kun Ollila on toiminut Nokian hallituksen puheenjohtajana eli ylimpänä vallankäyttäjänä. Yksikään kahdestakymmenestä yhdestä analyytikosta ei anna Ollillalle erinomaista arvosanaa. Viisitoista prosenttia analyytikoista katsoo, että Ollila ylitti odotukset. Neljäkymmentäviisi prosenttia pitää Ollilan työtäkelvollisena ja kolmekymmentä prosenttia heikkona. Kymmenen prosenttia pitää Ollilan työnjälkeä luokattomana.

Grafiikka

6) "Hänellä ei ole paljonkaan uskottavuutta Nokiaa koskevissa asioissa, koska hän oli itse pudotuksen arkkitehti."

7) "Jorma oli yhtä ylimielinen ja tietämätön kuin luomansa yrityskin."

Tim Shepherd:
"Well now, I think, clearly we, see if we take all these tenure… in total, it's been a very turbulent time and the end result has been a Nokia that significantly dropped in terms of its performance and the state of the company from where it was at it's height a few years back."

Neil Mawston:
"These ratings look about in line with expectations. Jorma Ollila had a very good reputation the time when he was in charge, but after the event, then the analysis of his performance has changed a little bit."

MOT:n selvitykseen osallistuneet analyytikot laittavat Nokian vaikeudet pitkälti Jorma Ollilan syyksi.

8) "Nokia koki katastrofaalisen romahduksen Ollilan vahtivuorolla."

9) "Säilyttääkseen valtansa Ollila piti alapuolellaan jakautunutta johtajistoa. Samalla kun karismaattiset johtajat veivät kilpailijoita eteenpäin, Nokia upposi heikon ja konsensusta rakentaneen johdon alla."

10) "Hän nimitti johtajiksi henkilöitä, jotka olivat mestareita mielistelemään häntä."

Analyytikoiden mukaan Nokian ylin johto ei ajoissa tajunnut, miten perusteellisesti Googlen ja Applen tulo muutti puhelinmarkkinat. Siinä missä Nokian kannattavuus on luhistunut, Applen osuus alan yhteenlasketusta voitosta on noussut dramaattisesti.

Tim Shepherd:
"What we saw from there was Apple bring a paradigm shifting product onto the market, Android following on shortly afterwards and really just Nokia burying its head in the sand."

Neil Mawston:
"I think there was an element of overconfidence and an element of excessive pride. Nokia had become the world's largest mobile company and it was extremely successful, and that persuaded them that they were invincible. Then Apple and Google came along and changed the situation and that pride has taken a bit of a knock."

Tim Shepherd:
"Well, what I think happened really was, there was a degree of complacency that built up, there was a degree of overconfidence in what Nokia was able to achieve . . . There wasn't enough strategic direction and enough acknowledgment and acceptance of the changing market dynamics, and just an overconfidence in that kind of the staying the course strategy was going to work and pull through."

Nokian hallitus havahtui yhtiön tilan huonontumiseen kesällä vajaat pari vuotta sitten. Toimitusjohtajaksi Ollilan jälkeen nimitetty Olli-Pekka Kallasvuo sai potkut, ja hänen tilalleen valittiin kanadalainen Stephen Elop.

Neil Mawston:
"At the moment Mr. Elop looks like a reasonably good choice. He's very confident, he's made some very strong and firm decisions. Only time will tell whether those decisions are proving fruitful."

Elop teki vuosi sitten ällistyttävän liikkeen. Hän oli laatinut sisäisen muistion, jossa Nokian tilannetta verrataan palavalla öljynporauslautalla seisovaan mieheen. Mies pelastui hyppäämällä jääkylmään veteen. Elop kirjoitti, että Nokian olisi tehtävä samoin: jätettävä palava lautta eli omat käyttöjärjestelmät ja hypättävä veteen säilyttääkseen henkensä. Muistio vuodettiin medialle.

Neil Mawston:
"I thought it was a little bit extreme, it was overstating things a little bit, but I think he wanted to get the message across. Mr. Elop wanted to state the seriousness of the situation and it certainly achieved that."

11) "Ratkaisu ja ajoitus olivat oikeita. Nykyinen toimitusjohtaja Elop vain hoiti asian ilmoittamisen täysin väärin ja omilla puheillaan käytännössä tappoi Symbian-pohjaisten puhelimien mahdollisuudet. Syntyi jo legendaarinen 'Elop-ilmiö: haukkumalla oman tuotteensa vanhanaikaiseksi ja huonoksi Elop vauhditti Nokian älypuhelimien markkinaosuuden romahduksen ennätysnopeaksi."

Tim Shepherd:
"It was clearly a surprise to hear that a CEO of a major company was allowing a note like that to get out into the wider industry… well I mean I think it, what's interesting about it is that it's an acknowledgement that hadn't been made by Nokia before, there were some serious issues. It was a real recognition that Apple and Google and other vendors in the market that Nokia had dominated, had really changed the game and the market had shifted and Nokia had buried it's head in the sand to some extent, and not made the strategic changes that were necessary."

Pari päivää muistion vuodon jälkeen Elop julkisti liiton Microsoftin kanssa. Sattumaa vai ei, mutta Microsoft oli se samainen yritys, josta Nokia oli löytänyt Elopin toimitusjohtajaksi vain viisi kuukautta aiemmin.

12) "Elop teki tämän kammottavan virheen, koska hän tuli Microsoftista, joka on lähes monopoli. Siellä hän johti Microsoftin kaikkein monopolimaisinta yksikköä eli Office-ryhmää."

MOT pyysi haastattelua Jorma Ollilalta ja Stephen Elopilta. Nokia ilmoitti, että he eivät olleet saatavilla. Päätimme haastatella englantilaisen Financial Times -lehden eturivin toimittajaa Andrew Hilliä, joka vuosi sitten pääsi seuraamaan läheltä Nokian korkeinta johtoa. Hill on erikoistunut johtajuutta käsittelevien juttujen kirjoittamiseen.

MOT:
"What did you learn when you wrote the Inside Nokia articles?"

Andrew Hill:
"Well, one thing that was very clear was since that not so much anger I didn´t find many people who were really angry exept frankly in in those areas that were about to be closed down or about to get a death sentence passed on some of them the developers were obviously angry but mostly I got this sense of sort of sadness that a company that was very strong at the beginning of the last decade had somehow missed the smart phone opportunity and had not reacted fast enough when they saw that the Apple iPhone was was a game changer."
"(Well,) you don´t know whether Apple would always be be the category leader but but the feeling I got visiting Finland and talking to varies of the Nokia people last year was: we had it in the company we had the ability in the company if we had been properly directed to meet this challenge."
"There was a very strong realisation that too much bureaucracy had been put in to the system and this happens at big companies which are successful. There were too many committees, there was a lack of accountability, accountability was the word that I heard a lot from everybody I spoke to last year."
"The risk in appointing him (ruutukäännökseen: Elopin) I think that potentionally people felt that he was too close to Microsoft where he had come from and that would obviously feed in to the decision that was taken to form the lines with Microsoft. But I think in general actually if you are thinking to get somebody in at that point given the critical situation Nokia faced, it needed to be an outsider and Steven Elop seems to me a strong outsider put to obiously a difficult situation."

MOT:
"Onko oikein arvioida, että Elop kaappasi vallan Nokiassa?"

Tomi Ahonen:
"Mielestäni kyllä. Hän on lisäksi tehnyt strategisia päätöksiä katsotaan, strategisissa päätöksissä välillä voi nähdä, että on ehkä Nokian edun mukainen päätös. Moni näistä päätöksistä tuntuu olevan Nokian edun vastaisia, mutta jokainen Elopin päätöksistä on Microsoftin edun mukainen. Tässä mielessä toimitusjohtaja Elop on toiminut  toimitusjohtajavakanssinsa vastaisesti eli Nokian omien etujen vastaisesti."

MOT:
"Miten hyvin Jorma Ollila on mielestänne hoitanut Nokian hallituksen puheenjohtajuutta?"

Ritva Siipi:
"Hän hoiti sitä aikoinaan ja alussa varmaankin erittäin hyvin ja osasi hoitaa, mutta sitten kun tämä tuota Nokian voittokulku rupesi ehkä jopa liian suureksi paisumaan, niin se oli ehkä; erittäin vaikeasti käsiteltävä kokonaisuus kenelle hyvänsä."

Siipi aikoo osallistua Nokian yhtiökokoukseen ensi viikon torstaina.

Ritva Siipi:
"Varmaankin he saavat varmasti nuuskaa ja tämmöistä, heitä moititaan ja tämmöistä tehdään, mutta en minä usko, että siellä tuota niin suuria muutoksia tapahtuu. Mutta kuka tietää, kun minulla ei ole sisäpiirin tietoa näistä asioista, mitä siellä saattaa tapahtua. Jos siellä kiehuu oikein kovasti, niin silloin voi tapahtua mitä vaan. Jos nämä amerikkalaiset tuota sijoittajat ja ulkomaalaiset ovat todella sitten vihoissaan, niin silloinhan tuota voi tietysti tapahtua mitä vaan . . ."

Varsinkin pienosakkaat saattavat vaatia yhtiökokouksessa selvitystä siitä, kuka tuhosi Nokian.

Neil Mawston:
"I think it was a combination of internal and external issues. So internally Nokia failed to address the American market as strongly as it should've done, and externally Apple and Android pushed down the cost of devices and improved the quality of devices with touch screen devices for example, and that had a big impact on Nokia's performance."

Andrew Hill:
"I think it is very difficult to pin on one person the decline of Nokia because the very things the very seeds that made Nokia great ten years ago might also have been contributing to the complacency that led it to loose it´s way . . . I´m reluctant to put one name in the frame because I think when you have a company that large and that successful a lot of people end up being responsible for strategy good and bad."

Tim Shepherd:
"Eh, well, I think it's an answer that has a couple different attributes. On the one hand it was Apple and it was Google coming into the market. But that didn't need to destroy Nokia . . . Effectively it was Nokia's leadership, failing to recognize the market dynamic was shifting, failing to address the problems within Nokia."

MOT:
"Kuka tuhosi Nokian?"

Tomi Ahonen:
"Mielestäni se oli toimitusjohtaja Elop."

MOT:
"Mikä on Jorma Ollilan vastuu?"

Tomi Ahonen:
"Hän katsoi sen tapahtuvan eikä puuttunut asiaan."

Grafiikka:
MOT:n analyytikkokyselyn kaikki vastaukset: ohjelmat.yle.fi/mot
Osallistu keskusteluun: blogit.yle.fi/mot