Hyppää pääsisältöön

Pieni Liisa parka hukutti häpeänsä virran syliin

Kauko Käyhkö teki vuonna 1948 iskelmän Elvi Sinervon runosta Pieni Liisa parka, jossa vietellyksi tullut nuori tyttö hukuttautuu jokeen. Vesa Mäkelä lauloi balladin televisiossa vuonna 1974.

Tietolaatikko

Pieni Liisa parka. Säv. Kauko Käyhkö, san. Elvi Sinervo.

Elvi Sinervon omia tekstejä on sävelletty ja levytetty kolmisenkymmentä. Enemmistö niistä on selkeän poliittisia, mutta muunkinlaisia lauluja on joukossa huomattava määrä. Vera Teleniuksen Niin muistan -levy rakentuu Sinervon tekstien varaan. Sinervo on myös suomentanut runsaasti laulutekstejä, etenkin Hesseä ja Brechtiä. Vesa-Matti Loiri laulaa Lasihelmipeli-albumillaan hänen Hesse-suomennoksiaan.

Pieni Liisa parka kertoo monien kansanlaulujen tapaan neidosta, joka menettää viattomuutensa petolliselle miehelle. Tässä tapauksessa viettelijä on "lentojätkä", työmaita vaihteleva kuljeksiva metsätyömies. Mies hylkää tytön, joka epätoivoissaan surmaa itsensä. Aihe poikkesi melkoisesti aikakautensa iskelmäteksteistä, joissa kaikki seksuaalisuuteen liittyvä oli tabu.

Balladi esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1948 lähetetyssä radiokuunnelmassa Toukokuun viimeisenä iltana, jonka teemana olivat luokkarajat. Työläisperheen tytär on suurin uhrauksin koulutettu ylioppilaaksi, ja tutkinto uhkaa vierottaa hänet vanhempiensa elämäntavasta ja yhteiskuntaluokasta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto