Hyppää pääsisältöön

Yllättävä alastonkuva sentään - näinkö helppoa starojen sähköposteihin murtautuminen on?

Hollywood-hakkeri ei tarvinnut taitoja tähtien sähköpostitileille murtautuessaan.

Scarlett Johansson "The Avengers" -elokuvassa // Kuva: Marvel

35-vuotiaan Chris Chaneyn tuntevat nyt kaikki Hollywoodin silmäätekevät, mutta vielä 2008 hän oli kolkytjarisat, työtön ja asui mummonsa kanssa. Miehellä oli paljon luppoaikaa, joten hän seikkaili paljon internetin syövereissä ja törmäsikin siellä nakukuviin Miley Cyruksesta. Teinistaran tissikuvat eivät niinkään kiinnostaneet, vaan se miten ne oli hankittu - Mileyn salaiset otokset kun oli hakkeroitu. Ja tästä Hollywoodin suurimmaksi sähköpostihakkeriksi päätyvä Chaney saikin idean sähköposteihin murtautumiseen.

Chaney ei omannut etukäteen minkäänlaista hakkeritaustaa, eikä ollut edes erityisen hyvä tietokoneen käytössä - koodausta mies ei osannut pätkääkään. Onneksi Hollywood-tähtien sähköpostitileille murtautuminen ei vaatinut taitoa vaan kärsivällisyyttä - Chaney testasi tähtien nimiä Gmail-sähköpostipalveluun kokeilemalla etunimi-sukunimi -yhdistelmiä ja aina välillä jokin toimi. Salasanaa ei tarvinnut hakkeroid, sillä monella tähdellä oli käytössä Gmailin turvakysymys, jossa tiedustellaan niin lemmikkieläimen, kuin äidinkin nimeä. Chaney huomasi, että kysymyksiin löysi helposti vastaukset mm. elokuvasivusto imdb.comista. Hän päätteli lempivärejä, selasi classmates.com -sivustolta vanhojen koulujen nimiä, metsästi sosiaaliturvatunnuksia ja avasi näin ovet yli 50 hollywoodilaisen Gmail-tileille.

Uhreiksi joutuivat mm. Mila Kunis ja monta muuta

”Kaikki tuntuivat seurustelevan kaikkien kanssa. Se muistutti ihan Beverly Hills 90210 -sarjaa.” kertoo Chaney GQ-lehden haastattelussa. Hän myös tiesi Ryan Reynoldsin ja Scarlett Johannsonin avioerosta ennen muita. ”He viestittelivät siitä, kuka saa mitäkin. Mitä huonekaluja, mitä valokuvia, mitä matkamuistoja. Oli outoa lukea tuommoisista. Se oli jopa liian henkilökohtaista.”

Murtomies törmäsi myös muihin salaisuuksiin, joskin ei aio juoruta niistä medialle. Niihin lukeutuu Hollywoodin miestähtien viestit salaisille mieskumppaneille.

- Niin, mitenköhän tämän muotoilisi etten paljasta nimiä. No, siellä oli semmoisia [miestähtiä], joiden julkinen imago muistuttaa aika pelimiestä, mutta todellisuudessa he pelaavat ihan eri joukkueessa… ehkä he tykkäävät molemmista joukkueista, en tiedä.

Chaney oli lukenut tähtien viestejä ihan omaksi huvikseen, mutta vuoden 2010 lopulla kaikki muuttui. Hän onnistui murtautumaan stylistin sähköpostiin ja löysi vaatesovitusten välissä otettuja lähes alastomia kuvia Christina Aguilerasta. Chaney lähetti kuvat salanimellä keskustelupalstalta löytämälleen satunnaiselle surffaajalle, kenties leuhkiakseen. Alle kuukausi myöhemmin kuvat olivat TMZ-juorusivun pääuutinen ja Aguilera uhosi mediassa etsivänsä syyllisen. Pian seurasi uusi nakukuvakohu kun Chaney rohkaisi mielensä ja julkaisi Scarlett Johanssonista paljaan peppukuvan.

"Kop, kop. Täällä keskusrikospoliisi."

Helmikuun 11. päivä 2011 kuului Chaneyn ovelta koputus. Kello oli kuusi aamulla ja uninen Hollywood-hakkeri ei ehtinyt edes lampsia avaamaan ovea, kun sen läpi syöksyi FBI:n erikoisjoukkue. Laser-tähtäinten punaiset pisteet vaelsivat pitkin Chaneyn ihoa, joka kääntyi tyynesti ympäri laittaen kädet selkänsä taakse.

”Hyvä, että näin kävi,” Chaney totesi poliiseille ”koska en olisi voinut lopettaa itsekseni.”

Poliisit eivät kuitenkaan tulleet pidättämään Chaneyia vaan halusivat tämän auttavan heitä saamaan muutkin Hollywood-tähtien tietoja vuotavat hakkerit kiinni. Lupauduttuaan auttamaan Chaney saikin elellä rauhassa kuukausikaupalla FBI:n tarkkailun alla. Mutta sitten joku muu vuoti medialle lisää alastonkuvia Scarlett Johanssonista.

- Vatsassani väänti kun näin kuvat. Tiesin, että olisin ensimmäinen jota epäiltäisiin.

Erikoisjoukot iskivät Chaneyin asuntoon uudelleen lokakuussa 2011. Tällä kertaa hän ei ollut niin tyyni kuin ensimmäisellä kertaa, vaan pyörtyi poliisien piirittäessä hänet.

Chaney kertoo GQ-lehdelle, ettei vuotanut Scarlettin otoksia. Hänen mukaansa alastonkuvia ei nähnyt kukaan muu kuin hän, Scarlett, Ryan Reynolds, sekä FBI. Pidätetty Chaney on nyt kuitenkin myöntänyt oikeudelle tunkeutuneensa lukuisten julkimoiden sähköpostitileille ja vakoilleensa näitä salaa. Siitä hyvästä häntä saattaa nyt odottaa jopa 60 vuoden vankeustuomio ja 2.25 miljoonan dollarin sakot.

GQ-lehden jutun voit lukea täältä.

Lähteet: GQ