Hyppää pääsisältöön

Voimalan ensimmäinen aihe oli rukous

Voimalan avausjaksossa kysytään onko rukous pakoa maailmasta vai uusi yhteiskunnallisen vaikuttamisen muoto. Näkemykset Jumalan ja ihmisen suhteesta poikkeavat toisistaan, kun vieraina ovat esirukoilija, rock-laulaja, uskontotieteen professori ja energiahoitaja.

Tietolaatikko

Voimala oli kulttuurin ja elämäntapojen erikoisohjelma, jota esitettiin vuosina 2003-2012.

Ismo Alanko muistelee rukoilleensa viimeksi alakoululaisena. Musiikki on tarjonnut hänelle enemmän vastauksia kuin uskonto. Ismo kuvailee Hallanvaara-levyn sanoitusten tulleen jostain älyn tuolta puolen.

Nousevan auringon keskuksen auralukijat Carola Räisänen-Salomaa ja Ilkka Salomaa auttavat ihmisiä löytämään voimansa tekemällä energiahoitoja. Ismo Alanko pääsee lähetyksessä Carolan käsittelyyn.

Rukous poisti Pirkko Jalovaaran vaikeat kivut ja nyt hän tekee esirukoustyötä auttaakseen muita. Salomaiden energiahoidot eivät saa Pirkolta sympatiaa. Hänen mielestään on vaarallista leikkiä voimien kanssa, joiden lähteestä ei ole tarkaa tietoa, sillä ne saattavat tulla saatanasta.

Uskontotieteen professori René Gothóni ei halua väitellä siitä kuka on oikeassa, vaan tutkia mitä eri uskonnollisissa teoissa tapahtuu. Hänelle itselleen merkityksellisiä kokemuksia ovat olleet pyhiinvaellusretket.

Uutta testamenttia tutkinut Matti Myllykoski muistuttaa siitä, että jokaisella uskonnolla on omat tapansa ja perinteensä. Kiinnostavinta olisi hänen mielestään tutkia mitä on niiden takana, mikä on se syvällinen henkinen kokemus, jonka ihminen saa, uskonnosta tai rituaalista riippumatta.

Teksti: Heidi Sommar