Hyppää pääsisältöön

Yritys joka sairastui narsismiin

Nokian luksuspuhelinmallien myymälä Vertu Tokiossa 2009
Nokian luksuspuhelinmallien Vertu-ketjun myymälä Tokiossa 2009 Nokian luksuspuhelinmallien myymälä Vertu Tokiossa 2009 Kuva: EPA vertu

Narsismista on alettu puhua viime vuosina yhä enemmän. Monien perheiden ja työyhteisöjen ongelmien taustalta on paljastunut narsistinen persoonallisuushäiriö.

"Henkilön minän kehitys, minäkuva, itsetunto sekä suhtautuminen muihin on vaurioitunut. Häiriötä kutsutaan myös minävaurioksi, koska se liittyy niin keskeisesti minään, sen kehitykseen ja toimintaan . . . Narsistinen persoonallisuushäiriö on pitkäaikainen tila, syvälle juurtunut ja kestävä käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa", kiteyttää Narsistien uhrien tuki ry.

Narsisti on henkilö, joka tuntee itsensä kaikkivoipaiseksi: "hän on mahtavin, ihanin, kaunein ja paras". Hän ei myönnä omaa rajallisuuttaan tai epäonnistumisiaan. Narsisti pyrkii manipuloimaan ja kontrolloimaan muita.

Olen pohtinut journalistin vapaamielisyydellä ja mutkattomuudella, voisivatko myös yritykset sairastua narsismiin. Olen miettinyt, onko Nokia narsisti.

Näin Nokia tuhoutui -ohjelmaa tehdessä törmäsin usein arvioihin, joissa Nokiaa pidettiin ylimielisenä, omahyväisenä ja itseriittoisena yhtiönä, joka oli sokeutunut omasta menestyksestään.

"Pahin virhe? . .  . melkein sanoisin että ylimielisyys, mistä ne itsekin varotteli silloin, kun ne oli huipulla, että se on yksi vaara mihin voidaan sortua. Mä luulen että siihen ne sortu", professori ja Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius sanoo ohjelmassa.

Ohjelmaa varten tehtiin kymmenkohtainen kysely Nokiaa seuraavien analyytikoiden keskuudessa.

"Ylimielinen asennoituminen uusiin kilpailijoihin (Apple, Google) ja tätä seurannut itsepintainen hirttäytyminen vanhentuneeseen Symbian-alustaan", oli yhden analyytikon vastaus kysymykseen Jorma Ollilan pahimmasta virheestä.

"Narsisti kärsii empatian puutteesta, harhakuvitelmista oman kaikkivoipaisuutensa suhteen, vaatii ihailua, on ylimielinen, kilpailunhaluinen, röyhkeä ja kateellinen eikä hyväksy keskivertaisuutta saatikka huomioi toisten tunteita ja tarpeita", Narsistien uhrien tuen verkkosivustolla kirjoitetaan.

Narsismiin sairastumista voi pitää jopa luontevana reaktiona äkkiä tulleeseen jättimenestykseen. Olisi todennäköisesti ollut vaikeaa kenelle tahansa pitää itsensä nöyränä ja päänsä kylmänä Nokian nousukiidon aikana.

Markkinoilla pärjääminen voi helpostikin saada yritysjohtajat kuvittelemaan, että he ovat muiden yläpuolella ja kaikkia muita älykkäämpiä ja taitavampia. Nokia ei ole ainut tällainen tapaus – heitä löytyy myös esimerkiksi täältä mediamaailmasta.

Tällaisissa tapauksissa auttaisi, jos johtajilla olisi isoveli, joka palauttaisi omahyväiset ääliöt takaisin maan pinnalle. Yrityksissä luonteva taho on omistajia edustava yhtiön hallitus. Sellaisissa yrityksissä, joissa omistus on pirstoutunut hyvin laajalle, hallituksen rooli voi kuitenkin jäädä ohueksi, ja samalla toimivan johdon valta kasvaa.

Ylimielisyyteen sairastuneet yritykset eivät kuitenkaan pärjää loputtomiin. Kapitalismissa markkinat ovat se mekanismi, joka lopulta puhkaisee ylimielisyyden kuplan. Nokiassa tämä on nyt nähty raaimman kautta.

Kommentit