Hyppää pääsisältöön

Veikko Lavin lauluja ja tarinoita elämästä

Veikko Lavi tulkitsi vähäosaisten tunnot ja työläisten arjen kepeiksi ralleiksi ja kaihoisiksi balladeiksi, joissa soi kansanlaulun tarttuvuus. Ohjelmissa Lauluja elämästä ja Väliasemalla Veikko Lavi lauluntekijä kertoo elämästään ja musiikkinsa synnystä. Tarinoinnin ohessa kuullaan Lavin ikimuistoisia kappaleita.

Vuonna 1978 valmistuneessa ohjelmassa Lauluja elämästä Veikko Lavin tuotantoa tulkitsevat hänen itsensä lisäksi myös Eino Grön, Lea Laven ja Tapani Kansa. Peter von Baghin vuonna 1982 tekemässä syntymäpäiväohjelmassa Väliasemalla Veikko Lavi tuolloin 70-vuotias kuplettimestari kertoo tuotantonsa taustoja laulujen lomassa.

Kotkassa 23.4. 1912 syntynyt Veikko Lavi oli nuorena sahateknikkona kiinnostunut politiikasta. Hän pyrkikin eduskuntaan Kymen vaalipiiristä jo vuonna 1948 lyhyen aikaa toimineen Radikaalisen Kansanpuolueen listoilta. Menestys jäi heikoksi, ja Lavi keskittyi politikoinnin sijaan työväenteattereihin ja musiikkiin. Laulujen kirjoittaminen oli hänelle tuolloin jo tärkeä harrastus.

Vuonna 1951 Lavista tuli levylaulaja. Hän sai levyttää omia laulujaan, joista kolmas single Kotkan Kerttu osoittautui menestykseksi. Levyjä syntyi viiden vuoden aikana vauhdilla viitisenkymmentä, mutta sitten Lavi äkkiä lopetti vuonna 1956 ja perusti kanalan.

Veikko Lavi ja hänen tuotantonsa olisi ehkä painunut unholaan ilman Yleisradion ohjelmapäällikkö Pekka Gronowia, joka alkoi 1960-luvun lopussa soittaa Lavin unohdettuja lauluja radiossa. Gronowin myötävaikutuksella Lavin uudet laulutkin päätyivät levyille vuonna 1969, ja ikääntyneen lauluntekijän elämässä alkoi uusi nousukausi.

Taiteilijaeläke Laville myönnettiin vuonna 1975. Viimeisten kahdenkymmenen elinvuotensa aikana Lavi oli erittäin tuottelias ja suosittu esiintyjä. Tuolloin syntyivät muun muassa ikivihreiksi nousseet laulut Jokainen ihminen on laulun arvoinen, Silakka-apajalla ja Sukuvika - suksi ei luista.

Veikko Lavi kuoli Kotkassa sydänkohtaukseen 84-vuotiaana 22.5.1996. Häntä on nimitetty kansan tulkiksi ja uudeksi kansanlaulajaksi, ja tiettyä kansanlaulujen tarttuvuutta hänen sävelmissään onkin. Lavin kantaaottavien tekstien koskettavuus perustui usein itse koettuihin ja siksi elämänmakuisiin tarinoihin.

Teksti: Harto Hänninen ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit