Hyppää pääsisältöön

Nakit vedetään vappuna silmille

Tuija Vuolle ja Mauno Käpyaho juonsivat Vappu silmille -sketsiohjelman vuonna 1981. Ohjelmassa osansa huulenheitosta saivat vapun perinteet, runsas alkoholinkäyttö etunenässä.

Vapun kansanperinteitä tutkiva maisteri saapuu haastattelemaan tilan isäntää ja emäntää. "Vaarilla oli semmoinen uskomus, että rengit on vappuna juovuksissa! Oli semmoinen perinne kanssa, että aina vappuna joku piioista paksuksi pamahti. Mittumaarina oli sitten talon tyttärien vuoro." Tämän etnologisesti tärkeän perinnetiedon keräämistä vaikeuttaa kuitenkin tyttären keimaileva ja vihjaileva käytös, joka villiinnyttää itse maisterinkin.

Vappuaattona Alkosta on mahdotonta saada vain vähän viinaa. Asiakas yrittää epätoivoisesti ostaa neljänneslitraa Koskenkorvaa, mutta myyjä pysyy jonon kasvaessakin tiukkana. "Uskokaa nyt että näitä tavallisia kansanmiehen juomia ei ole kuin puolen litran pulloissa!" – "Se on minulle liikaa." Juomakaveriakaan ei enää ole, ei sen jälkeen kun kaveri joi puoli litraa kerralla.

Keskusteluohjelmassa Jaakko (nimi muutettu) kertoo häpeällisestä ongelmastaan, jonka hän joutuu salaamaan ystäviltään ja työtovereiltaan. Puoliso kuitenkin tietää ja hyväksyy tilanteen pitkin hampain.

Teksti: Sampo Sauri

Kommentit