Hyppää pääsisältöön

Kansallisteatterin Lokki liiti maineeseen

Yksi Kansallisteatterin pitkäikäisimmistä kassamagneeteista oli Eino Kaliman ohjaus Anton Tshehovin klassikkonäytelmästä Lokki.

Kansallisteatterin pääjohtajana 1917–1950 toiminut Eino Kalima tutustui Anton Tshehovin näytelmiin 1900-luvun alussa. Tuolloin teatteri ei vielä kuulunut hänen urasuunnitelmiinsa, vaan hän tähtäsi venäjän kielen ja kirjallisuuden tutkijaksi. Opiskellessaan Venäjällä Helsingin yliopiston stipendiaattina Kalimalle tarjoutui tilaisuus nähdä Moskovan Taiteellisen Teatterin esityksiä. Esitykset tekivät suuren vaikutuksen Kalimaan, joka kirjoitti kokemuksistaan Jalo-veljelleen: ”Tämän jälkeen varmaan kaikki muu teatteri tulee tuntumaan valheelliselta”.

Eino Kalima ohjasi ensimmäiset Tshehov-esityksensä jo 1910-luvulla, mutta palasi niihin 1940-luvun lopulla. Jäätyään eläkkeelle Kansallisteatterin pääjohtajan työstä hän jatkoi taiteellista työtään nimenomaan Tshehovin teosten parissa aina 1960-luvulle saakka Lokin Kalima ohjasi kahdesti, vuosina 1950 ja 1961. Keskeisissä rooleissa nähtiin Kansallisteatterin silloista tähtikaartia, kuten Eeva-Kaarina Volanen, Tarmo Manni, Rauni Luoma, Rauha Rentola ja Joel Rinne. Monet olivat Kaliman luottonäyttelijöitä, jotka olivat mukana myös muissa Tshehov-ohjauksissa.

Näyttelijät arvostivat työskentelyä Kaliman kanssa. Joel Rinteen mukaan Kalimalla oli aikaa keskustella ensemblen kanssa ja hioa tulkintaa. Monet näyttelijät ovat myös muistelleet harjoitusten erityistä tunnelmaa, Kaliman hiljaista puhetta ja jopa pianonsoittoa. Rauha Rentola luonnehti Kaliman Tshehov-ohjausten roolien olleen hänen uransa kohokohtia.

Pitkän uransa aikana Eino Kalima ohjasi paljon myös muiden näytelmäkirjailijoiden teoksia, mutta ohjaajana hänet muistetaan ennen muuta Anton Tshehov -tulkinnoistaan. Hänen ohjauksistaan muodostui klassikkoja. Mainetta vahvistivat myös ulkomaanvierailut, joita Kansallisteatteri teki nimenomaan Tshehov-esityksillä. Myös Kalima itse vieraili Ruotsissa ja Norjassa ohjaten Tshehovin teoksia.

Teksti: Hanna Korsberg

Kommentit