Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ruuvinvääntimet eivät vakuuttaneet testaajia

Kolmen kovan testiryhmä koostuu kahdesta Lahden Salpaus koulutuskeskuksen puualan opiskelijasta ja yhdestä puuseppämestarista. Monenlaiset työkalut ovat heille tulleet ajan kuluessa tutuiksi, mutta ruuvinvääntimiin he ovat törmänneet vain kaupan hyllyillä.

- En ole ole aikaisemmin käyttänyt näin pieniä koneita. Näyttää kyllä siltä, ettei näistä paljon tehoa lähde. Mutta kohtahan se nähdään, lahtelainen Elina Rantamäki kertoo.

Samoilla linjoilla on myös lahtelainen Karri Koivisto.
- En ole näitä juurikaan aikaisemmin käyttänyt. Jonkun olen noista kaupassa nähnyt. Me käytetään täällä vähän voimakkaampia koneita. Pitää olla eritavalla vääntöä ja monikäyttöisempiä kaikissa suhteissa, mutta jospa ne vaikka huonekalun kasaamiseen kävisivät, Koivisto jatkaa.

Testiryhmän kolmas jäsen Matias Aaltonen uskoo käyttötarkoituksen löytyvän juuri tuosta.
- Uskon, että huonekalujen kasaamiseen tai pieniin kalusteen korjaamiseen ruuvinvääntimet soveltuvat. En oikein muuta käyttötarkoitusta näille löydä, Aaltonen sanoo.

Hintahaarukka 20 eurosta aina kuuteenkymmeneen euroon

Testiryhmä testasi tuotteita pari viikkoa ja tuotteet valittiin suurimpien ketjujen valikoimasta. Testin hintahaarukka liikkui reilusta paristakymmenestä eurosta aina kuuteenkymmeneen euroon.

Testissä kiinnitettiin huomiota käytännöllisyyteen, toimivuuteen ja mm. akun tehoon. Testituotteita olivat:

BOSCH IXO VINO
RYOBI CSD4130GN
BLACK&DECKER KC460LN
BILTEMA SD 3,6 LI

Ruuvinvääntimien pakkauksissa oli suuria eroja: Ryobissa oli mukana 30-osainen ruuvinväännin teräsetti, kun taas Boschista löytyi korkkiruuviadapteri. Kaikista testituotteista löytyi työtä helpottava kohdevalo.

Ensimmäiseksi testattiin tehoja normaaliin lautaan.
- Jos puhutaan ruuvinkierrosta tässä, niin nämä kolme pärjäsivät ihan hyvin, mutta Biltemassa ruuvit jäi koholle, jopa tässä pehmeässä puussa lyhyellä ruuvilla, Karri Koivisto kuvailee.

Käteensopivuus on ruuvinvääntimissä tärkeää. Testaajat kiinnittivät siihen huomiota jo ensimmäisen testipuun kohdalla.

- Black & Decker sopii hyvin käteen. Vähän vois olla hitusen isompi ja suunnanvaihtaja voisi toki olla toisessa kohti. Nyt se on ylhäällä laitteessa. Parempi olisi, jos se olisi liipaisimen vieressä, Matias Aaltonen kuvailee.

-Samanlainen ongelma on tässä Biltemassa. Käyttökytkin on tällainen keinuversio. Äärettömän hankala käyttää ainakin näin alkuun, Karri Koivisto jatkaa.

Testin eri vaiheissa eroja alkaa löytyä

Testin toisessa osiossa käyttöön otettiin perinteinen lastulevy, jossa oli jo valmiiksi tehtyjä reikiä. Tilanne kuvaa hyvin huonekalujen kokoamista.

- Oli aikamoinen yllätys, että tehot monessa tuotteessa jäivät vähäiseksi. Kyllä näillä laitteilla kirjahylly taitaa jäädä kasaamatta, Elina Rantamäki uskoo.

Testin tässä osiossa parhaiten pärjäsi Ryobi ja heikoiten Biltema. Viimeisessä osiossa kiristettiin hyllyn saranoita.

- Nyt löytyi ensimmäinen järkevä käyttötarkoitus näille koneille. Jos haluaa saranan säätöä varten oman koneen, niin kyllä nämä siihen toimii. Vaikka kyllähän saranat saa kiristettyä myös muilla työkaluilla, Matias Aaltonen tietää.

Voiton ruuvinväännintestissä saavutti Ryobi, mm. mukana tulleen teräsetin ja akun kestävyyden vuoksi. Kallein tuote Bosch tuli toiseksi hiukan epäkätevän kokonsa johdosta. Halvin tuote Biltema ei testaajia miellyttänyt. Siitä ei lähtenyt tarpeeksi vääntöä, eikä toisaalta akkukaan pitkään kestänyt.

Malli Pisteet (1-5) Hinta
RYOBI CSD 4130 GN 3,5 49,00 e
BOSCH IXO VINO 3,4 59,95 e
BLACK&DECKER KC460LN 2,7 49,90 e
BILTEMA SD 3,6 LI 1,4 24,90 e

- Kaikissa testituotteissa näytti olevan litium-akut, jonka kautta lataukset ovat kohtuullisen nopeita. Ainoa juttu, mikä ei napannut oli se, että johtoihin voi helposti kompastua, Karri jatkaa.

Kaiken kaikkiaan ruuvinvääntimet eivät testiraatia hurmanneet.

- Voihan näillä jotain pientä asentaa, mutten tällaisia itselleni kyllä hommaisi. Uskoin, että näissä olisi enemmän ollut tehoa, mutta eihän näistä oikein mihinkään ollut, Elina kuittaa.

Janne Tolonen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva Asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.