Hyppää pääsisältöön

Ikärajat eivät vaivaa musiikkivideoita Suomessa – mutta pitäisikö?

Britanniassa maan pääministeri ajaa ajatusta siitä, että musiikkivideoihin asetettaisiin ikärajat, koska videoiden koetaan olevan liian seksikkäitä ja väkivaltaisia. 

50 Centin Candy Shop -musiikkivideolta // Kuva: 50 Centin Candy Shop -musiikkivideolta

Iso-Britannian pääministeri, David Cameron tapaa musiikkiteollisuuden edustajia ensi kuussa ja miehen sanotaan asettavan uhkavaatimuksia, jotta videoiden sisältö saataisiin aisoihin. Suomessa musiikkivideoita ei lähtökohtaisesti tarvitse luokitella.

Suomen kuvaohjelmalain pykälä vapauttaa sisällön perusteella luokittelusta sellaiset kuvaohjelmat, jotka sisältävät yksinomaan musiikkia, urheilua tai toisinnoksia liikunta- kulttuuri- ja hartaustilaisuuksista tai muista vastaavista tilaisuuksista tai tapahtumista. Lähtökohtaisesti musiikkivideoita ei siis Suomessa tarvitse luokitella. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU:n tarkastaja Hanna Happo kertoo YleX:lle, että musiikkivideot voidaan lastensuojelullisten näkökohtien nojalla luokitella vaikka ne ovatkin lähtökohtaisesti vapautettu luokittelusta.

- Käytännössä tämä voisi tapahtua joko ennakkoon tarjoajan toimesta tai jälkikäteen esimerkiksi perustellun yleisöpalautteen vuoksi, jolloin luokittelun toteuttaisi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU. Ikärajan 18 luokittelukriteerit ovat erittäin voimakas väkivalta, tai hallitseva, erittäin yksityiskohtainen seksuaalinen sisältö, tai erittäin voimakasta ahdistusta herättävä sisältö tai ihannoiva, erittäin vaarallisten huumeiden käyttö.

Eli saadakseen ikärajan K18 musiikkivideossa täytyisi Hanna Happon mukaan olla todella voimakasta, lapsen kehitykselle haitalliseksi arvioitavaa sisältöä. Musiikkivideo voisi luokittelun seurauksena Happon mukaan tietysti saada myös ikärajan 16, 12, 7 tai kaikille sallittu.

Vastuu esitetystä musiikkivideosta on kuvaohjelman tarjoajalla eli kanavalla, joka saattaa sen yleisön katsottavaksi. Happon mukaan sekä musiikkiteollisuudella, että musiikkivideoita esittävillä tahoilla on mahdollisuus vaikuttaa musiikkivideoiden sisältöön ja sen muuttamiseen.

- Molemmilla on varmasti vaikutusvaltaa asiaan. Jos kanavat kieltäytyvät esittämästä esimerkiksi väkivaltaisia musiikkivideoita, niitä tuskin enää tuotetaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös sananvapaus on tärkeä arvo, eikä sitä saa aiheettomasti rajoittaa. Kuvaohjelmien luokittelussa on kyse ainoastaan sen arvioinnista, minkä ikäisille lapsille sisältö on mahdollisesti haitallinen.

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU:n tarkastaja Hanna Happo sanoo, että musiikkivideoiden luokittelun tehostamisen tarve sinänsä on laajempi kysymys, josta on hyvä herättää keskustelua.

Lähteet: YleX