Hyppää pääsisältöön

Lutkamarssilla seksuaalisen itsemääräämisoikeuden puolesta

Lutkamarssi sai alkunsa Kanadasta, jossa poliisi neuvoi opiskelijanaisia olemaan pukeutumatta kuin lutkat, jos nämä haluavat välttää raiskauksen. Protestista alkanut Slutwalk-tapahtuma levisi ympäri maailmaa. Myös Suomessa marssittiin kesällä 2011 henkilökohtaisen koskemattomuuden ja raiskauksen uhrien puolesta.

Lutkamarssille osallistui Helsingissä, Tampereella ja Turussa sekä miehiä että naisia kapinoimaan sitä vastaan, että raiskaukselta säästyäkseen pitäisi pukeutua jotenkin erityisen häveliäästi.

– Sanoma on se, ettei ole rikos olla uhri, vaan on rikos raiskata, sanovat Helsingissä lutkamarssille osallistuneet joensuulaiset Hannele Hoffren ja Ella Pesonen.

Helsingin Lutkamarssia järjestäneet Laura Hallikas ja Elsa James sanovat tapahtuman olevan vastalause syyllistämiselle. Lutkamarssilla vaaditaan älä tule raiskatuksi -kulttuurin muuttamista älä raiskaa -kulttuuriksi.

Hallikkaan mielestä on väärin, että naisen omaa käytöstä edes arvioidaan. Uhriin tai edes tekijään keskittyminen ylipäänsä on hänen mukaansa turhaa. Katse pitäisi kääntää sen sijaan valtarakenteisiin.

Lutkamarssin järjestäjät toivoivatkin voivansa muuttaa asenteita. Suomessa Lutkamarssille osallistui liki 7 000 ihmistä.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä