Hyppää pääsisältöön

Pekka Sauri ja vaihtoehtoinen elämä

Vuonna 1987 valmistuneessa Utopia elämästä -ohjelmassa nähdään Pekka Sauri ja hänen vaimonsa Gandul Sauri, jotka eivät käy tavalliseen tapaan kokopäivätyössä. Heidän periaatteensa on tehdä sitä, minkä kokevat tärkeäksi.

Neliosaisessa Utopia elämästä -sarjassa käsiteltiin ihmisen työntekoa ja suhdetta yhteiskuntaan. Kolmekymppinen Pekka Sauri ja hänen vaimonsa Gandul poikkesivat valtaväestöstä ajatuksiltaan ja elintavoiltaan.

"On niin paljon tärkeitä ja mielenkiintoisia asioita, ettei kerkeä menemään töihin", toteaa Sauri ja sanoo ettei osaa kuvitella itseään "mihinkään tiettyyn työpaikkaan tekemään jotain tarkkaan rajattua työtä". Vapaa-ajan ja työn raja on häilyvä, Sauri kertoo tekevänsä erilaisia projekteja, joista osa kannattaa rahallisesti ja osa ei.

Vapaaehtoisesta tekemisestä syntyi myös Komposti-lehti, joka vuonna 1982 yhdistyi Uuden Ajan Aura -lehden kanssa synnyttäen Suomi-lehden. Suomi-lehti oli 1980-luvun alun vaihtoehtoliikkeen keulakuva ja osa vihreän liikkeen esihistoriaa. Jutussa nähdään Sauri ja Pekka Haavisto suunnittelemassa lehden taittoa.

Tää meidän planeetta on palamassa loppuun, joko kerta tussauksella tai sitten säästöliekillä ja ihmisten enemmistö ei ole vieläkään ottanut tätä vakavasti.― Pekka Sauri

Tuloja Sauri kertoo saavansa erilaisilla kirjoitus- ja käännöstöillä. Suomi-lehden tekijänä hän sai myös pientä kansalaispalkkaa.

Saurin ja Gandulin yksilapsisen perheen asumismuoto oli myös normista poikkeava. Perhe jakoi pienen kaksion toisen pariskunnan kanssa.

Saurin vaimo Gandul kertoo työn merkitsevän kehitystä. Gandul tekee paljon ilmaista työtä, palkkaa hän saa vetämistään shiatsu- ja keramiikkakursseista. Gandul kuvailee, että tärkeintä hänelle on kyetä antamaan ihmisille jotain, joka auttaa heitä elämässä.

Mä oon kyllä pohjimmiltani optimisti. Tällä hetkellä maailmassa on ehkä enemmän ihmisiä kuin koskaan, jotka on valmiit muuttamaan rutiineja ja käytäntöjä johonkin älykkääseen suuntaan, mutta aika lailla kiire tässäkin hommassa on.― Pekka Sauri

Sauri uskoo, että usein ihmisten onnettomuuden takaa löytyy se, että he elävät toisin kuin tuntevat ja tekevät sellaisia asioita, mitä luulevat muiden heiltä odottavan.

Sauri on toiminut Helsingin kunnallispolitiikassa sekä Vihreän liiton riveissä jo 1980-luvulta lähtien. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori. Vuonna 2003 hänet valittiin rakennus- ja ympäristötoimesta vastaavaksi Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi, ensimmäisenä vihreänä poliitikkona Suomessa. Sauri on tullut tunnetuksi myös radiossa vetämästään Yölinja-ohjelmasta. Gandul Sauri on toiminut muun muassa kiinalaiseen lääketieteen ja akupunktion opetukseen keskittyneen Neijing-koulun vastaavana opettajana.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto