Hyppää pääsisältöön

Perheenjäsenet muistelevat Paavo Berglundia

Rouva Kirsti Berglund muistelee kapellimestaripuolisoaan, Juha "Pokku" Berglund, Liisa Kylmänen ja Eeva Berglund kertovat isästään...

Kapellimestari Paavo Berglundin Eeva-tytär kertoo, ettei isä muistellut lämmöllä lapsuuttaan, mutta kotikaupunkiaan Helsinkiä hän rakasti ihan sikana...

Kapellimestari Paavo Berglundin tytär Liisa Kylmänen kertoo isä-Paavon pitkävihaisuudesta, empaattisuudesta, heikompien puolustamisesta, myötätuntoisesta suhtautumisesta virolaisiin, lukuisista kuntopyöristä ja intohimosta hyvään kahviin...

Rouva Kirsti Berglund, vuorineuvos Kivekkään tytär kertoo, kuinka hänen vanhempansa vastustivat avioliittoa puusepän ja kommunistin Hjalmar Berglundin soittajapojan kanssa.

Kapellimestarin poika, Juha "Pokku" Berglund kertoo mm. omasta itkunsekaisesta viulunsoitostaan ja Paavon ja tämän isän kipunoivasta suhteesta.

Julkaistu 23.4.2012 - viimeksi täydennetty 7.5.2012

Video Tiina-Maija Lehtonen

Kommentit
 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.