Hyppää pääsisältöön

Aho & Soldan teki filmirapsodian puunjalostuksesta

Aho & Soldanin kiitetty dokumenttielokuva näyttää, miten puun tie vuonna 1934 kulki koskemattomista metsistä teollisuuslaitosten kautta kohti tuntemattomia markkinoita. Elokuva päättyy teollisen kiertokulun alkupisteeseen, missä ihminen jälleen istuttaa uutta metsää.

Maamme ensimmäisen dokumentteihin keskittyneen filmiyhtiön Aho & Soldanin kuninkuuslaji 1930-luvulla olivat erilaiset teollisuuselokuvat.

Erinomainen esimerkki sellaisesta on vuonna 1934 kuvattu maamme puu- ja paperiteollisuutta käsittelevä Tempo. Se herätti ihastusta heti tuoreeltaan: elokuvakriitikot kiittivät elokuvaa, joka "muotoutui metsien ja koneiden sinfoniaksi".

Kansainväliseen levitykseen tarkoitetun "filmirapsodiaksi" nimetyn elokuvan tyylilaji on tarkoitushakuinen. Vastapainona menneen ajan romantikaalle haluttiin Suomesta maailmalla luoda kuva eteenpäin katsovana, teollistuvana ja työteliäänä kansakuntana, joka pääsee vielä pitkälle.

Elävässä arkistossa nähtävä lyhytfilmi on varustettu englanninkielisin välitekstein.

Teksti: Petra Himberg