Hyppää pääsisältöön

Kokkolan oopperakesässä pääosassa ovat Ahti Karjalainen, Kekkonen ja Viina

Sopraano Anu Komsi ja sopraano Annika Mylläri

West Coast Kokkola Opera julkisti kesäohjelmistonsa Tamminiemen kahvilassa vappuaattona. Julkistuspaikka oli oivallinen, sillä kesän pääteoksena on Heinz-Juhani Hofmannin uusi ooppera Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot.

Oopperan on ohjannut Juha Hurme ja libretto perustuu hänen näytelmäänsä. ”Minuuttiakaan en ole tehnyt poliittista tutkimusta, vaan ooppera kertoo pikemminkin meistä nyt kuin poliittisista tilanteista 60-70-luvuilla.”

Kekkosta esittää Anu Komsi ja Karjalaista Herman Wallen. "Vaatimukseni tälle oopperalle oli juuri, että Kekkosen roolin laulaa nainen, hahmo joka ei ole lainkaan Kekkosen näköinen. Ja Karjalaisen roolin laulaa nuori salskea mies. Hahmoista ei haluttu ollenkaan historiallisesti jäljitteleviä", Hurme summaa.

Koko kaarti pohti oopperan säveltäjän Heinz-Juhani Hofmannin roolia. Säveltäjä ei ollut paikalla, sillä hän mieluiten välttelee julkisuutta. Kaikki olivat sitä mieltä, että Hofmann on harvinainen nykysäveltäjä, koska hänellä on selkeä tyyli. Tyylistä löydettiin ligetimäisiä ja cagemäisiä piirteitä. Laulajalle musiikki on haastavaa, mutta mieluista. ”Ääntä käytetään ääripisteistä toiseen”, Anu Komsi toteaa.

Luvassa on kaiken kaikkiaan humoristinen irtiotto, joka on vielä tällä hetkellä yllätys tekijöille itselleenkin. Anu Komsi naurahtaakin kapellimestari Dalia Stasevskalle: ”Tiedäthänsä, että sä myös laulat tässä oopperassa?”

Ooppera kuullaan 14. kesäkuuta YLE Radio 1:ssä klo 19.03.

Katso kuvat Facebookissa
Teksti & kuvat Sandra Saulo

Kommentit