Hyppää pääsisältöön

Pekka Sauri ja vaihtoehtoinen elämä

Vuonna 1987 valmistuneessa Utopia elämästä -ohjelmassa nähdään Pekka Sauri ja hänen vaimonsa Gandul Sauri, jotka eivät käy tavalliseen tapaan kokopäivätyössä. Heidän periaatteensa on tehdä sitä, minkä kokevat tärkeäksi.

Neliosaisessa Utopia elämästä -sarjassa käsiteltiin ihmisen työntekoa ja suhdetta yhteiskuntaan. Kolmekymppinen Pekka Sauri ja hänen vaimonsa Gandul poikkesivat valtaväestöstä ajatuksiltaan ja elintavoiltaan.

"On niin paljon tärkeitä ja mielenkiintoisia asioita, ettei kerkeä menemään töihin", toteaa Sauri ja sanoo ettei osaa kuvitella itseään "mihinkään tiettyyn työpaikkaan tekemään jotain tarkkaan rajattua työtä". Vapaa-ajan ja työn raja on häilyvä, Sauri kertoo tekevänsä erilaisia projekteja, joista osa kannattaa rahallisesti ja osa ei.

Vapaaehtoisesta tekemisestä syntyi myös Komposti-lehti, joka vuonna 1982 yhdistyi Uuden Ajan Aura -lehden kanssa synnyttäen Suomi-lehden. Suomi-lehti oli 1980-luvun alun vaihtoehtoliikkeen keulakuva ja osa vihreän liikkeen esihistoriaa. Jutussa nähdään Sauri ja Pekka Haavisto suunnittelemassa lehden taittoa.

Tää meidän planeetta on palamassa loppuun, joko kerta tussauksella tai sitten säästöliekillä ja ihmisten enemmistö ei ole vieläkään ottanut tätä vakavasti.― Pekka Sauri

Tuloja Sauri kertoo saavansa erilaisilla kirjoitus- ja käännöstöillä. Suomi-lehden tekijänä hän sai myös pientä kansalaispalkkaa.

Saurin ja Gandulin yksilapsisen perheen asumismuoto oli myös normista poikkeava. Perhe jakoi pienen kaksion toisen pariskunnan kanssa.

Saurin vaimo Gandul kertoo työn merkitsevän kehitystä. Gandul tekee paljon ilmaista työtä, palkkaa hän saa vetämistään shiatsu- ja keramiikkakursseista. Gandul kuvailee, että tärkeintä hänelle on kyetä antamaan ihmisille jotain, joka auttaa heitä elämässä.

Mä oon kyllä pohjimmiltani optimisti. Tällä hetkellä maailmassa on ehkä enemmän ihmisiä kuin koskaan, jotka on valmiit muuttamaan rutiineja ja käytäntöjä johonkin älykkääseen suuntaan, mutta aika lailla kiire tässäkin hommassa on.― Pekka Sauri

Sauri uskoo, että usein ihmisten onnettomuuden takaa löytyy se, että he elävät toisin kuin tuntevat ja tekevät sellaisia asioita, mitä luulevat muiden heiltä odottavan.

Sauri on toiminut Helsingin kunnallispolitiikassa sekä Vihreän liiton riveissä jo 1980-luvulta lähtien. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori. Vuonna 2003 hänet valittiin rakennus- ja ympäristötoimesta vastaavaksi Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi, ensimmäisenä vihreänä poliitikkona Suomessa. Sauri on tullut tunnetuksi myös radiossa vetämästään Yölinja-ohjelmasta. Gandul Sauri on toiminut muun muassa kiinalaiseen lääketieteen ja akupunktion opetukseen keskittyneen Neijing-koulun vastaavana opettajana.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto