Hyppää pääsisältöön

Pirkka Sippola aikoo punnita vaihtoehtojaan

Pirkka Sippola, YLE

Marko Tiilikainen valitsi pizzastipendin saajaksi nuoren lahjakkuuden, viulisti Pirkka Sippolan

Perusteluissaan hän kirjoittaa: ”Nuoret urheilijat ja nuoret muusikot tarvitsevat ja ansaitsevat kaiken saatavilla olevan tuen ja kannustuksen. Yle klassisen musiikin nettiblogissa olevan haastattelun perusteella Sippolalla on muu elämä ja musiikki hyvässä tasapainossa. Lisäksi hän mainitsee lempiruuakseen pizzan.”

Stipendipizzaksi Sippola tilaa pepperonipizzan. Onko se suosikki? ”Yksi niistä. Toinen on kinkku-ananaspizza.”

Viuluvahinko muuttui iloksi
Viisitoistavuotias Sippola on aloittanut piano- ja viuluopinnot suurin piirtein samaan aikaan eli viisivuotiaana. Tarkoitus oli aloittaa vain piano-opinnot, mutta kun samaan aikaan tarjottiin tilaisuutta aloittaa myös viulutunnit. Pienen pohdinnan jälkeen aloitettiin sitten molemmat. ”Kai sitten jotenkin hurahdin viuluun”, Sippola hymähtää.

Sippola tulee nelilapsisesta perheestä, jossa kaikki lapset soittavat ja kaikki soittavat ainakin pianoa. Pikkuveli soittaa pianon lisäksi selloa ja pikkusisko huilua.

Pirkka Sippola ja pepperonipizza

Sippola aloitti piano-opinnot Itä-Helsingin musiikkiopistossa ja viuluopinnot Keski-Helsingin musiikkiopistossa ja 11-vuotiaana hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle, siellä hän opiskelee edelleen. ”Monet nuoriso-osastolaiset käyvät iltalukiota, mutta ajattelin jatkaa samassa koulussa kuin nytkin.”

Pirkka käy yläastetta Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa eikä musiikki ole ainoa asia, mistä hän on kiinnostunut.

”Tulevaisuus on vielä auki. Tällä hetkellä haluan panostaa paljon musiikkiin, mutta olen kiinnostunut myös taloustieteestä, humanistisista aloista ja lakitieteestä. Monet yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat minua. Uskon kyllä, että musiikki tulee olemaan merkittävässä asemassa elämässäni, mutta en ole päättänyt vielä mitään urani suhteen – paitsi että lukioaikana pitää keskittyä enemmän toiseen instrumenttiin ihan aikataulusyistä.”

Musiikin vastapainona urheilu
Eikö koulunkäynti ja ahkera soittaminen ole välillä raskasta? ”Onhan se pakko myöntää, että välillä harjoittelu ei maistu. En ole koskaan inhonnut harjoittelua, mutta välillä on sellaisia hetkiä, että tekisi mieli olla mieluummin vaikka ulkona. Yleensä olen kuitenkin tyytyväinen siihen järjestelyyn, että harjoittelen ensin ja huvittelen sitten sen jälkeen. ”

Musiikin lisäksi Sippola pitää urheilusta kaikissa muodoissa. Säännöllinen jalkapallon pelaaminen oli lopetettava jalkavaivojen takia, mutta edelleen hän lenkkeilee, hiihtelee, pelaa kavereiden kanssa sählyä ja jalkapalloa. Myös skeittaus ja lumilautailu kuuluvat harrastuksiin.

Kokenut soittaja ja kilpailija
Pirkka on nuoresta iästään huolimatta jo osallistunut kilpailuihin. Tallinnan nuorten muusikkojen kilpailussa vuonna 2007 hän sai diplomin ja Jyväskylän viulukilpailussa vuonna 2009 hän oli kolmas.

”Nautin enemmän konserttitilanteesta, koska kilpailussa on aina enemmän häslinkiä ja joutuu toisten ihmisten arvioitavaksi. Samalla tavalla kuitenkin valmistaudun molempiin ja kilpailussakin keskityn vain soittamiseen.”

Pirkka Sippola, YLE

Mutta missä Sippolaa voi kuulla? ”Konsertit, joissa soitan, ovat aika paljon yksityiskeikkoja tai kirkkokonsertteja tai Sibelius-Akatemian järjestämiä, mutta olen esiintynyt myös festivaaleilla mm. Suomessa, Liettuassa ja Belgiassa saakka.”

Viime vuonna Sippola oli yksi RSOn nuorista solisteista. Ensi kesänä hän osallistuu Savonlinnan Musiikkiakatemian Viuluakatemian mestarikurssille. Mestarikurssin järjestämiä konsertteja on kesällä ympäri Suomea ja osa konserteista kurssipaikalla samaan aikaan Savonlinnan oopperajuhlien aikaan.

Soittaminen on koulun jälkeen tärkein osa elämää, mutta monia muitakin mielenkiintoisia asioita Sippolan elämästä löytyy. ”Olen kiinnostunut monista asioista ja haluan aina oppia uusia asioita, niin musiikissa kuin muissakin kiinnostukseni kohteissa”, hän toteaa.

Pizza on syöty ja se maistui hyvälle. Sippola lähtee jatkamaan taksvärkkipäiväänsä, johon kuuluu kodin siivousta ja siskon hakemista päiväkodista.

Haastattelu ja kuvat Sandra Saulo