Hyppää pääsisältöön

Lutkamarssilla seksuaalisen itsemääräämisoikeuden puolesta

Lutkamarssi sai alkunsa Kanadasta, jossa poliisi neuvoi opiskelijanaisia olemaan pukeutumatta kuin lutkat, jos nämä haluavat välttää raiskauksen. Protestista alkanut Slutwalk-tapahtuma levisi ympäri maailmaa. Myös Suomessa marssittiin kesällä 2011 henkilökohtaisen koskemattomuuden ja raiskauksen uhrien puolesta.

Lutkamarssille osallistui Helsingissä, Tampereella ja Turussa sekä miehiä että naisia kapinoimaan sitä vastaan, että raiskaukselta säästyäkseen pitäisi pukeutua jotenkin erityisen häveliäästi.

– Sanoma on se, ettei ole rikos olla uhri, vaan on rikos raiskata, sanovat Helsingissä lutkamarssille osallistuneet joensuulaiset Hannele Hoffren ja Ella Pesonen.

Helsingin Lutkamarssia järjestäneet Laura Hallikas ja Elsa James sanovat tapahtuman olevan vastalause syyllistämiselle. Lutkamarssilla vaaditaan älä tule raiskatuksi -kulttuurin muuttamista älä raiskaa -kulttuuriksi.

Hallikkaan mielestä on väärin, että naisen omaa käytöstä edes arvioidaan. Uhriin tai edes tekijään keskittyminen ylipäänsä on hänen mukaansa turhaa. Katse pitäisi kääntää sen sijaan valtarakenteisiin.

Lutkamarssin järjestäjät toivoivatkin voivansa muuttaa asenteita. Suomessa Lutkamarssille osallistui liki 7 000 ihmistä.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto